FDA erklærer laboratoriedyrket kylling for «trygt å spise»

0

Hele verdens matproduksjon er under omlegging.

Av Michael Nevradakis, Ph.D.

Food and Drug Administration (FDA) i USA beskriver avgjørelsen om at kylling produsert ved hjelp av dyrecelle-teknologi som tar levende celler fra kyllinger og dyrker dem i et kontrollert miljø, som en «matrevolusjon«. Men forskere og forkjempere for matsikkerhet er kritiske. 

Det er det California-baserte matteknologiselskapet Upside Foods som har utviklet produktet. Den kunstig fremstilte kyllingen er dermed ett skritt nærmere full godkjenning før produktet lanseres på markedet. 

Selv om ytterligere to trinn gjenstår før FDA kan gi produktet full godkjenning, antyder byråets språk at godkjenningen kommer. Upside Foods har også bekreftet på sin nettside at en FDA-godkjenning er på vei. 

Les også Dette bør du vite om GMO

Men eksperter som har snakket med The Defender stiller spørsmålstegn ved sikkerheten til laboratoriedyrket kjøtt som produseres med genredigerte celler, og noen forskere hevder at til tross for påstander om det motsatte, er produksjonsprosessen for laboratoriedyrket «kjøtt» energi-intensiv og ugunstig for miljøet. Noen stiller også spørsmålstegn ved Upside Foods’ forbindelser til personer og bedrifter som  CargillBill Gates, Jeff Bezos, Richard Branson, Kimbal Musk, (broren til Elon Musk og medgründer av The Kitchen), og World Economic Forum (WEF).

Upside Foods, FDA, og media beskriver laboratoriedyrket kjøtt som en «matrevolusjon». Bruce Friedrich, president for Good Food Institute (GFI), sier at FDAs kunngjøring er «en kritisk milepæl for fremtidens mat» som vil være til fordel for «forbrukere som ønsker at deres favorittmat er laget mer bærekraftig«.

Dr. Uma Valeti, administrerende direktør og grunnlegger av Upside Foods, beskriver nyheten som «et vannskille i matens historie», og legger til at «amerikanske forbrukere snart vil få sjansen til å spise deilig kjøtt som er dyrket direkte fra dyreceller.» I samme kunngjøring legger Valeti til: «Denne milepælen markerer et stort skritt mot en ny æra innen kjøttproduksjon.» 

Eksperter slår imidlertid alarm om genetisk konstruerte celler og risiko for kreft, og fremhever at Upside Foods ikke har listet opp de eksakte genene de benytter. Selskapet bemerker også at de bruker genteknologi for å fremme kontinuerlig vekst av cellene. Dette er urovekkende ved at det er sannsynlig at genene som blir manipulert kan fremme kreft. Medisinske cellekulturer bruker kreftceller til testing av legemidler osv, men kreftfremkallende gener skal ikke brukes i matproduksjon. Tilsetningsstoffer i mat som forårsaker kreft er ulovlige. Dessverre lister ikke selskapet opp nøyaktig hvilke gener de bruker for genetisk konstruerte celler. Den genteknologiske prosessen som brukes av Upside Foods ser ut til å involvere genredigeringsteknologien CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats). Teknologien lar forskere redigere deler av DNA ved å «klippe» spesifikke deler av det og erstatte dem med nye segmenter.

Labdyrket kjøtt gir alvorlige miljøproblemer til tross for påstander om det motsatte​

Upside Foods sier at de utvikler en måte å dyrke ekte kjøtt, fjærfe, og sjømat på direkte fra dyreceller, uten behov for å ale opp og slakte dyr, og hevder at produktene deres er «ekte kjøtt, laget uten dyret.» Ifølge selskapet er prosessen for produksjon av laboratoriedyrket kjøtt mye mer miljøvennlig enn «konvensjonelt kjøtt» fordi «cellene fra en enkelt kylling tillater dyrking av samme mengde fjærfe som nå kommer fra hundretusenvis av oppdrettsfugler.» Selskapet hevder også at «i stor skala anslår vi at dyrket kjøtt vil bruke 77 prosent mindre vann og 62 prosent mindre land enn konvensjonelt kjøtt. Og vi forventer at disse tallene vil bli bedre over tid. Vi bruker for tiden 100 % fornybar energi på produksjonsanlegget vårt.»

Lab-dyrket kjøtt, brakt til deg av Bill Gates, Jeff Bezos, og WEF?

Upside Foods sier at de ble «grunnlagt som verdens første dyrkede kjøttselskap i 2015, og har oppnådd en rekke bransjedefinerende milepæler, herunder å være det første selskapet som produserer flere arter av kjøtt (biff, kylling og and),». Selskapet «har vunnet forskjellige bransjepriser, inkludert New York Times` Good Tech Awards. Selskapet har en markedsverdi på mellom 1 milliard og 10 milliarder dollar, og har hentet inn investorer som Bill Gates, Cargill og Richard Branson. Gates har blant annet uttalt følgende: «Alle rike land bør gå over til 100 % syntetisk storfekjøtt.» Gates regnes nå som den største private eieren av jordbruksland i USA, og har vært en trofast talsmann for genetisk modifisering av avlinger i flere tiår på grunn av sin sterke tro på teknologiske løsninger. 

Les også Fuellmich: Vi kan ikke stole på våre ledere fordi de ikke er våre ledere

WEF har gjentatte ganger berømmet laboratoriedyrket kjøtt, og hevder at det «kan bidra til å få slutt på sult i verden». I 2020 bemerket Branson, grunnlegger av Virgin Group: «Jeg er stolt over å investere nok en gang i Memphis Meats (nå Upside Foods red. anm.), verdens ledende cellebaserte kjøttselskap. «I løpet av de neste tiårene tror jeg at cellebasert kjøtt vil bli en viktig del av vår globale kjøttforsyning. Jeg kan ikke vente til den dagen!».

Til tross for Upside Foods påstander om å være miljøvennlig, har Cargill, som en av sine store investorer, blitt knyttet til bruk av slavearbeid på Elfenbenskysten og Usbekistan, fagforeningsbrudd i USA, avskoging i Brasil, skatteunndragelse i Storbritannia, og spredning av fabrikkfarmer kjent for dyremishandling og miljøødeleggelse i USA. 

Mer enn 100 selskaper utvikler for tiden ulike former for «dyrket» kjøtt på verdensbasis. 


FDA Declares Lab-Grown Chicken ‘Safe to Eat’ — But Scientists, Food Safety Advocates Have Questions

Artikkelen er forkortet og oversatt av Nina Cappelen.


Les også: Bill Gates: “Alle rike land bør bytte til 100 % syntetisk kjøtt”

Har du også lurt på hva dyrket kjøtt egentlig er?

Forrige artikkelHva med en tvungen ‘sluttpakke’ til nyhetsansvarlig(e) for NRKs «Dagsrevyen»?
Neste artikkelIndias krig mot kontanter
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.