Global planlagt finansiell tsunami har nettopp begynt

0

Av F. William Engdahl.

Siden opprettelsen av den amerikanske sentralbanken for over et århundre siden, har alle større finansmarkedskollapser blitt bevisst utløst av politiske motiver av sentralbanken. Situasjonen er ikke annerledes i dag, da det er tydelig at den amerikanske sentralbanken handler med sitt rentevåpen for å krasje det som er den største spekulative finansboblen i menneskehetens historie, en boble den skapte. Globale krasjhendelser begynner alltid i periferien, for eksempel med den østerrikske Creditanstalt fra 1931 eller Lehman Bros i september 2008. Beslutningen 15. juni fra Fed om å innføre den største enkeltstående renteøkningen på nesten 30 år ettersom finansmarkedene allerede er i en sammensmelting, garanterer nå en global depresjon og noe enda verre.

Omfanget av «billig kreditt»-boblen som Fed, ECB og Bank of Japan har utviklet med å kjøpe opp obligasjoner og opprettholde enestående nesten null eller til og med negative renter i nå 14 år, er utenfor fantasien. Finansielle medier dekker det med daglig tullrapportering, mens verdensøkonomien blir klargjort, ikke for såkalt «stagflasjon» eller resesjon. Det som kommer nå i de kommende månedene, med mindre det skulle bli en dramatisk reversering av politikken, er den verste økonomiske depresjonen i historien til dags dato. Takk, globalisering og Davos.

Globalisering

Det politiske presset bak globaliseringen og opprettelsen av Verdens handelsorganisasjon ut av Bretton Woods GATT-handelsreglene med Marrakesh-avtalen fra 1994, sørget for at den avanserte industrielle produksjonen i Vesten, spesielt USA, kunne flykte offshore, «outsource» til skape produksjon i ekstremt lavlønnsland. Ingen land tilbød mer fordel på slutten av 1990-tallet enn Kina. Kina ble med i WHO i 2001, og fra da av har kapitalstrømmene til Kina produsert fra Vesten vært svimlende. Det har også vært oppbyggingen av kinesisk dollargjeld. Nå begynner den globale finansstrukturen basert på rekordgjeld å falle fra hverandre.

Da Washington bevisst tillot Lehman Bros finanskollaps i september 2008, svarte den kinesiske ledelsen med panikk og ga lokale myndigheter enestående kreditt for å bygge infrastruktur. Noe av det var til dels nyttig, for eksempel et nettverk av høyhastighetsjernbaner. Noe av det var tydelig sløsing, for eksempel bygging av tomme «spøkelsesbyer». For resten av verden var Kinas enestående etterspørsel etter konstruksjonsstål, kull, olje, kobber og slikt velkommen, ettersom frykten for en global depresjon avtok. Men handlingene fra US Fed og ECB etter 2008, og deres respektive regjeringer, gjorde ingenting for å ta opp det systemiske økonomiske misbruket av verdens store private banker på Wall Street og Europa, så vel som Hong Kong.

Nixon-beslutningen i august 1971 om å frikoble den amerikanske dollaren, verdens reservevaluta, fra gull, åpnet slusene for globale pengestrømmer. Stadig mer lemfeldige lover som favoriserte ukontrollert finansiell spekulasjon i USA og i utlandet ble pålagt ved hver sving, etter Clintons opphevelse av Glass-Steagall på ordre fra Wall Street i november 1999. Det tillot opprettelsen av megabanker så store at regjeringen erklærte dem «for store til å feile.» Det var en bløff, men befolkningen trodde det og reddet dem ut med hundrevis av milliarder i skattebetalernes penger.

Siden krisen i 2008 har Fed og andre store globale sentralbanker skapt enestående kreditt, såkalte «helikopterpenger», for å redde de store finansinstitusjonene. Realøkonomiens helse var ikke et mål. Når det gjelder Fed, Bank of Japan, ECB og Bank of England, ble til sammen 25 billioner dollar sprøytet inn i banksystemet via «kvantitative lettelser» kjøp av obligasjoner, så vel som usikre eiendeler som pantesikrede verdipapirer de siste 14 år .

