India ignorerer Vestens sanksjoner mot Russland

0
Russlands Lavrov og Indias Jayshankar

Statsminister Narendra Modis samtale med Russlands president Vladimir Putin på fredag markerer en ny fase i det bilaterale forholdet mellom de to vennene som er testet over tid, både konkret i dag og fra et langsiktig perspektiv.

Av M. K. Bhadrakumar.

Mediene kan finne det fristende å fokusere på Modis oppfordring om utviklingen i Ukraina til tross for at de indiske og russiske avlesningene (her og her) gjorde det klart at russisk-indiske bilaterale relasjoner dominerte samtalen.

Ikke desto mindre er det svært viktig at Modi ikke ble avskrekket av det faktum at selv om «dette ikke er en tid for kriger» (Modi), vil Ukraina-konflikten etter all sannsynlighet bare eskalere, og det er større sannsynlighet enn noen gang før for at Russland kan bli tvunget til å søke en total militær seier, ettersom USA ikke lar det være noe alternativ ved iherdig å blokkere alle veier for realistiske løsninger og klatrer ufortrødent på eskaleringsstigen.

Uten tvil er Biden-administrasjonens rapporterte beslutning om å utplassere Patriot-missiler i Ukraina en stor eskalering. Moskva har advart om «konsekvenser». Moskva har bekreftet at USA planla, kommanderte og utstyrte Ukraina med militær evne til å angripe dypt inne i russisk territorium – hundrevis av kilometer, faktisk – inkludert mot basen ved Engels hvor Russlands strategiske bombefly er stasjonert. De to supermaktene har aldri tidligere siktet mot hverandres kjernefysiske våpen eller våpenanlegg.

Så det er ingen tvil om at Modis initiativ på dette tidspunktet for å diskutere «det høye nivået av bilateralt samarbeid som har utviklet seg på basis av det russisk-indiske strategiske partnerskapet», inkludert på nøkkelområder energi, handel og investeringer , forsvars- og sikkerhetssamarbeid, formidler et stort budskap i seg selv.

Det understreker i all stillhet at et middels og langsiktig perspektiv på det russisk-indiske forholdet som går langt utover omskiftelsene i Ukraina-konflikten. Sagt på en annen måte, vil ikke India tillate at sine langvarige bånd med Russland holdes som gisler for vestlige sanksjoner.

For India gir reorienteringen av russisk økonomisk diplomati mot den asiatiske regionen enorme forretningsmuligheter. Hvem hadde trodd for ni måneder siden at Russland skulle bli den største leverandøren av olje til India, og gå forbi Irak, Saudi-Arabia og USA? Ifølge Reuters kjøpte India rundt 40 % av alle eksportvolumer av russisk olje av Uralkvalitet transportert sjøveien i november, da europeiske land sto for 25 %, Tyrkia 15 % og Kina 5 %.

Tallene taler for seg selv: I november, mens Russland leverte 909 000 fat råolje til India per dag, var de tilsvarende tallene for Irak (861 000), Saudi-Arabia (570 000) og USA (405 000) Det er tilstrekkelig å si at når Modi på forhånd førte opp energi som sitt samtalepunkt med Putin, det bekrefter på nytt at India gir fullstendig blaffen i G7s harehjernede plan for å innføre et pristak på russisk oljeeksport.

Men alle gode ting har en bakside. Etter hvert som volumet av handelen mellom India og Russland øker – og Russland fremstår som Indias syvende største handelspartner, opp fra 25. plass – øker også ubalansen i den bilaterale handelen, ettersom Moskva prioriterer India (og Kina) som foretrukne handelspartnere.

EAM Jaishankars nylige besøk i Moskva fokuserte på en liste med 500 varer som Russland ville være opptatt av å kjøpe fra India. Viktigere, dette handler også om en forsyningskjede for russisk industri/økonomi. Jaishankar skal ha gitt et midlertidig svar om Indias beredskap til å begynne å levere reservedeler som er nødvendige for fly, biler og tog.

