Om nynazismens innflytelse i Ukraina

0
Hyllest til Stepan Bandera i Kiev i 2020

Av Joe Lauria for Consortium News – 29. desember 2022

En kort historie om nynazisme i Ukraina som svar på NewsGuards anklage om at Consortium News publiserte falskt innhold om omfanget av nynazismen i landet.

USAs forhold til ukrainske fascister begynte etter andre verdenskrig. Under krigen deltok enheter fra Organisasjonen av ukrainske nasjonalister (OUN-B) i Holocaust, og drepte minst 100 000 jøder og polakker. Mykola Lebed, en av Stepan Bandera fremste rådgivere, lederen av det fascistiske OUN-B, ble rekruttert av CIA etter krigen, ifølge en studie fra US National Archives 2010.

Studien fant at «Banderas fløy (OUN/B) var en militant fascistisk organisasjon». Banderas nærmeste stedfortreder, Yaroslav Stetsko, sa: «Jeg… forstår fullt ut den unektelig skadelige og fiendtlige rollen til jødene som hjelper Moskva med å slavebinde Ukraina…. Jeg støtter derfor ødeleggelsen av jødene og hensiktsmessigheten av å bruke tyske metoder for å utrydde jødedommen til Ukraina…»

Studien sier: «På et møte 6. juli 1941 i Lwów, bestemte Bandera-lojalistene at jøder «må behandles hardt… Vi må ende dem…. Når det gjelder jødene, vil vi ta i bruk alle metoder som fører til deres ødeleggelse.»»

Lebed foreslo selv å «rense hele det revolusjonære territoriet til den polske befolkningen, slik at en gjenoppstått polsk stat ikke ville gjøre krav på regionen som i 1918». Lebed var «utenriksministeren» til en banderittregjering i eksil, men han brøt senere med Bandera for å ha opptrådt som en diktator. US Army Counterintligence Corps kalte Bandera «ekstremt farlig», men sa likevel at han ble «sett på som den åndelige og nasjonale helten til alle ukrainere…».

CIAs Allen Dulles ber US Immigration om å tillate Lebed gjeninnreise til USA til tross for drapsdom. (Fra Hitlers skygge. Klikk for å forstørre.)

CIA var ikke interessert i å samarbeide med Bandera ifølge sidene 81-82 i rapporten, men det var britiske MI6. «MI6 hevdet at Banderas gruppe var «den sterkeste ukrainske organisasjonen i utlandet, anses som kompetent til å trene partimedlemmer, [og] bygge en moralsk og politisk sunn organisasjon…»» Et tidlig MI6-sammendrag fra 1954 bemerket at «det operasjonelle aspektet av dette [Britiske] samarbeidet [med Bandera] utviklet seg tilfredsstillende. Gradvis ble det oppnådd en mer fullstendig kontroll over infiltrasjonsoperasjoner…»

Storbritannia avsluttet samarbeidet med Bandera i 1954. Vesttysk etterretning, under den tidligere nazistiske etterretningssjefen Reinhard Gehlen, jobbet deretter med Bandera, som til slutt ble myrdet med cyanidstøv av KGB i München i 1959.

I stedet for Bandera var CIA interessert i Lebed, til tross for hans fascistiske bakgrunn. De etablerte i et kontor i New York City hvorfra han ledet sabotasje- og propagandaoperasjoner på byråets vegne inne i Ukraina mot Sovjetunionen. Den amerikanske regjeringsstudien sier:

«CIA-operasjoner med disse ukrainerne begynte i 1948 under kryptonymet CARTEL, snart endret til AERODYNAMIC. … Lebed flyttet til New York og fikk permanent oppholdstillatelse, deretter amerikansk statsborgerskap. Det holdt ham trygg fra attentat, tillot ham å snakke med ukrainske emigrantgrupper, og å returnere til USA etter operasjonelle turer til Europa. En gang i USA var Lebed CIAs sjefskontakt for AERODYNAMIC. CIA-behandlere pekte på hans «utspekulerte karakter», hans «forhold til Gestapo og … Gestapo-trening», [og] det faktum at han var «en veldig hensynsløs operatør»».

