Sanksjonene ødelegger Europas fremste industrinasjon

0
Solnedgang over tysk industri. BASF-fabrikken i Ludwigshafen / Shutterstock

Den tyske industrigiganten BASF, verdens største kjemikonsern, sier i en uttalelse at de vil nedskalere «permanent» i Europa. Dette skriver finansavisa Financial Times. Avisa skriver videre:

«Det europeiske kjemiske markedet har bare vokst svakt i omtrent et tiår [og] den betydelige økningen i naturgass- og kraftpriser i løpet av dette året legger press på kjemiske verdikjeder,» sa administrerende direktør Martin Brudermüller onsdag.

BASF, som produserer produkter fra grunnleggende petrokjemikalier til gjødsel og lim, brukte 2,2 milliarder euro mer på naturgass på sine europeiske anlegg i de første ni månedene av 2022, sammenlignet med samme periode i fjor.

Brudermüller sa at den europeiske gasskrisa, kombinert med strengere industriforskrifter i EU, tvang selskapet til å kutte kostnader i regionen «så raskt som mulig og også permanent».

Selskapet kunngjorde for to uker siden at det ville redusere kostnadene med €1 milliard i løpet av de neste to årene, hovedsakelig rettet mot «ikke-produksjonsområder» som IT, kommunikasjon samt forskning og utvikling.

Brudermüller, som tidligere har advart om at en embargo mot russisk gass vil sette Tyskland inn i den største krisa siden andre verdenskrig, sa onsdag at kostnadskuttene var nødvendige for å «sikre vår mellom- og langsiktige konkurranseevne i Tyskland og Europa».

Den tyske arbeidsgiverforeningen Gesamtmetall fikk nylig publisert resultatene fra en rask undersøkelse av 1400 medlemsbedrifter, hvor drøyt en tredjedel av bedriftene også ønsker å reagere på det endrede økonomiske miljøet med nedbemanning. Dette gjelder spesielt for bil- og leverandørindustrien samt metallprodusenter, skriver News in Germany.

Frykter dominoeffekt

Avisa Handelsblatt skriver at 40% av tyske industribedrifter regner med en femdobling av energiregningene i 2022, mens 50% regner med en tredobling.

Avisa skriver:

Forventer mye høyere gasspris – Industrien frykter dominoeffekten av energikrisa. Frykten for gassmangel eller strømbrudd på grunn av høye energipriser er utbredt i tysk industri. Hvis en industri svikter, kan hele industrigreiner stoppe produksjonen.

Magasinet Der Spiegel skriver:

«En alvorlig trussel mot industrien i Tyskland.»

Den tyske økonomien har lenge vært forankret i landets industrielle dyktighet. Men med energiprisene som skyter i været, går mange selskaper en uviss fremtid i møte. Noen har begynt å vurdere flytting, og fremhever en mulig langsiktig trussel mot landets forretningsmodell.

Overfor en tidobling av energikostnader og to uker til å forplikte seg til en energikontrakt som trer i kraft 1. januar, prøver Kron Solingen, en produsent og leverandør av støpemetaller og plast til bil- og elektronikkindustrien, å reforhandle kontrakter og er i gang. ute av tid.

«Vi ber om hjelp med råvarekostnader, for klausuler som inkluderer inflasjon – men den røde linjen er energikostnader. Hvis kundene ikke bidrar til disse, kan vi ikke fortsette … vi kansellerer kontraktene sjøl, sier salgssjef Christian Hofmann til Reuters.

Dødsklokkene ringer for EUs industrielle motor

Det er Tyskland som er EUs industrielle motor. Svikter den motoren går hele EU mot en dramatisk avindustrialisering.

Dette skyldes for en gangs skyld ikke generelle egenskaper ved kapitalismen, sjøl om det finnes en indirekte sammenheng. Denne krisa er sjølpåført. Den skyldes to ting: den avsindige energipolitikken til EU der man under et påskudd av et «grønt skifte» raserer den viktigste energiproduksjonen i unionen og i Tyskland – og det skyldes EUs egne sanksjoner mot russisk olje og gass. EU og Tyskland har ingen reelle alternativer. Derfor går energiprisene til himmels og industrien på dunken.

Det vanvittige er jo at partier som sier seg å være sosialistiske arbeiderklassepartier støtter en politikk som raserer industriarbeiderklassens framtid i Europa. Men slik er det blitt.

Forrige artikkelOgså hovedmediene må innrømme det: – Flere blir sjuke og dør
Neste artikkelProvinsen Alberta i Canada vil bryte enhver forbindelse med World Economic Forum