Ungarn krever slutt på Russland-sanksjonene

0
Viktor Orbán / Foto: Magyar Nemzet

Ungarns statsminister Viktor Orbán (Fidesz) har appellert til EU om å oppheve sanksjonene mot Russland senest innen utgangen av året. Konflikten mellom Moskva og Kiev er ikke lenger en sak mellom de to landene og eskalerer til en global økonomisk krig, advarte han på et parlamentarisk gruppemøte i byen Balatonalmádiban ved Balatonsjøen, ifølge den ungarske avisa Magyar Nemzet.

Brussel-byråkrater lovet i sommer at tiltakene mot Russland ikke ville skade EU-borgere, men skade Kreml. Det motsatte er tilfellet. Fidesz-politikeren kritiserte at han anså sanksjonene som delvis ansvarlige for energikrisen og inflasjonen.

Kostnadene for naturgass var allerede doblet som følge av diskusjonen om passende tiltak i juni og tredoblet seg en måned senere. Ifølge regjeringssjefen rammer de nåværende prissjokkene familiene spesielt hardt.

Statsministeren understreket at dersom sanksjonene oppheves, vil prisene umiddelbart falle til halvparten og inflasjonen gå ned. Uten sanksjonene ville Europas økonomi gjenvinne styrke og unngå den truende resesjonen.

Men EU vil skjerpe sanksjonene

EU-kommisjonen ser ut til å være fast bestemt på å svare på de annonserte folkeavstemningene i de russiskkontrollerte delene av Ukraina med flere sanksjoner, men å oppnå en konsensus blant medlemslandene blir stadig vanskeligere ettersom tiltak ment å straffe Moskva skader deres egne økonomier, skriver AP.

Blokken med 27 nasjoner har innført seks runder med sanksjoner mot Russland siden president Vladimir Putin beordret sine styrker inn i Ukraina 24. februar. Banker, selskaper og markeder har blitt rammet – selv deler av den sensitive energisektoren – og mer enn 1200 tjenestemenn har blitt utsatt for frysing av eiendeler og reiseforbud.

Det som tidligere kunne ha tatt år å bli enige om, ble oppnådd på litt over tre måneder – relativ lyshastighet for EU. Men europeiske økonomier som allerede er rammet av koronatiltakene, kjemper nå mot høy inflasjon, med skyhøye priser på elektrisitet og naturgass.

EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell sa onsdag at «Russland, dets politiske ledelse, og alle som er involvert i organiseringen av disse «folkeavstemningene», så vel som i andre brudd på folkeretten og internasjonal humanitær rett i Ukraina, vil bli holdt ansvarlige.»

«Ytterligere restriktive tiltak mot Russland vil bli fremmet så snart som mulig i koordinering med våre partnere,» sa han i en uttalelse etter å ha ledet et hastemøte med EUs utenriksministre på sidelinjen av FNs generalforsamling i New York.

Men politiske erklæringer fra tjenestemenn basert i Brussel er den enkle delen. Å bli enige om nye tiltak har vist seg svært vanskelig. Energiinteresser er spesielt vanskelige å overvinne. Ungarn har ført motstand mot sanksjoner som kan ramme landets forsyninger fra Russland, men det er ikke alene om å nøle.

Forrige artikkelStrømaksjonen: Regjeringas påstander tilbakevist
Neste artikkelProtestene mot kvinneundertrykking i Iran – og det hyklerske Vesten