CIA samarbeidet med Lebed om sabotasje og pro-ukrainske nasjonalistiske propagandaoperasjoner i Ukraina frem til Ukrainas uavhengighet i 1991. «Mykola Lebeds forhold til CIA varte hele lengden av den kalde krigen», heter det i studien. «Mens de fleste CIA-operasjoner som involverte gjerningsmenn fra krigstiden slo feil, forsterket Lebeds operasjoner den grunnleggende ustabiliteten i Sovjetunionen».

Banderas fornyelse

USA holdt dermed i det skjulte ukrainske fascistiske ideer i live i Ukraina i det minste til ukrainsk uavhengighet ble oppnådd. «Mykola Lebed, Banderas krigssjef i Ukraina, døde i 1998. Han er gravlagt i New Jersey, og papirene hans ligger ved det ukrainske forskningsinstituttet ved Harvard University», heter det i en undersøkelse av US National Archives.

Banderamonument i Lviv (wikimapia.org)

Etterfølgerorganisasjonen til OUN-B i USA døde imidlertid ikke sammen med ham. Den hadde blitt omdøpt til den ukrainske kongresskomiteen for Amerika (UCCA), ifølge IBT.

«På midten av 1980-tallet ble Reagan-administrasjonen innsatt med UCCA-medlemmer. Reagan ønsket personlig velkommen [Yaroslav] Stetsko, Banderist-lederen som hadde tilsyn med massakren av 7000 jøder i Lviv, i Det hvite hus i 1983», rapporterte IBT. «Etter Janukovitsjs fall, hjalp UCCA med å organisere demonstrasjoner i byer over hele USA til støtte for EuroMaidan-protestene», rapporterte den.

Det er en direkte forbindelse mellom Maidan og den ukrainske fascismen fra andre verdenskrig.

Til tross for at USA favoriserer den mindre ekstreme Lebed fremfor Bandera, har sistnevnte forblitt den mer inspirerende figuren i Ukraina.

I 1991, det første året av Ukrainas uavhengighet, ble det nyfascistiske Social National Party, senere Svoboda Party, dannet, hvilket sporet dets herkomst direkte til Bandera. Landet hadde en gate oppkalt etter Bandera i Liviv, og forsøkte å oppkalle byens flyplass etter ham. (Svoboda vant 10 prosent av Radas seter i 2012 før kuppet og før McCain og Nuland dukket opp med sin leder året etter)

I 2010 erklærte den pro-vestlige ukrainske presidenten Viktor Jusjtsjenko Bandera som en helt i Ukraina, en status som ble reversert av Janukovitsj, som senere ble styrtet.

Mer enn 50 monumenter, byster og museer til minne om Bandera er reist i Ukraina, to tredjedeler av disse er bygget siden 2005, året hvor pro-amerikanske Jusjtsjenko ble valgt. En sveitsisk akademisk studie sier:

«Den 13. januar 2011 reagerte rådet til Lvivska Oblast, som møttes til ekstraordinær sesjon ved siden av Bandera-monumentet i Lviv, på opphevelsen [skasuvannya] av Viktor Jusjtsjenkos ordre om å utnevne Stepan Bandera til en «ukrainsk helt» ved å bekrefte at «for millioner av ukrainere var og forblir Bandera en ukrainsk helt til tross for ynkelige og verdiløse avgjørelser fra domstolene» og erklærer sin intensjon om å gi nytt navn til «Stepan Bandera gate» til «Helt av Ukraina Stepan Bandera gate».

Fakkelparader bak Banderas portrett er vanlig i ukrainske byer, spesielt den 1. januar, bursdagen hans, inkludert i år.

