Etter tredje dose koronavaksine, gikk Kjell Skjørten fra å være en vital 80-åring til å bli sengeliggende. Sykehusinnleggelser og uvisshet har vært hverdagen siden.
Jeg ønsker ikke å dele min historie for å få sympati. Men det plager meg å sitte inne med denne erfaringen hvis det kan komme andre til nytte. Kanskje vil flere se den mulige sammenhengen med vaksinen, sier Kjell Skjørten.
Frem til juni i år var han en vital 80-åring med god allmenntilstand. Bortsett fra betablokkere og blodtynningsmedisier, bruker han ingen medikamenter. Han padler kajakk flere timer i uken i sommerhalvåret. Om vinteren er det ski med pulk og turer med spark når forholdene tillater det. Hunden får sin times luftetur hver dag. Interessen for kosthold er stor. Det er flere år siden han sist var forkjølet.
Kanskje er det lett å tenke at plagene jeg opplever er å forvente i min høye alder, men jeg godtar ikke en sånn forklaring. Jeg ble syk nærmest over natten.
Store smerter
Kjell kjenner på et ekstra behov for å fortelle at han tidligere var helt frisk.
– Kanskje er det lett å tenke at plagene jeg opplever er å forvente i min høye alder, men jeg godtar ikke en sånn enkel forklaring. Jeg ble syk nærmest over natten, sier han.
I mai får Kjell sin tredje dose koronavaksine. 1. juli er han på kajakktur når en intens hodepine på venstre side inntreffer. Han oppsøker fastlegen som med hjelp av en kollega stiller diagnosen helvetesild på utsiden av kraniet. Kjell reiser hjem med resept på Valtrex han skal ta en uke.
I fire uker er smertene nesten uutholdelige. Store deler av tiden tilbringer han i sengen. Han tar smertestillende dag og natt.
– I løpet av denne tiden var jeg tre ganger hos legen for kontroll. CRP lå hele veien på rundt 60
og formen var elendig, forteller Kjell.
Temporalalisarteritt
Etter en måned begynner fastlegen å tvile på at rett diagnose er satt. Han henviser til reumatolog på Drammen sykehus.
– Undersøkelsen viste klart en ny diagnose. Temporalisarteritt, en betennelse i blodåreveggen i hodets overfladiske arterier, spesielt i tinnigsarteriene. Diagnosen er svært sjelden. Likevel kunne revmatologen fortelle at det bare på Drammen sykehus kommer inn omtrent ett tilfelle i uken nå. Han gikk så langt som å si at dette antagelig kunne skyldes vaksinen, forteller Kjell.
– Diagnosen er svært sjelden. likevel kunne reumatologen fortelle at det bare på Drammen sykehus kommer inn omtrent ett tilfelle i uken nå.
Medisineringen er kortison (Prednisolon) 40 mg med nedtrapping hver 14. dag. En kur som vil ta seks måneder. Reumatologen forteller at det vil ta to til syv år før betennelsen har brent helt ut.
– Etter et døgn med kortison var jeg smertefri. Tenk om jeg hadde fått riktig diagnose fra begynnelsen og vært spart for fire ukers smertehelvete.
Covid-syk
To dager etter undersøkelsene på Drammen sykehus får Kjell påvist covidsmitte.
– Jeg hadde kraftig hoste og svette i to døgn og det tok en måneds tid før jeg følte meg restituert. Jeg smittet kona, som er uvaksinert, hun var slapp og søvnig i to-tre dager før hun var helt frisk igjen. Det er til ettertanke, sier Kjell.
Det har blitt slutten av august nå, og Kjell har hatt vedvarende helseproblemer i to måneder. Han savner hytta og det aktive livet.
– Formen var såpass ok at jeg valgte å reise en tur på hytta alene. Den første natta våknet jeg tidlig på morgenen med hjerteflimmer. Flimmer er ikke ukjent for meg som går på betablokkere, men denne gangen var flimmeret kraftigere enn jeg har opplevd tidligere.
Kjell står opp og tar en tur ut med båten som tenkt. På vei opp igjen til hytta med ei teine i hånda, blir han kortpustet og må sette seg ned for å hvile. Nesten fremme ved hytta svikter beina og han går rett i bakken.
