USA blandet seg inn i Ecuadors valg og brukte Julian Assange som forhandlingskort

0
Ecuadors tidligere president Rafael Correa, journalisten Julian Assange, tidligere energiminister Carlos Pareja Yannuzzelli og nåværende president Guillermo Lasso (fra venstre til høyre)

Korrupsjon avslørt:

En tidligere minister i Ecuador vitnet om at den amerikanske regjeringen konspirerte med et høyreorientert politisk parti, for å kjøre en desinformasjonskampanje mot den venstreorienterte Correísta-bevegelsen, og støttet en millionær og bankmann som president, i bytte mot å gi opp journalisten Julian Assange, som hadde asyl i den ekvadorianske ambassaden.

Av Ben Norton, Multipolarista

Ecuadors tidligere energiminister vitnet om at den amerikanske regjeringen konspirerte med et høyreorientert politisk parti for å drive en desinformasjonskampanje mot den venstreorienterte Correísta-bevegelsen til ekspresident Rafael Correa.

Han sa at amerikanske «føderale agenter» lovet å bidra til å «påvirke» presidentvalget i 2017 og støtte kandidaturet til den konservative millionærbankmannen Guillermo Lasso, i bytte mot løftet om å overlevere journalisten Julian Assange, som hadde fått asyl av Correa og ble sittende fast i årevis i Ecuadors ambassade i London.

YouTube player

Den tidligere energiministeren Carlos Pareja Yannuzzelli hadde flyktet fra en korrupsjonsetterforskning i Ecuador og levde på flukt fra landets rettsvesen, i USA, på slutten av 2016, da han ble tilbudt store pengesummer og amerikansk regjeringsbeskyttelse i bytte mot å lese et nøye utarbeidet «manus» som kom med falske beskyldninger om korrupsjon mot Correa og hans visepresident Jorge Glas,  som senere ble fengslet på svært tvilsomme anklager.

Pareja vitnet om at de føderale agentene også tvang ham til å komme med falske anklager mot en amerikansk statsborger, slik at de kunne rettferdiggjøre sitt engasjement i den ekvadorianske saken. Dette førte til at den amerikanske statsborgeren ble arrestert og fengslet i tre og et halvt år.

Lasso endte opp med å tape 2017-valget (før han vant 2021-valget), men hans seirende motstander Lenín Moreno forrådte senere Assange likevel, og lot britiske myndigheter raide ambassaden, fengsle WikiLeaks-journalisten og forberede seg på å utlevere ham til USA.

Ecuadors tidligere energiminister, Carlos Pareja Yannuzzelli, i 2016

Avsløringen av dette ekstraordinære eksemplet på Washingtons innblanding i et annet lands valg kom fra en av de øverste embetsrepresentantene i Ecuadors oljeindustri.

Carlos Pareja Yannuzzelli hadde vært sjef for det statseide oljeselskapet Petroecuador, og ble senere Correas oljeminister.

I 2016 ble Pareja navngitt i Panama Papers-lekkasjen, om offshore bankkontoer, og han ble tvunget til å gå av som energiminister.

I 2017 ble han dømt til flere års fengsel for anklager om at han brukte sin stilling i den statlige oljeindustrien til å berike seg selv og sine venner.

Navnet Carlos Pareja Yannuzzelli har praktisk talt blitt synonymt med korrupsjon i Ecuador, så mye at han ofte blir referert til som «Capaya» (en forkortelse av navnet hans).

9. november 2022 publiserte Correa på Twitter, et skriftlig vitnesbyrd som Pareja hadde gitt fra fengselet i mai 2019. Erklæringen, signert av Pareja og som inkluderer hans tommelavtrykk, avslører det skandaløse amerikanske regjeringsstøttede komplottet med innblanding i Ecuadors presidentvalg i 2017, for å skade venstrefløyen.