Den kommersielle pressen og nynazister

Fra starten av hendelsene i 2013–2014 i Ukraina begynte Consortium News-grunnlegger Robert Parry og andre skribenter å levere bevisene NewsGuard sier ikke eksisterer, og rapporterte omfattende om kuppet og den innflytelsesrike rollen til Ukrainas nynazister. På den tiden rapporterte også den kommersielle pressen om den vesentlige rollen nynazister spilte i kuppet.

Som The New York Times rapporterte, hadde den nynazistiske gruppen, Høyre sektor, nøkkelrollen i den voldelige fordrivelsen av Janukovitsj. Nyfascistiske gruppers rolle i opprøret og deres innflytelse på det ukrainske samfunnet ble godt rapportert av kommersielle medier på den tiden.

BBC, NYT, Daily Telegraph og CNN rapporterte alle om Høyre sektor, C14 og andre ekstremisters rolle i styrten av Janukovitsj. BBC publiserte denne rapporten en uke etter at han ble fjernet:

YouTube player

Og denne i juli 2015:

YouTube player

Etter kuppet kom en rekke ministre i den nye regjeringen fra nyfascistiske partier. NBC News  rapporterte i mars 2014: «Svoboda, som betyr ‘frihet’, fikk nesten en fjerdedel av kabinettet i den midlertidige regjeringen som ble dannet etter avsettingen av president Viktor Janukovitsj i februar.

Svobodas leder, Tyahnybok, som McCain og Nuland sto på scenen med, ba en gang om frigjøring av Ukraina fra den «Moskva-jødiske mafiaen». International Business Times rapporterte:

«I 2005 signerte Tyahnybok et åpent brev til daværende Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko der han oppfordret ham til å forby alle jødiske organisasjoner, inkludert Anti-Defamation League, som han hevdet utførte «kriminelle aktiviteter [av] organisert jødedom», med mål om folkemord av det ukrainske folk».

John McCain møtte nazisten Oleh Tyahnybok mange ganger under sine besøk i Ukraina.

Før McCain og Nuland omfavnet Tyahnybok og hans nasjonalsosiale parti, ble det fordømt av Europaparlamentet, som i 2012 sa:

«[Parlamentet] minner om at rasistiske, antisemittiske og fremmedfiendtlige synspunkter strider mot EUs grunnleggende verdier og prinsipper og appellerer derfor til prodemokratiske partier i Verkhovna Rada [Ukrainas lovgiver] om ikke å knytte seg til, støtte eller danne koalisjoner med dette parti.»

Slike offentlige rapporter om banderisme har stoppet ettersom de nyfascistiske elementene i Ukraina ble undertrykt i vestlige medier da Putin gjorde «avnazifisering» til et mål for invasjonen.

Azov-bataljonen, som oppsto under kuppet, ble en betydelig styrke i krigen mot det russisktalende folket i Donbass, som gjorde motstand mot kuppet. Beryktet ble dens sjef, Andriy Biletsky, da han sa at Ukrainas oppdrag er å «lede verdens hvite raser i et siste korstog for deres overlevelse… mot de semittledede Untermenschen».

I 2014 ble det da hetende Azov-regimentet offisielt innlemmet i Ukrainas nasjonalgarde under kontroll av innenriksdepartementet. Den integreres videre i staten ved å jobbe tett med etterretningstjenesten SBU. Azov er den eneste kjente nyfascistiske komponenten i en nasjons militære i verden.

Som en del av det ukrainske militæret har Azov-medlemmer fortsatt hatt gule armbånd (inntil denne uken) med Wolfsangel som en gang ble båret av tyske SS-tropper under andre verdenskrig. Inkludert grusomhetene regimentet fortsetter å begå, viser Azov verden at integrering i staten ikke har avnazifisert dem. Tvert imot kan det ha økt sin innflytelse i staten.

