Indias krig mot kontanter

0

Den kontantløse verden kommer nærmere: Nå tester India ut digital sentralbankvaluta.

Av Schiffgold.com

Sentralbankene er sentrale for makt og kontroll ettersom de alle øker bruken av digitale valuta for å erstatte kontanter. Dette er orkestrert av Bank for International Settlements [i Basel] som sitter på toppen av den globale bankpyramiden. Federal Reserve i USA planlegger å lansere et 12-ukers pilotprogram i samarbeid med flere store kommersielle banker, for å teste gjennomførbarheten av en sentralbanks digitalvaluta (CBDC).

USA er ikke alene om å eksperimentere med digital valuta

India er i gang med å utvikle en digital rupi og annonserte nylig den andre testfasen. Etter å ha kjørt et pilotprogram for å teste sin digitale valuta på grossistnivå, har Reserve Bank of India (RBI) annonsert at den vil teste den digitale rupien i detaljhandelen. Ifølge RBI er sentralbankens digitale valuta «et lovlig betalingsmiddel utstedt av en sentralbank i digital form. Det er det samme som en fiat-valuta og kan byttes en-til-en med fiat-valutaen. Bare formen er annerledes».

Digital valuta ligner på bitcoin og annen kryptovaluta. De eksisterer som virtuelle sedler eller mynter i en digital lommebok på datamaskinen eller smarttelefonen. Forskjellen mellom en statlig digital valuta og bitcoin, er at verdien av den digitale valutaen er støttet og kontrollert av staten, akkurat som tradisjonell fiat-valuta.

Som RBI sa det, «i motsetning til kryptovalutaer, er en CBDC ikke en vare eller krav på varer eller digitale eiendeler. Kryptovalutaer har ingen utsteder. De er ikke penger, absolutt ikke valuta, slik ordet har blitt forstått historisk.»

Ifølge en rapport i Economic Times of India, vil National Payments Corporation of India være vert for plattformen for det digitale rupi-betalingssystemet under testfasen. Reserve Bank of India ønsker at hver forretningsbank i pilotprogrammet skal teste detaljbruken av den digitale rupien med 10 000 til 50 000 brukere. State Bank of India, Bank of Baroda, Union Bank of India, ICICI Bank, HDFC Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank og IDFC First Bank vil delta i pilotprogrammet. Hvis dette er vellykket, vil RBI rulle ut programmet til hele det indiske banksystemet.

«E-rupien vil bli lagret i en lommebok, valørene vil være tilgjengelige etter kundens forespørsel, akkurat som du ber om kontanter fra en minibank. Bankene lanserer dette kun i utvalgte byer, sa en person involvert i programmet til Times. I et notat pekte RBI på fordelene med digital valuta:

«Det antas at detaljhandel-CBDC kan gi tilgang til trygge penger for betaling og oppgjør, da det er et direkte ansvar for sentralbanken. Engros-CBDC har potensial til å gjøre om oppgjørssystemer for finansielle transaksjoner og gjøre dem mer effektive og sikre. Ut fra potensialet som tilbys av hver av dem, kan det være fordelaktig å introdusere begge».

Offentlig utstedt digital valuta selges inn på løftet om å tilby et trygt, praktisk og sikrere alternativ til fysiske kontanter. Vi blir også fortalt at det vil hjelpe til med å stoppe farlige kriminelle som liker kontanter.

Men det er en mørkere side – kontroll.

Roten til bevegelsen mot statlig digital valuta er «krigen mot kontanter.» Eliminering av kontanter skaper potensialet for regjeringen til å spore og til og med kontrollere forbruk, og det vil gjøre det enda enklere for sentralbanker å engasjere seg i manipulerende pengepolitikk som negative renter.

Det blir også umulig å skjule selv den minste transaksjon. Noe så enkelt som morgenturen din til Starbucks ville ikke være en hemmelighet for regimet. Som Bloomberg sa det i en artikkel da Kina lanserte sitt digitale yuan-pilotprogram, gir digital valuta «Kinas myndigheter en grad av kontroll som aldri er mulig med fysiske penger». Regimet kan til og med «slå av» en persons mulighet til å kjøpe. Bloomberg beskrev hvor mye kontroll en digital valuta kan gi regimet.

PBOC har også antydet at de kan sette begrensninger på størrelsen på enkelte transaksjoner, eller til og med kreve en avtale for store transaksjoner. Noen observatører lurer på om betalinger kan knyttes til det nye sosiale kredittsystemet, der borgere med eksemplarisk oppførsel er «hvitelistet» for privilegier, mens de med anmerkninger blir holdt utenfor. «Kinas mål er ikke å gjøre betaling mer praktisk, men å erstatte kontanter, slik at det kan kontrollere folk mer enn det allerede gjør,» argumenterer Aaron Brown, en krypto-investor som skriver for Bloomberg Opinion.

Kina lanserte sitt digitale yuan-pilotprogram i fjor. Kinesisk statlig støttet digital valuta fikk et løft, da landets største nettforhandler annonserte den første virtuelle plattformen for å akseptere den kinesiske digitale valutaen.

Fra Schiffgold, publisert 23 november 2022. Skrevet av Schiffgold.com.
Oversatt fra engelsk av Derimot.no..
Orginalartikkel: War on Cash: India Rolling Out Retail Pilot Program for Digital Rupee

Les også: Creepy IMF Paper Teaches Governments How to Wage War on Cash


På steigan.no kan du lese over 30 artikler om krigen mot kontanter.

USA vil drive fram det «kontantløse samfunnet» i India

Bill & Melinda Gates Foundation er også ledende deltaker i «Better Than Cash Alliance» sammen med blant annet Ford Foundation, Clinton Foundation, Citi Foundation, Omidyar Network (eBay), Coca Cola, USAID og FN.

Forrige artikkelFDA erklærer laboratoriedyrket kylling for «trygt å spise»
Neste artikkelAmerikanske embetsrepresentanter presser på for militærintervensjon i Haiti
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.