Forholdet mellom Tyrkia og Russland begynner å likne en allianse – til NATOs store bekymring

0
Foto: Hurriyet Daily News

Mens NATO og NATO-mediene gjør sitt ytterste for å demonisere Russland og president Putin gjør Tyrkia og president Erdogan det stikk motsatte. Erdogan og Putin har møtt hverandre fire ganger på like mange måneder, skriver USAs offisielle organ Voice of America:

De hyppige møtene og de nære båndene vekker bekymring blant Tyrkias vestlige allierte om at Ankara omgår sanksjoner mot Russland.

Det siste møtet var i Astana på sidelinjen av toppmøtet til konferansen om samhandling og tillitsskapende tiltak i Asia.

Da han snakket med journalister etter møtet, sa Erdogan at han ønsker å bygge videre på suksessen til den FN-meglede avtalen som lar ukrainsk korn blokkert av russiske marinestyrker komme inn på verdensmarkedene.

Erdogan sa at Tyrkia er fast bestemt på å styrke og fortsette korneksporten under Istanbul-avtalen og overføringen av russisk korn og gjødsel til mindre utviklede land via Tyrkia.

Gjør Tyrkia til viktigste gasskanal til Europa

Etter at «noen» sprengte gassrørledningene som skulle ha ført russisk gass til Tyskland og Europa er EU og unionens største industrinasjon i ei desperat krise, uten sidestykke.

Tyrkia kan bli det landet som åpner et alternativ.

På møtet mellom Putin og Erdogan i Kasakhstans hovedstad Astana 13. oktober diskuterte de to presidentene blant annet russisk gasseksport gjennom Tyrkia.

Ifølge Recep Tayyip Erdogan bør knutepunktet etableres så snart som mulig, og det mest egnede stedet for det er Thrakia-regionen i den europeiske delen av Tyrkia.

Opprettelsen av det internasjonale gassknutepunktet i Tyrkia vil være lønnsomt hvis det ikke bare brukes til å levere russisk gass til Europa, men også gass fra Aserbajdsjan og Turkmenistan, sa Ugur Yasin Asal, leder for avdeling for statsvitenskap og internasjonale relasjoner ved Istanbul Commerce University, i et intervju med avisen Milliet mandag.

«Europas behov for gass på mellomlang og lang sikt er åpenbart. Å bygge et [distribusjons]senter i Tyrkia bare for russisk gass vil ikke være nok. Det bør være en strategisk prioritet for Tyrkia å kombinere gassen som kommer fra Aserbajdsjan og Turkmenistan i dette knutepunktet som kan sende sine felles gassforsyninger til Europa. Europa trenger dette og leter etter alternative gassruter,» sa eksperten.

Putins tale om energipolitikken

I en tale på Russian Energy Week-forumet i forrige uke snakket også Russlands president Vladimir Putin om å opprette det største gassknutepunktet i Europa i Tyrkia og omdirigere eksporten av gass, som ikke lenger er mulig å transportere gjennom Nord Stream, til dette knutepunktet. Ifølge ham kan det innebære å bygge enda et gassrørledningssystem og opprette et knutepunkt i Tyrkia, der gass vil bli levert til tredjeland, først og fremst europeiske, hvis de er interessert.

TurkStream rørledning fra Russland til Thrakia i Tyrkia. Illustrasjon: Gazprom.

Hurriyet: Türkiye, Russia take steps to create energy hub in Thrace

Den tyrkiske avisa Hurriyet Daily News skriver:

Etter russiske Vladimir Putins uttalelse om at Türkiye er den mest pålitelige ruten for transport av russisk gass til Europa, tar Türkiye og Russland skritt for å starte felles arbeid for å etablere et energidistribusjonssenter i førstnevntes Thrakia-region.

«Thrakia blir sett på som det viktigste stedet for denne typen distribusjonssenter. Vi har sammen med Putin instruert våre respektive energidepartementer om å starte et felles arbeid. Dette arbeidet vil bli utført og et distribusjonssenter vil bli etablert på det best egnede stedet,” sa Erdoğan til journalister da han kom tilbake fra Kasakhstan 14. oktober.

Det er ikke noe å vente med, sa den tyrkiske presidenten til pressa.

Svartehavet et russisk-tyrkisk hav

Med innlemmelsen av de fire oblastene i det som var det sørlige Ukraina i Russland og med den økte samhandlinga mellom Tyrkia og Russland er Svartehavet blitt et russisk-tyrkisk hav, skriver det pro-vestlige GISreportsonline.

Gjennom 1936 Montreux Convention er det Tyrkia som kontrollerer stredene. Men det er russisk marine som dominerer Svartehavet, og via kanalen fra Kaspihavet til Azovhavet kan Russland overføre så mange marinefartøyer de måtte ønske.

Et nytt strategisk landskap

Avstanden mellom Tyrkia og USA øker i stor hastighet samtidig som Tyrkia nærmer seg sine gamle fiender. Historisk har Tyrkia og Russland utkjempet 12 kriger, men det later ikke til å være til hinder for en tilnærming i dag. Og mens EU stenger døra for Tyrkia, lokker Shanghai Cooperation Organisation (SCO) og det kinesiske One Belt One Road-prosjektet i den andre enden. Det geopolitiske landskapet rundt Tyrkia er åpenbart inne i dramatiske endringer, endringer som vil kunnet få vidtrekkende konsekvenser, ikke bare i regionen, men langt utover den.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSanksjons- og energipolitikken betyr katastrofe for europeisk bilindustri
Neste artikkelNy rom-sak i NRK: Bevisst ensretta ideologi produserer løgn etter løgn