USA og NATO har også trent og bevæpnet Azov siden Barack Obama nektet våpenhjelp til Ukraina. Én grunn til at Obama avslo å sende våpen til Ukraina, var fordi han var redd de kunne falle i disse høyreekstremistenes hender. I følge (den av NewsGuard godkjente) New York Times,

«Hr. Obama fortsetter å stille spørsmål som vitner om hans tvil. «OK, hva skjer hvis vi sender inn utstyr – må vi sende inn trenere?» sa en person som parafraserte diskusjonen  under betingelsen om anonymitet. «Hva om det havner i hendene på kjeltringer? Hva om Putin eskalerer?»

NewsGuards innvendinger

NewsGuards argument mot at nynazistiske grupper i Ukraina har stor innflytelse hviler på at nyfascistiske politiske partier klarer seg dårlig på meningsmålingene. Dette ignorerer det sterke faktum at disse gruppene i stedet engasjerer seg i utenomparlamentarisk ekstremisme.

Ukraine On Fire – Rumble

I sin anklage mot Consortium News for å ha publisert «falsk innhold» om nyfascisme i Ukraina, skrev NewsGuards Zack Fishman:

«Det er ikke bevis for at nazismen har en vesentlig innflytelse i Ukraina. Radikale høyreekstreme grupper i Ukraina representerer en «trussel mot den demokratiske utviklingen av Ukraina», ifølge Freedom House-rapporten fra 2018. Men den uttalte også at høyreekstremister har «dårlig politisk representasjon i Ukraina og ingen plausibel vei til makten – for eksempel i parlamentsvalget i 2019 vant det høyreekstreme nasjonalistiske partiet Svoboda 2,2 prosent av stemmene, mens Svoboda-kandidaten, Ruslan Koshulynskyy, vant bare 1,6 prosent av stemmene i presidentvalget».

Men dette argumentet om å fokusere på valgresultater har blitt avvist av en rekke offentlige kilder, ikke minst Atlantic Council, sannsynligvis den mest anti-russiske tankesmien i verden. I en artikkel fra 2019 sa en skribent for Atlantic Council:

«For å være tydelig, ytre høyrepartier som Svoboda presterer dårlig i Ukrainas meningsmålinger og valg, og ukrainere viser ikke noe ønske om å bli styrt av dem. Men dette argumentet er en avledning. Det er ikke ekstremistenes valgmuligheter som bør bekymre Ukrainas venner, men heller statens manglende vilje eller manglende evne til å konfrontere voldelige grupper og få slutt på deres straffrihet. Enten dette skyldes en vedvarende følelse av gjeld til noen av disse gruppene for å kjempe mot russerne eller frykten for at de kan vende seg mot staten selv, er det uansett et reelt problem, og vi gjør ingen i Ukraina en tjeneste ved å feie det under teppet.» [Uthevelse lagt til]

«Frykt for at de kan snu seg mot staten selv», erkjenner den kraftige innflytelsen disse gruppene har over regjeringen. Atlantic Council -innlegget understreker deretter hvor innflytelsesrike disse gruppene er:

«Det høres ut som propaganda fra Kreml, men det er det ikke. Forrige uke avslørte Hromadske Radio at Ukrainas ungdoms- og sportsdepartement finansierer den nynazistiske gruppen C14 for å fremme «nasjonale patriotiske utdanningsprosjekter» i landet. 8. juni kunngjorde departementet at det vil tildele C14 litt under 17 000 dollar til en barneleir. Den tildelte også midler til Holosiyiv leir- og utdanningskomité, som begge har koblinger til ytre høyre. Avsløringen representerer et farlig eksempel på rettshåndhevelse som stilltiende aksepterer eller til og med oppmuntrer til den økende lovløsheten til høyreekstreme grupper som er villige til å bruke vold mot dem de ikke liker.

Siden begynnelsen av 2018 har C14 og andre høyreekstreme grupper som den Azov-tilknyttede nasjonale militsen, høyre sektor, Karpatska Sich og andre, angrepet romgrupper flere ganger, i tillegg til antifascistiske demonstrasjoner, bystyremøter, en tilstelning arrangert av Amnesty International, kunstutstillinger, LHBT- arrangementer og miljøaktivister. 8. mars satte voldelige grupper i gang angrep mot marsjerende på den internasjonale kvinnedagen i byer over hele Ukraina. Bare i noen få av disse tilfellene gjorde politiet noe for å forhindre angrepene, og i noen arresterte de til og med fredelige demonstranter i stedet for de faktiske gjerningsmennene».

