– Det spelar ingen roll vilken regering vi får

13
Ikke noe klart mandat for noen regjering i Riksdagen. Fotomonasje, kilde: Shutterstock.

Åsa Linderborg: Det går åt helvete i alla fall.

Valget i Sverige ga sosialdemokratene deres dårligste resultat noen gang i historien, men ikke fullt så katastrofalt som de første målingene spådde. Sverigedemokratene økte over hele landet, men ikke så mye som prognosene antydet. Og ingen blokk har noe tydelig regjeringsmandat. Kulturredaktør i Aftonbladet, Åsa Linderborg, gir en første valgkommentar der hun forsøker å forklare hva som har skjedd med det som en gang var verdens mest vellykte velferdssamfunn. Her er noen sitater:

«I Sverige nämner vi finanskrisen 2008 som om den aldrig riktigt drabbade oss, men den slog hårt. Hundratusen industrijobb försvann på ett bräde. Skolan, vården och polisen underkastades stora nedskärningar. Tio år senare ser vi konsekvenserna i hela dess vidd, med stora revor i samhällsväven. Sverige fungerar inte längre såsom vi förtjänar och förväntar oss.»

Økonomisk desperasjon blant eldre

«Det är ingen vänstersinnad konspirationsteori att ojämlikheten växer med rekordfart i Sverige. Inte heller är den något oförklarligt ”shit happens”; ojämlikheten är resultatet av åratal av politiska beslut.

Den nyliberala pensionsreformen från 90-talet har orsakat ekonomisk desperation bland hundratusentals äldre.

Mest påtaglig är ojämlikheten för dem som underkastades arbetslinjen när andra fick jobbskatteavdrag. Det är de som letar sig fram till SD, visar forskning från Uppsala universitet.»

Milliardærene rikere enn noensinne

«Sveriges miljardärer äger nästan lika mycket som statens samlade nettoförmögenhet plus hela pensionssystemet. Varför diskuterar vi aldrig rikingarna och varifrån de får sina pengar?»

«Avgrundsdjupa klyftor går inom städerna och mellan de rikaste delarna av Stockholm och resten av landet. Kampen för ett nedlagt BB i Sollefteå tränger genom mediebruset, men det mesta förblir oskildrat på riksplan. I utanförskapsområdena försämras stadigt bostandarden och samhällsservicen, men det enda som skapar rubriker är gängkriminaliteten.»

Vanlige folks problemer avvises med moralisme

«8 av 10 svenskar menar att de inte kan påverka politiken, visar regeringens demokratiutredare Olle Wästberg och Daniel Lindvall i den sammanfattande rapporten Folkstyret i rädslans tid. Man känner att man har valfrihet men inget val, rösträtt men ingen röst.

8 av 10 svenskar – hela arbetarklassen och medelklassen tillsammans – har rätt; vi kan inte påverka politiken mer än marginellt.»

«Den svartvita moralismen, så full av teoretiska inkonsekvenser, har avfärdat svåra ideologiska och existentiella frågor som blott fördomar. Det har skapat ett ömsom ängsligt, ömsom aggressivt och polariserat debattklimat.

Mediernas ansvar är den sällsynt ensidiga världsbilden; självklart marknadsliberal, medelklassig och Stockholmsnormativ. Mediedrakarna tror att folk är missnöjda för att de är «felinformerade», när det största problemet är att de inte blivit sedda.»

Sosialdemokratenes ansvar

«Socialdemokraterna är medskyldiga till att marknadsliberalismen fått slå sönder det som en gång var världens mest jämlika och rättvisa land; de har drivit fram avregleringarna och privatiseringarna. De har inte återställt problemen som uppstod efter finanskrisen 2008.

De har inga lösningar på globaliseringens effekter, roffarkapitalismen, den extrema urbaniseringen eller den stora migrationens fördelningspolitiska effekter. De vet inte vad de ska göra och det märker väljarna.»

Valgresultatet

Her er SVTs side med valgresultatene.

