Et hardt slag for USA: Tyrkia slutter seg til Russlands forslag om en avtale med Syria

0
Foto: Sputnik

Tyrkia, Russland og De forente arabiske emirater fordobler innsatsen for å rehabilitere Syrias president Bashar al-Assad og avslutte den mer enn ti år lange krigen i landet hans, til skade for USA-støttede styrker. Dette skriver Stars and Stripes, som er nyhetsorgan for USAs militære styrker.

De skriver videre:

Tyrkia, som støttet opprøret mot Assad i 2011, er nå forberedt på å offentlig anerkjenne hans styre i Syria og arbeide for å gjenoppbygge diplomatiske, sikkerhetsmessige og handelsforbindelser, sier kilder som er orientert om den tyrkiske posisjonen.

Til gjengjeld vil den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan at Assad skal nekte å la den USA-støttede kurdiske YPG danne et autonomt område i nordlige deler av landet som de for tiden kontrollerer, som en del av enhver fremtidig fredsavtale, sier kildene.

Erdogan la fram ideen om å møte Assad så sent som torsdag 5. januar etter møter på høyt nivå mellom syriske og tyrkiske tjenestemenn forrige uke i Moskva.

«Vi vil komme sammen som ledere,» sa Erdogan med henvisning til et framtidig møte med Assad og Putin.

Linjeskiftet støttes av Assads store militære allierte Russland og De forente arabiske emirater, som har forsøkt å forbedre Assads stilling i Midtøsten for å bidra til å balansere Irans innflytelse i Syria. Syria er fortsatt under strenge vestlige sanksjoner og er suspendert fra Den arabiske liga.

Tyrkia og Syria som reparerer båndene seg i mellom «vil være en suksess for Russland,» sa Elena Suponina, en Midtøstenekspert med base i Moskva.

Spesielt vil Ankaras nye partnerskap med Damaskus styrke Kremls rolle i Midtøsten og legge press på at Washington trekker ut sitt gjenværende fotfeste i Syria. «USA må forstå at deres tilstedeværelse der er unødvendig og uberettiget,» sa Suponina.

Mens land i regionen for flere år siden ville ha sett negativt på en slik tilnærming, er de nå støttende, og det er et viktig skifte, sa hun.

Bhadrakumar: Russia, Turkey come together in Syria to Uncle Sam’s chagrin

Den indiske diplomaten M. K. Bhadrakumar skriver om det samme i Asia Times.

Erdogans forsoningsprosess med Assad er i hovedsak hans søte hevn for det amerikanske sviket. Erdogan søkte hjelp fra Russland, det arketypiske fiendelandet etter USAs og NATOs synspunkt, for å kommunisere med Assad, som er en paria i amerikanske øyne. Matrisen er selvinnlysende.

Den 29. desember sa den tyrkiske forsvarsministeren Hulusi Akar: «På møtet [i Moskva] diskuterte vi hva vi kunne gjøre for å forbedre situasjonen i Syria og regionen så snart som mulig, samtidig som vi sikrer fred, ro og stabilitet… Vi gjentok vår respekt for den territorielle integriteten og suverenitetsrettighetene til alle våre naboer, spesielt Syria og Irak, og at vårt eneste mål er kampen mot terrorisme, har vi ingen annen hensikt.»

Det har jo nettopp vært Emiratene og Tyrkia som var bærebjelkene i USAs stedfortrederkrig mot Syria. Emiratene finansierte krigen sammen med andre araberstater – og Norge, og Tyrkia sørget for militær og praktisk støtte, samt bakland. Når de forlater skuta sier det en del om USAs posisjon i Midtøsten.

Forrige artikkelFritt ord sponser undervisning mot steigan.no i skolen
Neste artikkelUkrainas parlament feirer nazikollaboratør