Amerikanske The Atlantic Council er ikke det eneste anti-russiske organisasjonen som anerkjenner den farlige makten til de nyfascistiske gruppene i Ukraina. Bellingcat publiserte en alarmerende artikkel fra 2018 med overskriften «Ukrainske høyreekstreme krigere og Hvit makt trent av stort europeiske sikkerhetsfirma».

NATO har også trent Azov-regimentet, og koblet USA direkte til ekstremister fra ukrainske ytre høyre.

The Hill rapporterte i 2017 i en artikkel med overskriften, «Realiteten til nynazister i Ukraina er langt fra Kreml-propaganda», at:

«Noen vestlige observatører hevder at det ikke er noen nynazistiske elementer i Ukraina, noe som fører til propaganda fra Moskva. De tar dessverre helt feil.

Det er faktisk nynazistiske formasjoner i Ukraina. Dette har blitt overveldende bekreftet av nesten alle større vestlige utgivere. Det faktum at analytikere er i stand til å avfeie det som propaganda spredd av Moskva er dypt urovekkende.

Azovs logo er sammensatt av to emblemer – wolfsangel og Sonnenrad – identifisert som nynazistiske symboler av Anti-Defamation League. Ulvesangelen brukes av den amerikanske hatgruppen Aryan Nations, mens Sonnenrad var blant de nynazistiske symbolene på sommerens dødelige marsj i Charlottesville.

Azovs nynazistiske karakter har blitt dekket av blant annet New York Times, Guardian, BBC, Telegraph og Reuters. Journalister på bakken fra etablerte vestlige medier har skrevet om å ha vært vitne til SS-runer, hakekors, fakkelmarsjer og nazihilsener. De intervjuet Azov-soldater som uten videre erkjente å være nynazister. De arkiverte disse rapportene under utvetydige overskrifter som «Hvor mange nynazister støtter USA i Ukraina?» og «Frivillig ukrainsk enhet inkluderer nazister».

Hvordan er dette russisk propaganda?

FN og Human Rights Watch har anklaget Azov, så vel som andre Kiev-bataljoner, for en lang liste menneskerettighetsbrudd

Nyfascisme har også infisert ukrainsk populærkultur. Et halvt dusin nynazistiske musikkgrupper holdt en konsert i 2019 til minne om dagen Nazi-Tyskland invaderte Sovjetunionen.

Amnesty International advarte i 2019 at «Ukraina synker inn i et kaos av ukontrollert vold utgjort av radikale grupper og deres totale straffefrihet. Praktisk talt ingen i landet kan føle seg trygge under disse forholdene».

Zelensky og nynazister

Zelensky med et Azov-medlem (til høyre) talte til det greske parlamentet i april. (TV fra gresk parlament)

En av Ukrainas mektigste oligarker fra begynnelsen av 1990-tallet, Ihor Kolomoisky, var en tidlig økonomisk støttespiller for den nynazistiske Azov-bataljonen. I følge en 2015 Reuters rapport:

«Mange av disse paramilitære gruppene er anklaget for å mishandle innbyggerne de er satt til å beskytte. Amnesty International har rapportert at Aidar-bataljonen – også delvis finansiert av Kolomoisky – begikk krigsforbrytelser, inkludert ulovlige bortføringer, ulovlig internering, ran, utpressing og til og med mulige henrettelser.

Andre pro-Kiev private bataljoner har sultet ut sivile som en form for krigføring, og hindret hjelpekonvoier i å nå separatistkontrollerte områder i Øst-Ukraina, ifølge Amnesty-rapporten.