– Jeg fikk ikke puste og det begynte å svarte for meg. Av en eller annen grunn tenkte jeg meditasjon, forsøkte å puste konsentrert. Det hjalp, etter noen minutter fikk jeg tak i telefonen og ringte kona.
Det er et stort paradoks at disse vaksinene skulle beskytte de eldste og svakeste i samfunnet.
145 i puls
Hytta ligger i Notodden, og han vet han ville havnet på Notodden sykehus om han hadde ringt 113. Han ønsket seg hjem til Kongsberg og fastlegen. Svogeren henter Kjell på hytta og sammen reiser de rett til fastlegen. Her blir det tatt EKG og blodprøver.
– Pulsen var på 90 da jeg kom inn, så legen mente det ikke var nødvendig med en restart av hjertet.
Kjell blir sendt hjem, men etter to timer øker flimmeret og blodtrykket synker. Etter to dager får han på ny pusteproblemer. Det blir sykehusinnleggelse med EKG og fire dagers telemetriovervåking.
Sånn går hele september. Ut og inn på sykehus med hjerteflimmer. Etter all sannsynlighet en konsekvens av kortisolbehandlingen. Kjell går ned mange kilo, og mister mye muskelmasse.
– Kortisonet slår på en måte ut betablokkerne. I mange uker har jeg ikke sovet mer enn fire timer per natt, fordi kortison er et stresshormon og setter kroppen i høygir, forklarer han.
Fra frisk til et kasus
Undertegnede har flere samtaler med Kjell gjennom sommeren og høsten, den foreløbig siste 11. oktober. Da har han nettopp kommet hjem fra ny undersøkelse på sykehuset, denne gangen for ultralyd av hjertet.
– Jeg hadde håpet på en bekreftelse på at hjertet er sunt og friskt. Men undersøkelsen viste at jeg har et forstørret hjertekammer som er et resultat av flimmer over tid. Jeg har gått fra å være frisk og sprek til å bli et kasus. Det som etter all sannsynlighet startet som en vaksinebivirkning, har dratt med seg så mye. Det er et stort paradoks at disse vaksinene skulle beskytte de eldste og svakeste i samfunnet, sier 80-åringen.
– Jeg hadde håpet på en bekreftelse på at hjertet er sunt og friskt. Men undersøkelsen viste at jeg har et forstørret hjertekammer som er et resultat av flimmer over tid.
Likevel, nå ser Kjell fremover. Han har gått til innkjøp av en romaskin, og tester formen i motbakker.
– Målet er å komme tilbake til gammel form innen et halvt år.
Han vet det er et hårete mål, men det hjelper han å holde motet oppe.
– Oppsøk hjelp
Håpet har tatt over nå. Han har kjent en liten bedring de siste dagene, og tror det har snudd. Til andre som strever med bivirkninger, har Kjell en klar beskjed:
– Oppsøk hjelp! Snakk med folk, ta styringen og ikke forvent at andre skal hjelpe deg. Du må skjære igjennom og gjøre det selv. Dialogen du har med deg selv er viktig, ellers blir du et lett bytte for utfordringene du står i.
– Denne vaksinen virker som frelse for mange. Jeg mener det er viktig å få frem at bildet er mer nyansert.
– Kompetanse om kosthold og helse har også vært viktig. Jeg anbefaler alle å lese boka til Marit Kolby.. Jeg får også hjelp av en biopat med å styrke immunforsvaret, skape en bedre tarmflora, og rense kroppen for giftstoffer.
Kjell takker sin grunnleggende gode fysiske og psykiske helse for at han ikke har bukket under disse månedene.
– Hvis alle tier stille om mulige bivirkninger, så vinner vaksinegigantene. Denne vaksinen virker som frelse for mange. Jeg mener det er viktig å få frem at bildet er mer nyansert.
Kjell ønsker å komme i kontakt med andre som har fått diagnosen temporalisarteritt etter vaksinering. Hemali kan formidle kontakt.
Denne artikkelen ble først publisert av hemali.