Så lyktes de med å gjøre Sverigedemokraterna til Sveriges nest største parti

0
"I förra veckan meddelade Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna ger upp de sista resterna av EU-motstånd." Foto: Shutterstock.

Sjøl om Socialdemokraterna ble største parti under riksdagsvalet 11. september 2022, er det Sverigedemokraterna (SD) som ble valgets store vinner.

I desember 2014 gikk sju svenske partier sammen i den såkalte desemberalliansen. Den hadde til hensikt å stanse SDs framgang, men som vi pekte på den gangen gjorde den i stedet SD til Sveriges eneste opposisjonsparti og vi pekte på at gjennom å gjøre dette, planerte de sju partiene veien for SD fram til å bli et av Sveriges største partier.

Les: Om Sverige, eliten og ekstremhøyre

Sosialdemokratiets svik i Sverige banet vei for SD. Dette skrev vi i 2018:

Sverige var en gang et forbilde for hele verden når det gjaldt likhet og velferd, men under Carl Bildt 1991–94, og Ingvar Carlsons og Göran Perssons sosialdemokratiske mindretallsregjeringer slo nyliberalismen igjennom og har skritt for skritt rasert den svenske velferdsstaten. Fredrik Reinfeldts konservative mindretallsregjering gjorde det naturligvis ikke noe bedre, og Stefan Löfven har bare fortsatt den samme kursen.

Gjennom desemberavtalen i 2014 der alle de svenske partiene lagde en slags felles front mot Sverigedemokraterna, gjorde de i realiteten SD til landets eneste opposisjonsparti. Vi spådde den gangen at det bare ville øke oppslutninga om partiet, og det gjorde det. Partiet økte sitt stemmetall fra 800.000 til 1.100.000, altså med 300.000 stemmer.

SD nest sterkeste parti i LO

SVT skriver på sine nettsider at Socialdemokraterna taper stort blant LO-medlemmene (fra 46,4% til 38,5%), mens SD øker (fra 20% til 24,9%).

Dette kommer ikke av at LO-medlemmene er blitt «rasistiske» eller at Sverige har 1,1 million rasister. Det kommer av velferdsstatens sammenbrudd og sosialdemokratiets svik. Som Åsa Linderborg skriver i sin første kommentar til valget:

«I Sverige nämner vi finanskrisen 2008 som om den aldrig riktigt drabbade oss, men den slog hårt. Hundratusen industrijobb försvann på ett bräde. Skolan, vården och polisen underkastades stora nedskärningar. Tio år senare ser vi konsekvenserna i hela dess vidd, med stora revor i samhällsväven. Sverige fungerar inte längre såsom vi förtjänar och förväntar oss.»

«Socialdemokraterna är medskyldiga till att marknadsliberalismen fått slå sönder det som en gång var världens mest jämlika och rättvisa land; de har drivit fram avregleringarna och privatiseringarna.»

Økende fattigdom og sosial utrygghet

Fattigdommen og den sosiale utryggheten i Sverige har økt, og en og en halv million svensker risikerer å havne i fattigdom, går det fram av en rapport fra Eurostat som er gjengitt i Expressen. Den svenske samfunnsveven rakner, og i samme periode har Sverige tatt imot den største innvandringsbølgen noensinne. Og den politiske eliten har gjort det til tabu å diskutere de problemene det har skapt. Bare det å nevne problemene har blitt ansett som «rasisme» av de ideologisk førende kretsene, som typisk nok bor milevis fra problemområdene og surfer oppå de problemene som Medelsvensson opplever. Den klassearrogansen som de ledende politikerne har møtt vanlige folks bekymringer med er i seg sjøl grunn god nok til en avgrunnsdyp politikerforakt.

Forrige artikkelPå Protestfestivalen i Kristiansand
Neste artikkelSkal Vi Danse med politikere