Ukrainas parlament feirer nazikollaboratør 

0
Fascistdemonstrasjon i Kiev på 110-årsdagen for fødselen til nazikollaboratøren Stepan Bandera. Shutterstock.

Selv nabolandet Polen, en trofast alliert av Kiev i den pågående krigen med Russland har kritisert den ukrainske nasjonalforsamlingen,Verkhovna Radas feiring av Stepan Bandera.

Av Peoples Dispatch, 6. januar, 2023

Ukrainas støtte til nynazistiske grupper og dens forsøk på offisielt å anerkjenne pro-nazistiske legioner og nazikollaboratører fra andre verdenskrig, har blitt standhaftig kritisert av kommunister og andre antifascistiske grupper i regionen.

Kievs støttespillere i Europa og Nord-Amerika har til nå opprettholdt en medskyldig taushet om disse manøvrene. Den siste gesten fra det ukrainske parlamentet – som markerer støtte på bursdagen til nazikollaboratøren Stepan Bandera – har imidlertid fått skarp kritikk, selv fra nabolandet Polen, Ukrainas trofaste allierte i den pågående krigen med Russland.

Den 1. januar ble et innlegg som feiret Stepan Banderas 114-årsdag – den beryktede ukrainske ytrehøyrelederen og nazikollaboratøren fra andre verdenskrig – tvitret fra det ukrainske parlamentets offisielle kanal.

Ifølge rapporter inneholdt tweeten «et sitat fra Stepan Bandera og et bilde av den ukrainske sjefen for de væpnede styrker, general Valerij Zaluzhny, med et stort portrett av nazikollaboratøren i bakgrunnen». Etter å ha mottatt en betydelig mengde kritikk, ble den senere slettet fra Twitterkanalen til Verkhovna Rada.

Tweeten utløste spontant raseri fra Polen, en ellers trofast tilhenger av Kiev og president Volodymyr Zelensky. Den 2. januar fordømte den polske statsministeren Mateusz Morawiecki det ukrainske parlamentets forherligelse av Stepan Bandera.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki, til høyre, besøker Kiev 19. april, 2022. (Kancelaria Premiera, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0)

Mens han henvendte seg til mediene den 2. januar, uttalte Morawiecki, ifølge RT, (offisiell russisk kanal, o.a.) at «ingen nyanser var mulige som ville gjøre fortsatt forherligelse av nazi-kollaboratøren Stepan Bandera spiselig,» og la til at Banderas nasjonalister hadde begått «forferdelige forbrytelser». Han skal ha sagt at Polen ikke ville tolerere bagatelliseringen av disse forbrytelsene.

Samme dag kritiserte også den israelske avisen Haaretz ukrainske myndigheter for å feire og sitere en antisemittisk nazikollaboratør.

Virulent dekommunisering

Andriy Beletsky, kommanderende offiser for det spesielle ukrainske nynazistiske politiregimentet Azov, med frivillige i 2014. (Mine nyheter24, CC BY 3.0, Wikimedia Commons)

Påfølgende regjeringer som kom til makten i Ukraina etter det anti-russiske Euromaidan-kuppet i 2014, har initiert en virulent kampanje for dekommunisering.

De har også forsøkt å normalisere støtten til høyreekstreme ukrainske nasjonalistlegioner, og deres ledere fra andre verdenskrig, som var nazikollaboratører og massemordere av jøder, folk i Polen og andre ukrainere.

Nynazistiske grupper som Høyre Sektor og Azov-bataljonen har vært aktive i Ukraina etter Maidan og fortsetter å være aktive krigførende parter i den pågående Ukraina-Russland-krigen.

[Relatert: Om innflytelsen fra nynazismen i Ukraina]

Bandera var leder av Organisasjonen av ukrainske nasjonalister (OUN), en høyreekstrem, ultranasjonalistisk ukrainsk militant gruppe som samarbeidet med nazister under andre verdenskrig, kjempet mot sovjeterne og begikk massemord på etniske jøder, polakker og pro-sovjetiske ukrainere. Etter andre verdenskrig ble Bandera bosatt i Vest-Tyskland og samarbeidet med vestlige etterretningstjenester, inkludert MI6, i sine antisovjetiske aktiviteter.

I 2010 tildelte Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko Bandera den posthume tittelen «Helt av Ukraina» – for å tilfredsstille hypernasjonalistiske seksjoner i landet. Selv om dette ble kritisert av EU, Polen, Israel, Russland og mange andre land.

Senere ble beslutningen om å tildele prisen til Bandera annullert av president Viktor Janukovitsj. I kjølvannet av Euromaidan-kuppet i 2014, som veltet den prorussiske Janukovitsj, ble høyreorienterte militser som anser Bandera som en helt, gitt frie tøyler i landet og støtte fra regjeringene til Petro Porosjenko og Volodymyr Zelensky. Siden da har ukrainske nasjonalister regelmessig markert Banderas fødselsdag den 1. januar med fakkelbelyste marsjer og demonstrasjoner.

Den 4. januar fortalte Roman Kononenko fra Den russiske føderasjons kommunistiske parti (CPRF) til Peoples Dispatch at:

«Hvis noen i dag ennå ikke er i stand til å trekke en elementær parallell mellom beskyldninger mot Ukraina, om at landet har blitt en nynazistisk stat, og forherligelse på statsnivå i dette landet av nazistenes medskyldige og blodige bøddel av folket, Stepan Bandera, da er denne personen enten kriminelt dum eller vender bevisst det blinde øyet til åpenbare ting.»


Denne artikkelen er fra Peoples Dispatch.

Ukraine Parliament Cheers Nazi Collaborator

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.


Her er 160 artikler som behandler nazismens innflytelse i Ukraina.

Forrige artikkelEt hardt slag for USA: Tyrkia slutter seg til Russlands forslag om en avtale med Syria
Neste artikkelMatt Taibbi erklærer MSNBC som et agentur for etterretningssamfunnet
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.