Noen russiske eksperter har snakket om India som en potensielt viktig «omlastningsstat» for Russlands «parallellimport» – det vil si at Russland kan kjøpe ikke bare indiske varer fra India, men også produkter fra tredjeland.

I mellomtiden, mens det vender seg bort fra det europeiske markedet, søker Russland også forretningsmuligheter for sin eksportkurv som inkluderer mineralprodukter, edle metaller og produkter laget av dem, aluminium og andre ikke-jernholdige metaller, elektriske maskiner, kjøretøy, farmasøytiske, kjemiske, gummiprodukter , etc.

Det er klart at det er systemiske problemer som må løses, for eksempel transportlogistikk, betalingsmekanisme, sikkerhetssanksjoner. På kort sikt er imidlertid alle øyne rettet mot den russiske oljeeksporten til India i tiden med G7-pristaket.

Den russiske regjeringsavisen Rossyiskaya Gazeta rapporterte tirsdag, «Det forventes at Russland, som svar på pristaket, vil vedta et offisielt forbud mot å selge olje under kontrakter hvor «taket» vil bli nevnt eller marginalprisen for oljen vår vil bli indikert.» Det vil si at Moskva vil insistere på en embargo på forsyninger som i utgangspunktet er begrenset til G7 og Australia.

Kina og India er ikke berørt, siden de ikke har sluttet seg til pristaket. Følgende utdrag fra Moskva-avisa skisserer situasjonen:

«Det er ingen reelle mekanismer som kan håndheve disse [G7]-restriksjonene… allerede forlater omtrent en tredjedel av russisk oljeeksport russiske havner uten å angi den endelige destinasjonen. Det vil si at en såkalt «grå handelssone» vokser foran øynene våre, som lar handelsmenn kjøpe russiske råvarer uten risiko for å falle under sekundære sanksjoner… rabatt [dvs. rettferdige priser] tillater Asia-Stillehavslandene, først og fremst Kina og India, for å øke kjøpene av russiske råvarer.»

Den fascinerende delen er at ikke bare den såkalte «gråsonen» utvides jevnt og trutt, men samtidig har andre leverandører begynt å tilpasse seg prisene på russisk olje i Asia-Stillehavsregionen – det vil si til de reelle likevektsprisene eller nedsatte priser. Merkelig nok er selv vestlige land i posisjon til å motta relativt billig russisk olje gjennom tredjeparter. [Se min artikkel Race for Russian oil begins, The Tribune, Nov. 28, 2022]

Denne nye pragmatismen i USAs beregninger om grensene for sanksjoner tok en merkelig vending torsdag da USA svartelistet den russiske milliardæroligarken Vladimir Potanin, men fritok to av hans største eiendeler fra sanksjonsområdet – MMC Norilsk Nickel og Tinkoff Bank — på den besynderlige grunn at hans eierandeler er mindre enn 50 % i disse to selskapene [men er bare 35 %!]

Hvorfor det? Fordi MMCs andel i verdensmarkedet for høyverdig nikkel er 17 %, palladium 38 %, platina 10 %, rhodium 7 %, kobber og kobolt 2 % hver; og sanksjonering av det russiske selskapet kan kraftig forverre verdensmarkedet for ikke-jernholdige metaller og kan skade amerikanske produsenter.

Det er klart at loven om fallende avkastning er i arbeid i den fortsatte militariseringen av sanksjoner mot Russland. Indisk næringsliv og industri bør følge nøye med på Modis fremsynte initiativ på fredag.


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til M. K. Bhadrakumar.

Forrige artikkelEt betydelig antall av forsøksdyrene fikk skjelettskader etter mRNA-vaksine
Neste artikkelMarianne (44) fikk ME etter covid-19 vaksinen: – Jeg sørger over det livet som er tapt
M. K. Bhadrakumar er en pensjonert indisk karrierediplomat. Han har blant annet tjenestegjort i Sovietunionen, Pakistan, Iran og Afghanistan. Han skriver Indian Punchline, der han analyserer verdensbegivenhetene sett fra et indisk perspektiv.