Biden-administrasjonens propagandasamarbeid med Twitter og Facebook har et enormt omfang

0

I august innrømmet Meta-sjef Mark Zuckerberg på Joe Rogan-podcasten at FBI henvendte seg til selskapet og advarte om «russisk propaganda» kort tid før historien om Hunter Biden-laptopen ble brettet ut i NY Post.

«I utgangspunktet er bakgrunnen her at FBI, tror jeg, i utgangspunktet kom til oss – noen folk på teamet vårt og sa: ‘Hei, bare så du vet det, du burde være i høy beredskap… Vi trodde at det var en mye russisk propaganda i valget i 2016. Vi har det på varsel at det i bunn og grunn er i ferd med å være en slags dump av som ligner på det. Så bare vær på vakt,» sa Zuckerberg til Rogan.

Nå avslører lekkede dokumenter som The Intercept har fått adgang til at regjeringssamarbeid med BigTech går mye djupere.

Innsatsen startet i 2018, etter at tidligere president Donald Trump undertegnet Cybersecurity and Infrastructure Security Agency Act i kjølvannet av flere høyprofilerte hackinghendelser, og dannet en ny fløy av Department for Homeland Security (DHS) viet til å beskytte kritisk nasjonal infrastruktur.

Department of Homeland Security utvider i det stille sin innsats for å dempe ytringer som det anser som farlig, har en undersøkelse fra The Intercept kommet fram til. År med interne DHS-memoer, e-poster og dokumenter – innhentet via lekkasjer og et pågående søksmål, samt offentlige dokumenter – illustrerer en ekspansiv innsats fra byrået for å påvirke teknologiske plattformer.

Arbeidet, hvorav mye forblir ukjent for den amerikanske offentligheten, kom klarere fram tidligere i år da DHS kunngjorde et nytt «Desinformation Governance Board»: et panel designet for å overvåke feilinformasjon (falsk informasjon spredt utilsiktet), desinformasjon (falsk informasjon spredt med vilje) ), og feilinformasjon (faktisk informasjon delt, vanligvis utenfor kontekst, med skadelig hensikt) som angivelig truer amerikanske interesser. Mens DGB ble latterliggjort, umiddelbart redusert og deretter lagt ned i løpet av noen få måneder, er andre initiativer i gang mens DHS går over til å overvåke sosiale medier nå som det opprinnelige mandatet – krigen mot terror – er avviklet.

Bak lukkede dører, og gjennom press på private plattformer, har amerikanske myndigheter brukt sin makt til å prøve å forme nettbasert diskurs. I følge møtereferater og andre dokumenter som er vedlagt et søksmål inngitt av Missouri riksadvokat Eric Schmitt, en republikaner som også stiller opp for Senatet, har diskusjonene variert fra omfanget av statlig intervensjon i nettbasert diskurs til mekanikken for å effektivisere forespørsler om fjerning for falsk eller bevisst villedende informasjon.

» Plattformene må bli komfortable med myndighetene. Det er virkelig interessant hvor nølende de er,» sa Microsoft-sjef og tidligere DHS-offisiell Matt Masterson i en tekstmelding i februar til Jen Easterly, en DHS-direktør.

FBI-agent Laura Dehmlow var i kommunikasjon med Facebook som førte til undertrykkelsen av Hunter Bidens laptop historie i 2020 på grunn av den falske påstanden om at det var «desinformasjon». 

Et spesielt interessant punkt er at også finansbanken JP Morgan Chase deltok regelmessig på disse møtene.

Forplanter seg via sosiale medier til norsk politisk debatt

Vi ser at mye av det som er stemplet som uønsket, «falskt» og «konspiratorisk» av de sosiale mediene i USA nettopp på grunn av etterretningstjenestens propagandakrig, også blir godtatt som det i den politiske debatten i Norge. Når for eksempel noen folk på norsk venstreside beskylder steigan.no for «konspirasjoner» (noe som viser at de ikke er helt sikre på hva ordet betyr), så er det gjerne en papagøyeaktig etteraping av sensuren på Facebook, som igjen er styrt av de hemmelige tjenestene i USA. Og dette er ikke en gang en konspirasjonsteori. Det framgår av lekkasjene fra DHS via The Intercept, som jo er blitt mainstream etter at Pierre Omidyar (eBay) tok fullstendig kontroll over den.

Naiviteten på norsk venstreside er nesten rørende. Det har ennå ikke gått opp for svært mange at i dagens militariserte opinionsdannelse er opinionskrigen den femte våpengrein, og kanskje den som har aller størst betydning. Det britiske Forsvaret har for eksempel en egen brigade, 77th Brigade, som organiserer denne informasjonskrigen. Vi har tidligere vist hvordan britisk etterretning spilte en nøkkelrolle i å skape det nettverket av såkalte «citizen journalists» – «borgerjournalister» – som har vært et viktig ledd for å mobilisere støtte til Storbritannias og Vestens krigføring mot Syria.

Og det samme gjentar seg med krigen i Ukraina. Same old, same old!

Les: Dokumenter avslører Storbritannias aktive innsats for å underminere Russland

Faktisk.no opptrer nå åpent som redskap for den militære etterretningstjenesten

Psykologisk krigføring, falske narrativer og bedrag

Forrige artikkelTyskland fjerner vindkraftanlegg for å utvide kullgruve
Neste artikkelVåpen til Ukraina havner hos kriminelle