Kommentar:

Den politiske og økonomiske eliten i Sverige har lykkes med å smadre det som en gang var verdens mest vellykte velferdsstat og skape klasseforskjeller som man må minst to generasjoner tilbake for å se maken til. Dette har skjedd samtidig som det politiske Sverige har vært under en sjokkterapi der all opposisjon og all kritikk har blitt paralysert. Enhver antydning om at det er noe feil med Sveriges migrasjonspolitikk eller integrasjonspolitikk er umiddelbart blitt stemplet som «rasisme». Slik har man lykkes i å jage hundretusener av arbeidere og småkårsfolk over til Sverigedemokratene. Og i næringslivet snakker man nå om at SD må få komme inn i regjering ved neste korsvei. Denne politiske unntakstilstanden har den politiske eliten brukt til også å omdanne Sverige fra et nøytralt land til et land integrert i USAs militære spydspiss mot Russland.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Det er kanskje ikke så helt enkelt for folk i Norge å forstå situasjonen i Sverige fullt ut. Etter finanskrisen befant feks Norge seg i en høykonjunktur i årene mellom 2010 og 2015 (pga veldig høy oljepris) mens resten av Europa derimot befant seg i krise og stagnasjon. I Norge er jordbruket beskyttet av en tollmur mens jordbruket i Sverige derimot er underlagt EU. I EU er det Tyskland som bestemmer og Tyskland er tilhenger av full frihandel og Tyskland er dessuten motstander av at sentralbanken (ECB) skal stimulere økonomien i EU (altså motstander av å stimulere økonomien i flere av de land som Sverige driver handel med). Tyskland tar primært hensyn til sine egne interesser. På toppen av dette kommer en ukontrollert masseinnvandring til Sverige. Det vi ser i Sverige kan betegnes som å være et eksempel på globaliseringens tragedie.

 2. Avatar for thorbrat thorbrat says:

  Sverige var det mest progressive land som noen gang har eksistert. Fra slutten av 1940-årene og til Olof Palmes fatale død så kom det meste av det nye fra vår nabo. Men var noe av det oppskrytt? Finnes det en historiebok som på en lettlest måte gir en innblikk i sukseen? Alle metoder for at alle skulle få det bedre ble brukt og vel så det. Men den store Kiruna-streiken fra 09. desember 1969 til 04. februar 1970 viste noen betydelige sprekker.

 3. Avatar for K11 K11 says:

  Man må huske på at dette valget var rigget i disfavør av SD. Det var omfattende stemmefusk i valglokalene, og utenlandske valgobservatører er sjokkerte.

  Men en annen ting man må huske er at også SD fortsatt vil ha massemigrasjon, bare litt mindre enn de andre partiene. Så selv om SD hadde fått rent flertall, ville massemigrasjonen fortsatt. Og den kommer på toppen av alle problemene landet allerede har, som vi dessverre får se mer av i årene fremover, samme hvilken regjeringskonstellasjon det blir. Selv venstrevridde folk som Kjetil Rolness kommenterer dette, og nevner at massemigrasjonen allerede er mye større enn de fleste SD-velgerne er klar over.

  Kommer neste valg til å bli bedre? Kommer svenskene til å lære?

  Neppe.

 4. Rolness er venstrevridd, når skjedde dette?

 5. Avatar for K11 K11 says:

  Uavhengig av hva slags regjering det blir, kommer det til å bli flere bilbranner, mer angrep på politi og utrykningskjøretøyer, mer vold og sosial uro, flere bombeangrep og flere angrep på politistasjoner o.l. Og man må være passe naiv om man ikke forstår at disse problemene også er i ferd med å spre seg til Norge. Men å debattere disse tingene har man naturligvis ikke lov til, for da er man i beste fall “rasist”. Så det gjelder bare å fortsette å applaudere masseinnvandringen, og fortsette å late som at alt er i den skjønneste orden i alle de svenske forstedene.

  I mellomtiden bor politikerklassen i fasjonable nabolag bevoktet av private sikkerhetsselskaper, når de ikke kjører rundt i pansrede limousiner med skuddsikkert glass.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

3 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

13 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.