Høyreorientert ekvadoriansk politiker – tilknyttet amerikansk etterretning – bruker korrupte amerikanske ressurser for å anklage Correa for korrupsjon

Rafael Correa delte det skandaløse vitnesbyrdet fra 2019 som svar på grunnløse beskyldninger om korrupsjon, som Pareja Yannuzzelli kom med mot den tidligere presidenten, i en politisert høring organisert av nasjonalforsamlingens revisjonskomité, den 9. november 2022.

Denne komitéen drives av Fernando Villavicencio, en beryktet høyreorientert ekvadoriansk politisk operatør, som er nært knyttet til amerikanske etterretningstjenester.

I dag er Villavicencio medlem av nasjonalforsamlingen, men han gjorde seg først kjent som en profilert opposisjonsaktivist under Correas to presidentperioder fra 2007 til 2017.

Villavicencio var en nøkkelfigur i lawfare-kampanjen (rettslig krigføring) mot Correa. Han drev en ondskapsfull anti-Correísta-mediekanal, som – med finansiering fra den amerikanske regjeringen – konsekvent spredte tynt kildebelagte rykter om korrupsjon om den venstreorienterte presidenten.

I 2010 spilte Villavicencio til og med en viktig rolle i et mislykket kuppforsøk mot Correa.

Villavicencio nøt et kort øyeblikk i rampelyset i 2018, da han samarbeidet med den britiske avisa The Guardian, som medforfatter av en svært tvilsom sverteartikkel mot Julian Assange.

WikiLeaks insisterte hardnakket på at artikkelen var falsk og opprettet et juridisk fond for å saksøke The Guardian.

I tweeten nedenfor skryter Villavicencio (til høyre, med brillene) av å ha jobbet med The Guardian-reporterne Luke Harding og Dan Collins om den angivelig falske historien:

Ved å dele Parejas inkriminerende 2019-erklæring på Twitter, fremhevet Correa Villavicencios hånd bak høringen den 9. november 2022, som åpenbart hadde som mål å demonisere den venstreorienterte tidligere presidenten og nedvurdere Correísmo, som fortsatt er den mest populære politiske bevegelsen i Ecuador.

Ecuadors tidligere energiminister går i detalj om den USA-støttede kampanjen for å hjelpe høyrefløyen i 2017-valget

Den knusende erklæringen fra mai 2019 viser at Carlos Pareja Yannuzzelli (Capaya), som fortsatt sitter fengslet på grunn av korrupsjonsanklager, er et innleid våpen som gladelig vil spre falske påstander for å undergrave Correísmo.

Capaya ble et kjent navn i Ecuador tilbake i 2016, da han fungerte som oljeminister. I april samme år publiserte internasjonale medier Panama Papers, en massiv lekkasje av informasjon om offshore bankkontoer.

Pareja Yannuzzellis navn dukket opp i Panama Papers, og utløste en skandale i Ecuador. Correa var fortsatt president på den tiden, og i mai ble Capaya tvunget til å trekke seg og ble erstattet med en ny energiminister.

Correa-regjeringen begynte umiddelbart å undersøke Capayas nett av korrupsjon, og fant at familien hans hadde gjemt millioner av dollar i bankkontoer i Panama.

Men mens han ble etterforsket, klarte Capaya å flykte fra Ecuador i september.

Capaya åpnet sitt vitnesbyrd med å bemerke at han i desember 2016 «var i USA i en komplisert situasjon».

Mens han var i Miami, Florida, ble den ekvadorianske flyktningen fra lovens lange arm, kontaktet av César Monge Ortega, presidenten for det høyreorienterte politiske partiet CREO.

Ecuadors nåværende president, den konservative multimillionærbankmannen Guillermo Lasso, er leder for CREO. Monge var en av Lassos nærmeste allierte, referert til i ekvadorianske medier som «Guillermo Lassos høyre hånd». Han fungerte som presidentens regjeringsminister til Monge døde av kreft i juli 2021.

Ecuadors regjeringsminister og tidligere CREO-leder, César Monge Ortega, før han døde i mai 2021.

