Dødelig amerikansk hykleri om pressefrihet

0

De eneste mediene den amerikanske regjeringen støtter – er de hvis forfølgelse kan utnyttes politisk og de som kan brukes til å drive propaganda, skriver Caitlin Johnstone.

Av Caitlin Johnstone,

Jeg vil aldri bli vant til å leve i en verden der våre herskere åpent vil fengsle en journalist for å fortelle sannheten og deretter selvrettferdig, på skrytepavens vis, moralisere om behovet for å stoppe autoritære regimer fra å forfølge dem.

Senest onsdag tvitret det amerikanske utenriksdepartementets talsmann og CIA-veteran Ned Price, misbilligende om Kirgisistans beslutning om å deportere gravejournalisten Bolot Temirov til Russland, der pressefrihets grupper er bekymret for at den russiske statsborgeren kan møte verneplikt for å kjempe i Ukraina.

«Forferdet over beslutningen om å deportere journalisten Bolot Temirov fra Kirgisistan», sier Price. «Journalister skal aldri straffes for å gjøre jobben sin. Kirgisistan har vært kjent for sitt levende sivilsamfunn – forsøk på å kvele ytringsfriheten sverter det ryktet.»

Dette ville være en helt rimelig uttalelse for alle andre å komme med. Hvis du sa det eller jeg sa det, ville det være helt legitimt. Men når Ned sier det, er det illegitimt.

Dette er tross alt den samme regjeringen som jobber for å få utlevert en australsk journalist fra Storbritannia med mål om å fengsle ham i opptil 175 år for å ha avslørt amerikanske krigsforbrytelser.

Price sier: «Journalister bør aldri straffes for å gjøre jobben sin,» men det er nettopp det regjeringen han representerer gjør med Julian Assange, som allerede har tilbrakt tre og et halvt år i Belmarsh Prison i påvente av uhederlige amerikanske utleveringssaker.

Dette kommer på toppen av de syv årene han tilbrakte i kampen mot utlevering fra den ekvadorianske ambassaden i London, under det et FN-panel fastslo var vilkårlig fengsling.

En spesialrapportør fra FN om tortur fastslo at Assange har blitt utsatt for psykisk tortur av de allierte regjeringene som har konspirert for å fengsle ham. Mange leger har fastslått at forfølgelsen av ham fører til farlig medisinsk forsømmelse.

Likevel blir han trukket mot de notorisk drakoniske fengselssystemene til den mektigste regjeringen i verden, der han vil møte en rigget rettssak der et forsvar for publisering i allmennhetens interesse ikke vil bli tillatt.

Alt for å etablere en juridisk presedens som vil tillate det mektigste imperiet som noen gang har eksistert, å utlevere journalister fra hvor som helst i verden for å avsløre ubeleilige sannheter om det. Men jo, Ned, «Journalister bør aldri straffes for å gjøre jobben sin.»

Tidligere denne måneden la USAs utenriksminister Antony Blinken ut en egen tweet til minne om den internasjonale dagen for å avslutte straffrihet for forbrytelser mot journalister, uten det minste spor av selvbevissthet.

«Ingen pressefolk skal trues, trakasseres, angripes, arresteres eller drepes for å gjøre jobben sin», sier Blinken. «På den internasjonale dagen for å få slutt på straffrihet for forbrytelser mot journalister, lover vi å fortsette å beskytte og fremme rettighetene til en fri presse og journalisters sikkerhet.»

To uker senere innvilget Biden-administrasjonen sjokkerende den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman immunitet mot søksmål om det grusomme attentatet på den USA-baserte journalisten Jamal Khashoggi, og smalt dermed igjen den siste døren på alle forsøk på å holde den tyranniske herskeren ansvarlig for hans skamløse angrep på pressen.

CIA mener å ha beviser for at kronprins MBS beordret drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

«Ingen medlemmer av pressen skal trues, trakasseres, angripes, arresteres eller drepes for å gjøre jobben sin.»

To uker.

Vi styres av tyranniske, hyklerske freaks – som ikke bryr seg om sannhet og frihet; de bryr seg bare om makt og hva de kan bruke for å skaffe den.

Den eneste pressen de støtter er den hvis forfølgelse kan utnyttes politisk, og den som kan brukes til å spre propaganda, som den beryktede AP-redaktøren som nylig sa at hun «ikke kan forestille seg» at en amerikansk etterretningstjenestemann tar feil.

Å påpeke hykleri er viktig, ikke fordi hykleri er en spesielt forferdelig ting i seg selv, men fordi det trekker oppmerksomhet til det faktum at hykleren egentlig ikke står der de hevder å stå og verdsetter det de utgir seg for å verdsette.

Herskerne i det vestlige imperiet bryr seg kun om pressefrihet i nøyaktig den grad de kan bruke den til å bekymre frem troll om utenlandske regjeringer de ikke liker, ved å fremme sine globale maktagendaer. Og ikke ett molekyl videre.


Denne artikkelen ble først publisert på nettsida til Caitlin Johnstone:

Lethal US Hypocrisy on Press Freedom

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Forrige artikkelDramatisk fall i fødselstallene i Norge i 2022
Neste artikkel– Det virker ikke som om Russland trenger en vinteroffensiv for å vinne krigen
Caitlin Johnstone er en australsk journalist og blogger. Hun skriver på sine nettsider at artikelene hun signerer stort sett er blitt til i dialog og samarbeid med ektemannen Tom Foley. "Det virker ganske åpenbart for meg at arten vår er på vei mot katastrofe hvis vår oppførsel i stor skala forblir diktert av systemer der mennesker og nasjoner konkurrerer med hverandre om makt og profitt i stedet for å samarbeide med hverandre til beste for alle. Jakten på profitt for sin egen skyld dreper biosfæren vår og agendaen for unipolar dominans driver oss stadig nærmere atomkrig, så jeg finner det ingen overdrivelse å si at selve vår overlevelse avhenger av å forlate kapitalismen og imperialismen til fordel for samarbeidsbaserte samfunnsmodeller."