Noen av Ukrainas private bataljoner har svertet landets internasjonale rykte med sine ekstremistiske synspunkter. Azov-bataljonen, delvis finansiert av Taruta og Kolomoisky, bruker nazistenes Wolfsangel-symbol som sin logo, og mange av medlemmene går åpent inn for nynazistiske og antisemittiske synspunkter. Bataljonsmedlemmene har snakket om å «bringe krigen til Kiev», og sa at Ukraina trenger «en sterk diktator for å komme til makten som kan utgyte mye blod, men forene nasjonen i prosessen».

I april 2019 begynte FBI å etterforske Kolomoisky for påståtte økonomiske forbrytelser i forbindelse med hans oppkjøp av stål i West Virginia og Nord – Ohio. I august 2020 sendte det amerikanske justisdepartementet inn sivile inndragningskrav mot ham og en partner:

«Klagene hevder at Ihor Kolomoisky og Gennadiy Boholiubov, som eide PrivatBank, en av de største bankene i Ukraina, underslo og svindlet banken for milliarder av dollar. De to fikk uredelige lån og kredittlinjer fra omtrent 2008 til 2016, da ordningen ble avdekket, og banken ble da nasjonalisert av den ukrainske nasjonalbanken. Klagene hevder at de hvitvasket en del av det kriminelle utbyttet ved å bruke en rekke frontselskapers bankkontoer, primært ved PrivatBanks filial på Kypros, før de overførte midlene til USA. Som påstått i klagen, ble lånene sjelden tilbakebetalt bortsett fra med mer uredelig innhentede låneproveny».

I mellomtiden hadde Azov-støtternes TV-kanal på dette tidspunktet sendt TV-showet Servant of the People (2015-2019), som gjorde Volodymyr Zelensky berømt og til slutt fikk han inn i presidentskapet under det nye Servant of the People Party. I følge flere rapporter ble den tidligere skuespilleren og komikerens presidentkampanje finansiert av Kolomoisky, inkludert denne av Radio Free Europe.

Under presidentkampanjen rapporterte Politico:

«Kolomoiskys medier gir også sikkerhet og logistikk for komikerens kampanje, og det har nylig kommet frem at Zelenskys juridiske rådgiver, Andrii Bohdan, var oligarkens personlige advokat. Undersøkende journalister har også rapportert at Zelensky reiste 14 ganger de siste to årene til Genève og Tel Aviv, hvor Kolomoisky er basert i eksil».

Før deres omvalg kalte Petro Poroshenko Zelensky «Kolomoiskys marionett». I følge Pandora Papers stakk Zelensky bort midler han mottok fra Kolomoisky i skatteparadiser.

Under kampanjen ble Zelensky spurt om Bandera. Han sa at det var «kult» at mange ukrainere anser Bandera som en helt.

#Zelensky, skuespilleren som spiller president:

«Stepan Bandera er en helt for en prosentandel av ukrainere, og det er normalt, det er kult»

?IKKE KULT? pic.twitter.com/pD2HSiorSi

— 21st Century Wire ?? (@21stCenturyWire) 21. april 2022

Zelensky ble valgt til president etter løftet om å få slutt på Donbass-krigen. Omtrent syv måneder inn i sin periode reiste han til frontlinjen i Donbass for å fortelle ukrainske tropper hvor Azov er godt representert, om å legge ned våpnene. I stedet ble han sendt på dør. Kyiv Post rapporterte:

«Da en veteran, Denys Yantar, sa at de ikke hadde noen våpen og i stedet ønsket å diskutere protester mot den planlagte våpennedleggelsen som hadde funnet sted over hele Ukraina, ble Zelensky rasende.

«Hør, Denys, jeg er presidenten i dette landet. Jeg er 41 år gammel. Jeg er ikke en taper. Jeg kom til deg og sa til deg: fjern våpnene. Ikke skift samtalen til noen protester», sa Zelensky, som videoer av ordvekslingen viser. Mens han sa dette, henvendte Zelensky seg aggressivt til Yantar, som leder Nasjonalkorpset, en politisk avlegger av den høyreekstreme Azov  bataljonen basert i byen Mykolaiv.

