Sverige nekter eierne informasjon om undersøkelsene etter Nord Stream-sabotasjen

0
Illustrasjon: Shutterstock

Hvem er ansvarlig for ødeleggelsen av Nord Stream-rørledningene? Sverige, Danmark og Tyskland ønsket å gjennomføre etterforskningen sammen. Men ifølge ARD-opplysninger vil det ikke bli noe ut av det.

Først gikk Sveriges statsminister Magdalena Andersson ut og sa at Sverige ikke vil dele opplysninger om granskingen av rørledningene i Østersjøen med eieren Russland.

Russland har i en brev datert 6. oktober formelt bedt den svenske regjering om å få delta i granskingen. Andersson sier at regjeringen arbeider med hvordan svaret skal formuleres.

Men så kommer altså meldinga om at Sverige heller ikke vil dele opplysningene med sine «allierte» Tyskland og Danmark.

Først tok Sverige farvel med det såkalte Joint Investigation Team (JIT) – og deretter Danmark. Svenskene skal ha uttrykt bekymring for hemmelighold.

Tysk marine har gjort noen undersøkelser med undervannsdrone og ifølge ARD viser bildene en åtte meter lang lekkasje. Dette, sies det, kan bare være et resultat av en eksplosiv eksplosjon. Totalt sett ble de to rørledningene Nord Stream 1 og 2 ødelagt fire steder, hver rørledning har to hull. Begge rørledningene har to rør. Bare ett rør av Nord Stream 2-rørledningen er fortsatt intakt.

«Sannsynligvis hundrevis av kilo med eksplosiver»

Detonasjoner registrert av seismologer

Rørledningene ble ødelagt tidlig 26. september. Eksplosjonene var så kraftige at de også ble registrert av seismologer. Eksperter antar at det var nødvendig med flere hundre kilo sprengstoff til dette. Hullene ligger i svensk og dansk økonomisk sone.

Selv om rørledningene ikke var i drift på tidspunktet for eksplosjonene, var det fortsatt store mengder gass inne, som lekket gjennom hullene og ut i havet og var godt synlig på overflaten. Meget raskt ble det ansett som sikkert at det var snakk om målrettet sabotasje, skriver ARD.

Hvem kan ha gjort det, mon tro?

Det får en til å tenke på en av sir Arthur Conan Doyles bøker om Sherlock Holmes der det finnes følgende replikkveksling:

Gregory (Scotland Yard detective): “Is there any other point to which you would wish to draw my attention?”
Holmes: “To the curious incident of the dog in the night-time.”
Gregory: “The dog did nothing in the night-time.”
Holmes: “That was the curious incident.”

Bikkja bjeffet ikke fordi den åpenbart kjente forbryteren. Det var den merkelige hendelsen.

Sverige skriver seg inn i kriminalhistorien som hunden som ikke bjeffet på sin herre.

Forrige artikkel– Jeg har gått fra å være vital til å bli et kasus
Neste artikkelStopp krigen!