Kvantitativ galskap

Her begynte det å gå skikkelig ille. De største Wall Street-bankene som JP MorganChase, Wells Fargo, Citigroup eller i London HSBC eller Barclays, lånte ut milliarder til sine store bedriftskunder. Låntakerne brukte på sin side likviditeten, ikke til å investere i ny produksjons- eller gruveteknologi, men heller til å blåse opp verdien av selskapets aksjer, såkalte tilbakekjøp av aksjer, kalt «maksimere aksjonærverdi.»

BlackRock, Fidelity, banker og andre investorer elsket gratisturen. Fra begynnelsen av Fed-lettelsene i 2008 til juli 2020, hadde rundt 5 billioner dollar blitt investert i slike aksjetilbakekjøp, og skapte den største børsoppgangen i historien. Alt ble finansielt i prosessen. Selskaper betalte ut 3,8 billioner dollar i utbytte  i perioden fra 2010 til 2019.  Selskaper som Tesla som aldri hadde tjent overskudd, ble mer verdifulle enn Ford og GM til sammen. Kryptovalutaer som Bitcoin nådde en markedsverdi på over 1 billion dollar innen slutten av 2021. Med Fed-penger som strømmet fritt, investerte banker og investeringsfond i områder med høy risiko og høy fortjeneste som søppelobligasjoner eller gjeld i fremvoksende markeder på steder som Tyrkia, Indonesia eller, ja , Kina.

Tiden etter 2008 med kvantitative lettelser og null Fed-renter førte til absurd gjeldsekspansjon i USA. Siden januar 2020 har Fed, Bank of England, European Central Bank og Bank of Japan injisert til sammen 9 billioner dollar i nesten nullrentekreditt i verdens banksystem. Siden en endring i Fed-politikken i september 2019, gjorde det Washington i stand til å øke offentlig gjeld med svimlende 10 billioner dollar på mindre enn 3 år. Så reddet Fed igjen i det skjulte Wall Street ved å kjøpe 120 milliarder dollar per måned av amerikanske statsobligasjoner og boliglånsstøttede verdipapirer og skapte en enorm obligasjonsboble.

En hensynsløs Biden-administrasjon begynte å dele ut billioner i såkalte stimuleringspenger for å bekjempe unødvendige nedstengninger av økonomien. USAs føderale gjeld gikk fra håndterbare 35 % av BNP i 1980 til mer enn 129 % av BNP i dag. Bare Fed Quantitative Easing, kjøp av billioner av amerikanske stats- og boliglånsgjeld og nesten null-renter gjorde det mulig. Nå har Fed begynt å avvikle det og trekke likviditet fra økonomien med QT eller innstramming, pluss renteøkninger. Dette er bevisst. Det handler ikke om en snublende Fed som feilvurderer inflasjonen.

Energi driver sammenbruddet

Dessverre lyver Fed og andre sentralbankfolk. Å heve renten er ikke for å kurere inflasjonen. Det er for å tvinge frem en global tilbakestilling av kontrollen over verdens eiendeler, det er rikdom, enten eiendom, jordbruksland, råvareproduksjon, industri, til og med vann. Fed vet godt at inflasjonen bare begynner å rive over den globale økonomien. Det som er unikt er at Green Energy-mandater over hele den industrielle verden driver denne inflasjonskrisen for første gang, noe bevisst ignorert av Washington eller Brussel eller Berlin.

Den globale mangelen på gjødsel, skyhøye priser på naturgass og tap av kornforsyning fra global tørke eller eksploderende kostnader for gjødsel og drivstoff eller krigen i Ukraina, garanterer at vi senest denne høstingstiden i september-oktober vil gjennomgå en global mat- og energipriseksplosjon. Disse hendelsene er alle et resultat av bevisst politikk.

Dessuten er langt verre inflasjon på gang, på grunn av patologisk insistering fra verdens ledende industrielle økonomier ledet av Biden-administrasjonens anti-hydrokarbonagenda. Den agendaen er preget av det forbløffende tullet fra den amerikanske energiministeren som sier «kjøp e-biler i stedet» som svaret på eksploderende bensinpriser.

