Spania ønsker mekling for å avslutte krigen i Ukraina

0
Statsminister Pedro Sánches i Davos

«Det er viktig at vi opprettholder kontakten med Putin også,» sa Spanias statsminister Pedro Sánchez i Davos . «Jeg tar for eksempel sterkt til orde for at den franske regjeringen og den tyske regjeringen… tar ledelsen her,» sa han til CNN.

Spanias statsminister Pedro Sánchez har bedt om forhandlinger med Russlands president Vladimir Putin for å få slutt på krigen i Ukraina sies det i kommentarer på sidelinja til World Economic Forum i Davos onsdag.

«Det er viktig at vi opprettholder kontakten med Putin også,» sa Sánchez i Davos.

«Jeg tar for eksempel sterkt til orde for at den franske regjeringen og den tyske regjeringen… tar ledelsen her,» sa han til CNN.

Han sa at det ville være tenkelig å gå tilbake til samtaler som involverer Tyskland, Frankrike, Russland og Ukraina, i Normandie-formatet som ble etablert før krigens utbrudd.

De andre EU-medlemslandene vil støtte Paris og Berlin i et slikt initiativ, sa Sánchez.

På spørsmål om Putin kan tolke en vilje til å snakke fra Vestens side som «svakhet», svarte han: «Nei, jeg tror ikke det».

Tidligere har Spanias utenriksminister José Manuel Albares uttrykt forbehold om en mulig levering av Leopard-stridsvogner fra landet hans til Ukraina.

«Denne muligheten er ikke på bordet for øyeblikket,» sa han på World Economic Summit, rapporterte det spanske nyhetsbyrået Europa Press.

USA sender våpen for 2,5 milliarder dollar, men ingen tanks

Pentagon kunngjorde ei pakke på 2,5 milliarder dollar (2,31 milliarder euro) i militærhjelp til Ukraina torsdag, i forkant av fredagens toppmøte på den amerikanske militærbasen Ramstein i Tyskland. Pakka inkluderer flere militære kjøretøy – 90 Stryker kampkjøretøyer og 59 Bradley kampkjøretøyer – men ingen tanks. Det vil også fylle opp ukrainske lagre av ammunisjon, inkludert for HIMARS rakettartillerisystemer, NASAMS luftvernsystemer og Bradleys’ 25 mm kanon. Dette skriver tyske DW.

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz har sagt at Berlin vil bare sende tanks hvis USA gjør det.

Økende splittelse i NATO

Vi ser altså at NATO-landene Kroatia og Ungarn er åpent motstandere av stedfortrederkrigen mot Russland. Tyrkia kjører sitt eget løp og driver et aktivt diplomati med Moskva. Spania vil ha fredsforhandlinger og Tyskland sleper føttene etter seg når det gjelder å bidra med tyngre våpen.

Les: Kroatias president anklager USA og NATO for å bruke Ukraina i en stedfortrederkrig mot Russland

De største krigsentusiastene i NATO på denne sida av Atlanteren er de baltiske landene, Sverige, Finland, Polen – og Norge. Tilhengerne av våpeneksport på norsk venstreside knytter seg altså til den mest krigerske delen av europeiske NATO-land.

Sverige sender tyngre våpen

Sverige sender dusinvis av pansrede kjøretøyer og elite Archer-haubitsere til Ukraina.

Den svenske regjeringen kunngjorde ei ny militær hjelpepakke for Ukraina torsdag, som vil omfatte pansrede infanteri-kampkjøretøyer og Archer-artillerisystemet. Pakka er verdt 4,3 milliarder SEK og vil også inkludere lette, bærbare NLAW antitankvåpen, mineryddingsutstyr og angrepsvåpen.

«Ukrainas seier i denne krigen er av nesten ubeskrivelig betydning,» sa statsminister Ulf Kristersson på en pressekonferanse, og la til at Ukraina kjempet for friheten til hele Europa, rapporterte Reuters. «Dette er en av de største grunnene til at så mange land gjør så mye for å hjelpe Ukraina akkurat nå. Moralsk støtte er viktig, men det er også vår felles sikkerhet,» sa han.

Sverige vil sende rundt 50 av sine type 90 pansrede infanteri-kampvogner. Det er en plattform for transport av opptil åtte infanterister og er utstyrt med en 40 mm automatisk kanon.

Det later til at svenske militarister fortsatt er såre over Karl den tolvtes nederlag mot Russland i slaget ved Poltava i 1709.

Forrige artikkelLurer du på hva de driver med i WEF, de skal i hvert fall bli bedre på å lage bedre fortellinger
Neste artikkelFagbevegelsen med demonstrasjoner over hele Frankrike mot pensjonsloven