Tilbake i 2016 ba Monge Capaya om å bli med i en svertekampanje mot presidentkandidaten som ville representere det venstreorienterte Alianza País-partiet i det kommende 2017-valget, Correas tidligere visepresident Lenín Moreno.

«Han tilbød meg en viktig sum penger og føderal nordamerikansk beskyttelse,» skrev Capaya.

På den tiden ble det allment antatt, også av Correa selv, at Moreno ville fortsette sitt sosialistiske politiske program.

Moreno kjørte en venstreorientert presidentkampanje, men etter å ha kommet inn i embetet, snudde han politisk 180 grader. Moreno vendte seg hardt til høyre, undertrykte, fengslet og eksilerte Correísta-politikere.

Han dolket også Julian Assange i ryggen, reverserte Correas løfte om å beskytte WikiLeaks-utgiveren og trakk tilbake det ekvadorianske statsborgerskapet som hadde blitt gitt til journalisten. For å arrestere Assange lot Moreno til og med britiske myndigheter krenke sitt eget lands suverenitet ved å storme ambassaden, som utgjør ekvadoriansk territorium i henhold til Wien-konvensjonen i folkeretten.

Correísta-politikere har påstått at Moreno ble bestukket og/eller utpresset av den amerikanske regjeringen, da han lydig oppfylte alle Washingtons utenrikspolitiske mål, samarbeidet tett med Donald Trump-administrasjonen, fjernet Ecuador fra Den bolivarianske alliansen (ALBA) og Unionen av søramerikanske nasjoner (UNASUR), og til og med anerkjente den USA-utnevnte kupplederen Juan Guaidó i Venezuela.

Få mennesker ville ha forventet, under Ecuadors presidentvalg i 2017, at Moreno ville fortsette å styre slik. Landets høyreorienterte opposisjon var bekymret for at Lenín Moreno (som tross alt var oppkalt etter den russiske revolusjonære) ville fortsette Correas venstreorienterte program.

Så i desember 2016, forsøkte César Monge Ortega, lederen av Lassos høyreorienterte CREO-parti, å rekruttere Carlos Pareja Yannuzzelli (Capaya) til desinformasjonskampanjen mot Correa, Moreno og deres parti Alianza País.

Capaya skrev i sitt vitnesbyrd fra 2019 at han først avslo tilbudet, men at Monge var insisterende.

«Monge insisterte på at jeg kunne kontakte nordamerikanske føderale agenter som jobbet med CREO i lang tid, og de ville gi meg beskyttelse og stabilitet i USA,» sa Capaya.

«Han forsikret meg om at Det amerikanske demokratiske partiet var forpliktet til å støtte Lassos presidentkandidatur i bytte mot Julian Assange, for å avsløre hans tilknytning til USAs nåværende president,» fortsatte Capaya.

Denne kommentaren antyder at Det demokratiske partiets lederskap hadde vært overbevist om at den amerikanske presidenten, Donald Trump, på en eller annen måte var knyttet til Assange, en grunnløs konspirasjonsteori som ble drevet fram av Fernando Villavicencios ekstremt tvilsomme rapport i The Guardian.

Capaya fortsatte: «Til slutt, en dag besøkte Monge meg med [amerikanske] føderale agenter, og sammen garanterte de meg beskyttelse i USA i bytte mot min deltakelse i svertekampanjen mot Alianza País, for å påvirke presidentvalget i Ecuador i 2017.»

Equadors nåværende president, Guillermo Lasso

Capaya sa at etter dette personlige møtet med de amerikanske føderale agentene, aksepterte han tilbudet deres.

Hans rolle var å komme med bisarre beskyldninger mot Correa (som fortsatt var president på den tiden), hans regjering og hans parti.

«De ga meg et manus, laget og utarbeidet av Fernando Villavicencio, som ifølge Monge hadde fått kontrakt med partiet CREO», sier Capaya.

Han fortsatte: «De fortalte meg, at for at det skulle bli en avtale, måtte jeg følge manuset til punkt og prikke. For dette formål møttes vi forskjellige ganger i Miami, mellom desember 2016 og januar 2017. Disse videoene ble deretter offentliggjort på sosiale medier etter februar 2017.»

