USA vurderer å levere Ukraina Patriot-missiler

0
Missilsystemet Patriot

Den «mest eskalerende handlingen til dags dato»

Denne uka har nesten alle USAs store aviser og kabelnyhetsnettverk rapportert at Biden-administrasjonen forbereder seg for i nær framtid å levere Ukraina minst ett Patriot-batteri med bakke-til-luft missiler. Dette skriver Andre Damon i WSWS.

CNN rapporterte at Patriot-missilsystemet er «forventet levert raskt, i løpet av de kommende dagene».

Med en prislapp for hvert batteri på mer enn $ 1 milliard, og et mannskap på 90 personer for å operere systemet, vil Patriot bli det dyreste og mest komplekse våpensystemet levert Ukraina hittil.

«Dette er en vesentlig opptrapping, for USAs forpliktelse,» sa Sean McFate, en senior fellow ved Atlantic Council, til Syracuse University News. Han la til: «Patriot-systemene vil provosere fram en russisk reaksjon,» og kalte det «USAs mest eskalerende handling til dags dato.»

Keir Giles, fra den britiske pro-krig tankesmia Chatham House, sa i en kommentar til NBC om betydningen av kunngjøringen: «Vi har sett en gradvis prosess der USA leverer mer essensielle evner og kapasiteter til Ukraina etter hvert som det blir klart at Russlands ‘røde linjer’ ikke er mer enn bløff og skryt.»

USA har systematisk, tro mot USAs president Joe Bidens erklæring fra desember 2021, «Jeg aksepterer ingens røde linjer,» identifisert og utført handlinger Kreml tidligere har antydet ville provosere fram militær gjengjeldelse mot NATO.

USA hjalp i april Ukraina til å senke Moskva, den russiske Svartehavsflåtens flaggskip. Dette ble kort etter fulgt opp av kunngjøringen om at det amerikanske militæret aktivt hjalp Ukraina til å blinke ut russiske generaler for attentat, og innrømmelsen at Pentagon har utplassert militært personell i Ukraina.

USA har i løpet av bare få måneder besørget Ukraina mange av sine mest avanserte våpensystemer, som omfatter den slepte haubitseren M777, det langtrekkende missilsystemet HIMARS, det selvgående pansrede artillerisystemet M109 Paladin, antiradar missilsystemet HARM, og luftforsvarssystemet NASAMS.

Den forventede kunngjøringen at USA nå vil levere Ukraina bakke-til-luft missilsystemet Patriot, vil videreføre dette opptrappingsmønsteret, og være en dødelig utfordring i duellen med den kjernefysiske stormakta Russland.

Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev advarte i november om at «NATOs forsyning av Kyiv-fanatikerne med Patriot-komplekser, sammen med NATO-personell, vil umiddelbart bli legitimte mål for våre væpnede styrker».

Kreml-talsmannene Dmitrij Peskov gjentok onsdag Medvedevs uttalelser, og sa missilsystemet «definitivt» ville bli et mål for Russland.

Patriotsystemet vil eventuelt bli levert med mannskap, og dermed vil USA ha enda flere «støvler på bakken» i det som for lengst er blitt en krig mellom USA/NATO og Russland på ukrainsk jord.

Forrige artikkelGlobal planlagt finansiell tsunami har nettopp begynt
Neste artikkelDet globale forbruket av kull setter nye rekorder