På samme måte har EU besluttet å fase ut russisk olje og gass uten noen levedyktig erstatning, ettersom dens ledende økonomi, Tyskland, går for å stenge sin siste atomreaktor og stenge flere kullverk. Som et resultat av dette vil Tyskland og andre EU-økonomier oppleve strømbrudd denne vinteren, og prisene på naturgass vil fortsette å stige. I den andre uken av juni i Tyskland steg gassprisene ytterligere 60% alene. Både den grønnkontrollerte tyske regjeringen og den grønne agendaen «Fit for 55» av EU-kommisjonen fortsetter å presse fram upålitelig og kostbar vind og sol på bekostning av langt billigere og pålitelige hydrokarboner, og sikrer en enestående energidrevet inflasjon.

Fed har trukket ut støpselet

Med renteøkningen på 0,75 %, den største på nesten 30 år, og løftet om mer i vente, har den amerikanske sentralbanken nå garantert en kollaps av ikke bare den amerikanske gjeldsboblen, men også mye av den globale gjelden etter 2008 på 303 billioner dollar. Stigende renter etter nesten 15 år betyr kollapsende obligasjonsverdier. Obligasjoner, ikke aksjer, er hjertet i det globale finansielle systemet.

Amerikanske boliglånsrenter har nå doblet seg på bare 5 måneder til over 6 % , og boligsalget stupte allerede før den siste renteøkningen. Amerikanske selskaper tok på seg rekordgjeld på grunn av årene med ultralave renter. Omtrent 70 % av den gjelden er vurdert rett over «søppel»-status. Den ikke-finansielle bedriftens gjeld utgjorde 9 billioner dollar i 2006. I dag overstiger den 18 billioner dollar. Nå vil et stort antall av de marginale selskapene ikke være i stand til å rulle over den gamle gjelden med ny kapitalinnsprøyting, og konkurser vil følge i løpet av de neste månedene. Kosmetikkgiganten Revlon har nettopp erklært seg konkurs.

Det høyspekulative, uregulerte kryptomarkedet, ledet av Bitcoin, kollapser når investorer innser at det ikke er noen redningspakke der. I november i fjor hadde Crypto-verdenen en verdsettelse på 3 billioner dollar. I dag er det under halvparten, og med flere kollapser på gang. Selv før den siste rentehevingen fra Fed hadde aksjeverdien til de amerikanske megabankene tapt rundt 300 milliarder dollar. Nå med ytterligere panikksalg i aksjemarkedet garantert etter hvert som en global økonomisk kollaps vokser, er disse bankene forhåndsprogrammert for en ny alvorlig bankkrise i løpet av de kommende månedene.

Som den amerikanske økonomen Doug Noland nylig bemerket: «I dag er det en massiv «periferi» lastet med «subprime» søppelobligasjoner, gired lån, kjøp-nå-betal-senere, bil, kredittkort, bolig og solenergi, franchiselån, privat kreditt, kryptokreditt, DeFi og videre og videre. En massiv infrastruktur har utviklet seg over denne lange syklusen for å stimulere til forbruk for titalls millioner, samtidig som tusenvis av uøkonomiske bedrifter finansieres. «Periferien» har blitt systemisk som aldri før. Og ting har begynt  å gå i stykker.»

Den føderale regjeringen vil nå oppleve at rentekostnadene ved å bære rekordhøye 30 billioner dollar i føderal gjeld er langt dyrere. I motsetning til den store depresjonen på 1930-tallet da føderal gjeld var nær ingenting, er i dag regjeringen, spesielt etter Biden-budsjetttiltakene, ved sine yttergrenser. USA er i ferd med å bli en tredje verdens økonomi. Hvis Fed ikke lenger kjøper billioner av amerikansk gjeld, hvem vil da gjøre det? Kina? Japan? Ikke sannsynlig.

Redusere boblen

Med Fed som nå innfører en kvantitativ innstramming, trekker ut flere titalls milliarder i obligasjoner og andre eiendeler månedlig, samt hever styringsrentene, har finansmarkedene begynt en nedbelåning. Det vil sannsynligvis være rykkete, ettersom nøkkelspillere som BlackRock og Fidelity prøver å kontrollere nedsmeltingen for sine formål. Men retningen er klar.