«Men vi har diskutert det», sa Yantar.

«Jeg ville se forståelse i øynene dine. Men i stedet ser jeg en fyr som har bestemt seg for at dette er en taper som står foran ham, sa Zelensky».

Det var en demonstrasjon av militærets makt, inkludert Azovregimentet, over den sivile presidenten.

Etter den russiske invasjonen ble Zelensky i april spurt av Fox News om Azov, som senere ble beseiret i Mariupol. «De er hva de er», svarte han. «De forsvarte landet vårt». Han prøver deretter å si fordi de er en del av militæret, at de på en eller annen måte ikke lenger er nynazister, selv om de fortsatt bærer nazistiske insignier (fram til tirsdag). (Fox News sitt YouTube-innlegg fjernet det spørsmålet fra intervjuet, men det er bevart her:)

YouTube player

Arge greske tjenestemenn

Også i april gjorde Zelensky to tidligere greske statsministre og andre tjenestemenn rasende ved å invitere et medlem av Azov-regimentet til å tale til det greske parlamentet. Alexis Tsipras, en tidligere statsminister og leder av det viktigste opposisjonspartiet, SYRIZA, var ikke nådig av å se Azov-krigere i parlamentet.

«Solidaritet med det ukrainske folket er gitt. Men nazister kan ikke få tale i parlamentet, sa Tsipras sosiale medier. – Talen var en provokasjon. Han sa at den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis «bærer det fulle ansvaret. … Han snakket om en historisk dag, men det er en historisk skam».

Den tidligere greske statsministeren Antonis Samaras kalte Azov-videoen som spilles av i parlamentet for en «stor feil».

Tidligere utenriksminister Nikos Kotzias sa: «Den greske regjeringen var uansvarlig og undergravde det ukrainske folkets kamp ved å gi ordet til en nazist. Det er et tungt ansvar. Regjeringen bør publisere en detaljert rapport om forberedelser og kontakt før arrangementet».

Tidligere finansminister Yanis Varoufakis’ MeRA25-parti sa at Zelenkys opptreden ble til en «nazistisk fiesta».

Zelensky har heller ikke irettesatt sin ambassadør i Tyskland, Andrij Melnyk, for å ha besøkt Banderas grav i München, noe som provoserte denne reaksjonen fra et tysk parlamentsmedlem: «Alle lik Melnik som beskriver den nazistiske samarbeidspartneren Bandera som «vår helt» og valfarter til hans grav eller forsvarer den høyreorienterte Azov-bataljonen som «modig», er faktisk mildt sagt en ‘nazisympatisør’».

Zelensky har stengt medier og forbudt 11 politiske partier, inkludert det største, EU-skeptiske OPZZh og arrestert lederen. Ingen av de 11 forbudte partiene er høyreekstreme partier.

Donald Trump ble med rette kritisert for uttalelser han kom med om Hvit makt i Charlottesville. Men Zelensky, hvis oligark-støttespiller finansierte Azov, og som brakte en nynazist for å tale i et EU-parlament, får godkjent av en demokratisk administrasjon og amerikanske medier, selv om han ser gjennom fingrene med det langt verre problemet med nyfascisme i Ukraina.


Denne artikkelen ble først publisert i Consortium News:

On the Influence of Neo-Nazism in Ukraine

Oversatt til norsk for steigan.no av Runar B.

Forrige artikkelNy nedstengning og nye tiltak?
Neste artikkelHva er det AP frykter med Nidaros sosialdemokratisk forum – at tilslutningen til AP skal øke?
Joe Lauria er sjefredaktør for Consortium News og tidligere FN-korrespondent for Wall Street Journal, Boston Globe og en rekke andre aviser, inkludert The Montreal Gazette og The Star of Johannesburg. Han var en undersøkende reporter for Sunday Times of London, en finansiell reporter for Bloomberg News og begynte sitt profesjonelle arbeid som en 19 år gammel stringer for The New York Times.