– Fødsler ikke lønnsomme nok

0
Shutterstock.

Stenger fødeavdeling i 16 uker for å spare penger. Leder for Nordland SV er høygravid og forbanna. Røde tall i flere helseregioner fører til at det kuttes i fødetilbudet flere steder i landet. Dette skriver NRK, som fortsetter:

På Helgeland er det dette som skjer: For å spare drøyt 3 millioner kroner foreslår ledelsen i foretaket å utvide sommerstenginga av de to fødeavdelingene på Helgeland.

– De foreslår å utvide fra 8 til 16 uker som et sparetiltak. Så lang sommer har vi ikke på Helgeland. Jeg kjenner jeg blir forbanna, sier Åshild Pettersen.

Men ledelsen ved Helgelandssykehuset deler ikke bekymringa.

– Det er trygt å føde på Helgeland, selv om fødeavdelinger sommerstengte, sa konstituert administrerende direktør Hanne Frøyshov i et styremøte i Helgelandssykehuset nylig.

Og det er ikke bare på Helgeland det skal spares.

Voss sykehus må spare 27 millioner, og fødeavdelinga kan bli stengt i sommer.

Oslo universitetssykehus har nylig bestemt seg for å stenge den populære og jordmorstyrte fødeavdelinga ABC-klinikken i helgene.

– Vi er opprørt. Nå ser vi blodrøde tall i alle helseregioner og da kuttes det i livsviktige kvinnehelsetilbud over hele fjøla, sier Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet.

– Fødetilbudet er nesten det første som ryker når det kommer sparetiltak. Det ser vi ikke bare i Helse Nord, men også i andre helseforetak over hele landet.

Administrerende direktør i Helse Bergen, Eivind Hansen, har sagt til NRK at han er bekymra for konsekvensene av harde kutt.

Det har blant annet med finansieringsmodellen å gjøre, ifølge Pettersen.

– Fødsler er ikke lønnsomt nok, sier Åshild Pettersen fra Nordland SV.

Kommentar: Penger til krig, men ikke til kvinner og barn

Noen må forklare oss hvorfor det er trygt å føde på Helgeland, selv om fødeavdelinger er sommerstengte, slik konstituert administrerende direktør Hanne Frøyshov sa. Betyr det at det er trygt å føde i Norge sjøl om det ikke finnes fødeavdelinger? Og hvordan kan Frøyshov hevde det?

Disse hjerteløse kuttene mot folks dagligliv og framtidas innbyggere kommer nøyaktig samtidig med at regjeringa øser ut 14 milliarder til krig i Ukraina.

I år og neste år kommer regningen for norsk militær støtte og sivil bistand til Ukraina opp i til sammen 13,8 milliarder kroner, viser en oversikt som NTB har fått fra Statsministerens kontor (SMK).

Norge bidrar med mer enn USA i forhold til BNP

Norge er en av de største bidragsyterne til krigen mot Russland i Ukraina.

Kilde: IFW Kiel

«Fredsnasjonen» Norge er altså i første rekke når det gjelder å skaffe våpen og penger til krigen i Ukraina. Og her er alle partiene på Stortinget på linje. Sosialistpartiene, som tradisjonelt har vært tilhengere av fred og motstandere av militarisme utgjør ikke noe unntak.

Åshild Pettersen fra SV har en uhyre god sak, men hun burde spørre sin egen partiledelse om hvorfor de har så uhorvelig mye penger til krig og ødeleggelse og så stakkarslig lite til kvinner og barn.

Det samme spørsmålet bør forresten Rødt i Nordland stille til partileder Bjørnar Moxnes. For det er faktisk sånn at penger brukt på krig ikke kan brukes på velferd.

Det er visstnok en debatt i Ap om hvorfor partiet er på god vei nedover i retning 15% oppslutning. Er det virkelig noe å debattere. Et parti som lover at «Nå er det vanlige folks tur» og som leverer strømsjokk og stengte fødeavdelinger burde vel ikke være veldig overrasket over dette.

Forrige artikkelOpprop: Norge må velge en ny vei i Ukrainakrigen
Neste artikkelUSA blandet seg inn i Ecuadors valg og brukte Julian Assange som forhandlingskort