Kroatias president anklager USA og NATO for å bruke Ukraina i en stedfortrederkrig mot Russland

0
Zoran Milanovic

På en pressekonferanse i byen Vukovar søndag 15. januar 2023 anklaget Kroatias president Zoran Milanovic USA og NATO for å bruke Ukraina for å føre en stedfortrederkrig mot den russiske føderasjonen.

Han ble sitert av nyhetsbyrået HINA for å si:  «Washington og NATO fører en proxy-krig mot Russland med hjelp fra Ukraina».

Milanovic bemerket at han ikke så noe poeng i sanksjoner mot Moskva. «Planen kan ikke være å fjerne Russlands president Vladimir Putin. Planen kan ikke ligge i sanksjoner. Sanksjoner er absurde, vi vil ikke oppnå noe med deres hjelp».

«De knekte ikke engang Slobodan Milosevic med sanksjoner. De går fra krig til krig. Og hva skal jeg være, en slave av Amerika?», bemerket han.

Den kroatiske presidenten har tidligere uttalt seg mot opplæring av ukrainske tropper på sitt lands territorium. Han er overbevist om at opplæringen deres i flere EU-land truer dem med farlige konsekvenser.

Milanovic har uttalt seg mot USAs og NATOs politikk i Ukraina og avvist en EU-plan om å få Kroatia til å hjelpe til med å trene ukrainske tropper. Milanovic er ikke alene i sin opposisjon, da forslaget om å trene ukrainske soldater ikke klarte å få to tredjedels flertall det trengte i Kroatias parlament.

Milanovic forklarte sin motstand mot å trene ukrainske tropper, og sa at han ikke ønsket å få landet sitt involvert i krigen. «Jeg støtter ikke denne ideen fordi jeg ikke ønsker at Kroatia skal være involvert i denne krigen mer enn nødvendig. Vi viser rettferdighet og solidaritet, og det er det», sier han.

Milanovic tilføyde at «uten en plan vil dette ende opp som i Afgahistan».

Tidligere har Ungarns Viktor Orbán kritisert NATOs krig i Ukraina og sanksjonene mot Russland. Nå får Ungarn altså følge fra enda et NATO-land.

Kroatia erklærte seg uavhengig fra Jugoslavia i 1991. Dette skjedde ikke minst med vest-tysk støtte. Dette førte til en krig mot Jugoslavia der NATO sto på Kroatias side. I 1992 ble det uavhengige Kroatia anerkjent av EU. Kroatia ble medlem av NATO i 2009 og av EU i 2013. Vi snakker altså om et land som tradisjonelt er pro-vestlig og pro-NATO, så det at Milanovic går så klart og tydelig ut mot NATOs stedfortrederkrig mot Russland må svi i NATO.

Alliansen sprekker og det går ganske fort.

Heretter bør antakelig Milanovic se seg ekstra godt om når han skal over gata.

Forrige artikkelKinas Zero Covid-politikk har rammet både fødselsrate og BNP
Neste artikkelLærer skrev tekst om Ukraina-krigen i lærebok, så ble teksten fjernet