På slutten av fjoråret hadde investorer lånt nesten 1 billion dollar i margingjeld for å kjøpe aksjer. Det var i et stigende marked. Nå gjelder det motsatte, og marginlåntakere er tvunget til å gi mer sikkerhet eller selge aksjene sine for å unngå mislighold. Det gir næring til den kommende nedsmeltingen. Med kollaps av både aksjer og obligasjoner i de kommende månedene, går de private pensjonssparingene til titalls millioner amerikanere i programmer som 401-k (se forklaring her). Billån med kredittkort og annen forbruksgjeld i USA har økt det siste tiåret til rekordhøye 4,3 billioner dollar ved slutten av 2021. Nå vil rentene på den gjelden, spesielt kredittkort, hoppe fra allerede høye 16 %. Mislighold på disse kredittlånene vil skyte i været.

Utenfor USA, det vi vil se nå, ettersom den sveitsiske nasjonalbanken, Bank of England og til og med ECB blir tvunget til å følge Fed-hevingene, er den globale snøballrullingen av mislighold, konkurser, midt i en skyhøy inflasjon som sentralbankrentene har ingen makt til å kontrollere. Omtrent 27 % av den globale ikke-finansielle bedriftens gjeld holdes av kinesiske selskaper, anslått til 23 billioner dollar. Ytterligere 32 billioner dollar bedriftsgjeld holdes av amerikanske og EU-selskaper. Nå er Kina midt i sin verste økonomiske krise på 30 år og det er lite tegn til bedring. Når USA, Kinas største kunde, går inn i en økonomisk depresjon, kan Kinas krise bare forverres. Det vil ikke være bra for verdensøkonomien.

Italia, med en nasjonal gjeld på 3,2 billioner dollar, har en gjeld i forhold til BNP på 150 %. Bare negative ECB-renter har hindret det fra å eksplodere i en ny bankkrise. Nå er eksplosjonen forhåndsprogrammert til tross for beroligende ord fra Lagarde i ECB. Japan, med et gjeldsnivå på 260 %, er det verste av alle industrinasjoner, og er i en felle med nullrenter med mer enn 7,5 billioner dollar offentlig gjeld. Yenen faller nå alvorlig, og destabiliserer hele Asia.

Hjertet i verdens finansielle system, i motsetning til hva folk tror, ​​er ikke aksjemarkedene. Det er obligasjonsmarkeder – stats-, selskaps- og byråobligasjoner. Dette obligasjonsmarkedet har mistet verdi ettersom inflasjonen har steget og rentene har steget siden 2021 i USA og EU. Globalt utgjør dette rundt 250 billioner dollar i formuesverdi, en sum som taper mer verdi for hver renteøkning. Sist gang vi hadde en så stor revers i obligasjonsverdier var for førti år siden i Paul Volcker-tiden (1979–87) med 20 % renter for å «presse ut inflasjonen.»

Når obligasjonskursene faller, faller verdien av bankkapitalen. De mest utsatt for et slikt verditap er store franske banker sammen med Deutsche Bank i EU, sammen med de største japanske bankene. Amerikanske banker som JP MorganChase antas å være bare litt mindre utsatt for et større obligasjonskrakk. Mye av risikoen deres er skjult i derivater utenfor balansen og slikt. Imidlertid, i motsetning til i 2008, kan ikke sentralbanker i dag kjøre et tiår på nytt med nullrenter og QE. Denne gangen, som innsidere som tidligere Bank of England-sjef Mark Carney bemerket for tre år siden, vil krisen bli brukt til å tvinge verden til å akseptere en ny digital sentralbankvaluta, en verden der alle penger vil bli sentralt utstedt og kontrollert. Dette er også hva Davos WEF-folk mener med sin Great Reset. Det blir ikke bra. En global planlagt finansiell tsunami har nettopp begynt.


Originalen:

Global Planned Financial Tsunami Has Just Begun

Forrige artikkelCanada: Utdanningsinstitusjon for leger foreslår psykofarmaka for pasienter som ikke vil ta vaksiner
Neste artikkelUSA vurderer å levere Ukraina Patriot-missiler
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.