Det første «dyrka kjøttet» er nå for første gang godkjent for konsum

0

De har hastverk nå som misnøyen og fattigdommen øker, folket skal spise kunstig kjøtt mens vanlig mat blir forbeholdt eliten. Men tror vi på at de virkelig ønsker å «redde oss» fra sult og fattigdom?

Av Romy Rohmann.

Det amerikanske sikkerhetsbyrået, Food and Drug Administration (FDA), har nå gitt godkjenning for celledyrket kylling, etter å ha gjort en «nøysom evaluering».

Dette «kyllingkjøttet» har blitt laget i ståltanker av firmaet Upside Foods, ved bruk av celler høstet fra levende dyr. Det vil nå kunne selges til forbrukere etter en inspeksjon av det amerikanske landbruksdepartementet.

FDA sa at de brukte data og informasjon gitt av selskapet for å nå sin avgjørelse, og hadde «ingen ytterligere spørsmål på dette tidspunktet».

Firmaets grunnlegger og administrerende direktør Uma Valeti sa: «Vi startet Upside midt i en verden full av skeptikere, og i dag har vi skrevet historie igjen som det første selskapet som mottok et ‘No Questions Letter’ fra FDA for dyrket kjøtt.»

Upside Foods har fortsatt noen hindringer å fjerne før de kan selge produktene sine, de må få formell godkjenning av anlegget der produktet lages, men direktør Vleti kalte nyheten «et vannskille i matens historie».

Dette er en del av «det grønne skiftet» må vite, for deres forskere hevder at presset på planeten kan falle med mer enn 80 % med slike matvarer, sammenlignet med dagens kosthold.

Det første firmaet som fikk en godkjenning til å lage kunstig kjøtt var Eat Just, en konkurrent til Upside Foods. To av de største selskapene i sektoren er Israel-baserte Future Meat Technologies og Impossible Foods, hvis plantebaserte Impossible Burger ble lansert i 2016 og vokste i popularitet.

De gikk inn i et partnerskap med Burger King, og nå er Impossible Whoppers på menyene til de fleste av Burger Kings utsalgssteder i USA.

Upside Foods FDA-godkjenning har blitt beskrevet som en «stor milepæl» i bransjen av Ernst van Orsouw, administrerende direktør i Roslin Technologies – et skotsk-basert matteknologiselskap.

«Det er veldig spennende å se en globalt ledende regulator nå komme til den samme konklusjonen om at kultivert kjøtt er trygt å spise,» sa han.

«FDA har tatt en risikobasert, vitenskapsbasert og praktisk tilnærming til å regulere denne nye maten, som kan være en utmerket guide for andre jurisdiksjoner også

Han sa at dette trinnet «vil stimulere til ytterligere investeringer og innovasjon» i den kultiverte matindustrien.

Upside Foods som var tidligere kjent som Memphis Meats, er et matteknologiselskap med hovedkontor i Berkeley, California . De har som mål å dyrke det de sjøl kaller «bærekraftig kulturkjøtt». Selskapet ble grunnlagt i 2015 av Uma Valeti, Nicholas Genovese og Will Clem.

Hvem finansierer så dette?

August 2017 kunngjorde Memphis Meats at de gjennom en finansieringsrunde fått inn 17 millioner dollar disse inneholdt investeringer fra Bill Gates, Richard Branson , Suzy og Jack Welch , Cargill , Kimbal Musk og Atomico .

I januar 2020 samlet Memphis Meats inn 161 millioner dollar. Her kom det både nye og eksisterende investorer med, inkludert Richard Branson , Bill Gates , Threshold Ventures , Cargill , Tyson Foods , Finistere, Future Ventures, Kimbal Musk , Fifty Years og CPT Capital.

I mai 2021 kunngjorde selskapet at det endret navn til Upside Foods og 4. november 2021 åpnet Upside Foods sitt første storskala produksjonsanlegg, kalt «Engineering, Production, and Innovation Center» (EPIC), i Emeryville, California. Produksjonsanlegget dekker 16.154 kvadratmeter, her skal de produsere 22.680 kilo (50.000 pund) kunstig kjøtt årlig, som skal selges kommersielt.

Den 17. november 2022 godkjente altså FDA selskapet å selge sin kunstige kylling til publikum. Dette gjør Upside Foods til det første selskapet som har fått godkjenning for å introdusere kunstig kjøttprodukter på markedet.

https://www.bbc.com/news/technology-63660488

https://en.wikipedia.org/wiki/Upside_Foods

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTrude Dybendahl: – Det må bli mørkere før det kan bli lyst
Neste artikkelHvordan Blackrocks Larry Fink skapte den globale energikrisa