Capaya understreket at «en stor del av manuset» var dedikert til å anklage Correa og hans andre visepresident, Jorge Glas, for korrupsjon.

«De fikk meg til å navngi tredjeparter som jeg ikke kjenner,» husket Capaya. Han skrev at USAs «føderale agenter» presset ham sterkt til å navngi folk som f.eks. Frank Roberto Chatburn Ripalda, en Miami-basert finansiell rådgiver, med dobbelt amerikansk og ecuadoriansk statsborgerskap.

«Til tross for at jeg fortalte dem ved mer enn én anledning at jeg aldri hadde noen forbindelse til ham, og at han ikke ble etterforsket eller behandlet i Ecuador, fortalte de meg uttrykkelig at for at det skulle bli en avtale, var det nødvendig å nevne Chatburn, fordi han hadde amerikansk statsborgerskap, og med det kunne de føderale agentene rettferdiggjøre sin deltakelse og iverksette tiltak mot ham i USA,» sa Capaya.

Det amerikanske justisdepartementet siktet deretter Chatburn for hvitvasking av penger og fengslet ham i tre og et halvt år.

Chatburn var ikke den eneste som endte opp brent av Washington.

Capaya avsluttet sitt vitnesbyrd med å beklage at Monge, hans CREO-parti og de amerikanske føderale agentene, senere forlot ham da Moreno vant presidentvalget.

De klarte ikke å oppfylle sin side av løftet. Capaya ble senere tatt til fange i Ecuador, og satt bak lås og slå, der han fortsatt er i dag.

Korrupte ekvadorianske embetsrepresentanter, konspirerte med Miami-baserte oligarker, som stjal millioner fra folket.

Likevel går skandalen enda dypere. Monge var ikke den eneste høyreorienterte opposisjonsfiguren som Capaya konspirerte med.

På flukt fra rettsvesenet bodde Capaya i Miami på slutten av 2016 og begynnelsen av 2017, han møtte også høyreorienterte multimillionærbankfolk fra Ecuadors beryktede Isaías-familie.

Isaías-brødrene, William og Roberto, er oligarker og voldsomt anti-Correa, de stakk av fra sitt fødeland og flyttet til USA, med millioner av dollar i stjålne penger, under Ecuadors økonomiske krasj i 1998 og 1999.

Denne massive krisen, kjent som den beryktede «feriado bancario», slo millioner av ecuadorianere i arbeiderklassen konkurs, og utarmet deres sparepenger ved å devaluere den nasjonale valutaen sucre, med løpsk hyperinflasjon.

Bankmannen som bidro til å forårsake denne nedsmeltingen hadde vært kjærlig kjent som Ecuadors «superminister for økonomien», og hadde blitt hyllet av den internasjonale finanspressen: ingen ringere enn Guillermo Lasso, en ivrig nyliberal Chicago Boy som nå fungerer som president.

Lasso og hans bankvenner, som hadde holdt sin ulovlige formue i dollar, ble millionærer takket være feriado bancario krisen. I mellomtiden ble sucre så verdiløs at Ecuador overga sin monetære suverenitet og vedtok amerikanske dollar som sin offisielle valuta. Slik den også er i dag.

Fra Miami har Isaías-brødrene også brukt sine stjålne penger til å finansiere kampanjene til amerikanske politikere – både republikanere og demokrater – inkludert senatorene Marco Rubio og Bob Menendez, kongresskvinnen Ileana Ros-Lehtinen, og til og med tidligere president Barack Obama.


Multipolarista: Corruption exposed: US meddled in Ecuador’s election, using Julian Assange as bargaining chip

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Forrige artikkel– Fødsler ikke lønnsomme nok
Neste artikkelDen nye virusnormalen
Ben Norton
Ben Norton er journalist, forfatter, analytiker og filmskaper. Han er grunnlegger og redaktør av Geopolitical Economy Report, og er basert i Latin-Amerika.