Saudi-Arabia og Syria skal gjenåpne ambassader i april

0
Stadig nærmere normalisering mellom Syria og Saudi-Arabia. Vil Bashar al Assad snart møte Mohammad bin Salman?

Kontakten mellom Saudi-Arabia og Syria har utviklet seg siden Iran og kongeriket kunngjorde at de gjenopptok forholdet tidligere denne måneden. Virkningene av det kinesiske diplomatiet på situasjonen i Midtøsten lar ikke vente på seg.

Nyhetsbyrået Reuters viser til tre regionale kilder som sier at Saudi-Arabia og Syria har kommet til enighet om å gjenåpne sine ambassader over et tiår etter at de to arabiske nasjonene kuttet de diplomatiske forbindelsene. Dette skriver nyhetsdesken i The Cradle.

De tre kildene la til at dette diplomatiske trekket kan føre Syria tilbake inn i den arabiske familien. Kontakten mellom Riyadh og Damaskus har utviklet seg siden Iran og kongeriket gjenopptok forholdet 10. mars, etter en rekke hemmelige samtaler i Beijing.

Les: Seier til Kina: Iran og Saudi-Arabia gjenopptar diplomatiske forbindelser

Flere Gulfstater kuttet båndene til Damaskus etter utbruddet av den vestligstøttede krigen i Syria i 2011, som hadde som mål å styrte Syrias president Bashar al-Assad og hans regjering.

Damaskus og kongeriket forbereder seg angivelig på å gjenåpne sine ambassader etter andre halvdel av den muslimske høytiden Eid al-Fitr i april, sa syriske kilder til Reuters.

Ifølge en regional kilde og en Gulf-diplomat ble denne avgjørelsen ratifisert mellom en saudiarabisk delegasjon og en syrisk etterretningstjenestemann.

Den syriske regjeringens kommunikasjonskontor og det saudiarabiske utenriksdepartementet nektet imidlertid å kommentere saken.

Etter at Saudi-Arabia og Iran kunngjorde at de gjenopptok båndene, henvendte kongeriket seg til Assad for normaliseringsforhandlinger, sammen med De forente arabiske emiratene og Oman. Kongeriket har også blitt mer åpent for tanken om å avslutte konflikten med Jemen siden Saudi-Iran forsoningen.

Assad besøkte også De forente arabiske emirater 19. mars for samtaler med president Sheikh Mohamed bin Zayed Al-Nahyan.

Les: Fri vilje trumfer determinisme i Gulf-politikken

De to diskuterte spørsmålet om stabilitet i Vest-Asia og nødvendigheten av å bringe Syria tilbake til den arabiske folden etter et tiår med isolasjon fra vestlige land og Gulf-land, har National rapportert .

Gulfstatenes vilje til å gjenopprette forholdet til Syria har økt det siste året og akselerert ytterligere etter februars ødeleggende jordskjelv som rammet både Syria og Tyrkia.

Men gjennombruddet kom med avtalen mellom Iran og Saudi-Arabia som ble forhandlet fram i Beijing.

Forrige artikkelBill & Melinda Gates støtter «smarte masker» for kyr
Neste artikkelDe starter «Ondskapens akse» igjen på 20-årsdagen for Irak-invasjonen