Norge har fått sin Don’t Pay gruppe: – Jeg Betaler ikke

0

Inspirert at den Engelske Don’t Pay ble protestkampanjen Jeg Betaler ikke startet opp som FB gruppe den 7.Juli 2022.

Av Romy Rohmann

Vi har skrevet om opprøret mot prisøkningene og protestaksjon Don’t Pay i England på Steigan.no den 9.august.

Vi veit at protester mot økte levekostnader og strøm- og drivstoffpriser har ført til protester i mange land. Folk tar til gatene og krever endring. Jeg har i det siste rett som det er tenkt, hvor mye skal det til før det samme skjer i Norge, og nå har vi altså fått ei gruppe som både tar til orde for – og går til konkret aksjon.

Den har rukket å bli stor på denne korte tida og de skriver på sin Facebook-side:

«Inspirert av den Britiske kampanjen Don’t Pay har vi laget protestkampanjen Jeg Betaler Ikke.

Dette er en protest spesielt mot de økte strømprisene, men også de generelt økende prisene på mat, drivstoff og materialer, samt de økende rentene.

Vi fokuserer, hvertfall i første omgang, på en protest mot strømprisene. Det gjør vi ved å nekte å betale mer enn maks 50 øre/kWh og en fast lav nettleie. Vi holder igjen betaling for alt over dette, eventuelt til vi får en oppdatert faktura med korrekt pris per kWh.

Nettselskapene har leveringsplikt, og kan derfor ikke stenge strømmen på grunn av manglende betaling. Vi nekter selvsagt å betale påslag og andre gebyrer fra nettselskapet også.

Dersom vi ikke gjør noe nå, så risikerer tusenvis av mennesker i «Verdens Beste Land» til å både fryse og sulte i vinter. Det er på tide at vi krever vårt rett!

Kraften er vårt arvesølv og vi krever norsk strøm til norske priser!»

Dette er reine ord for penga, og jeg blei sjølsagt nysgjerrig på initiativtakeren og tok kontakt.

Gruppa er godt i gang og har en del følgere, men som dere sikkert skjønner blir den, som mange andre grupper og enkeltpersoner som ikke skriver eller deler det myndighetene ønsker at vi skal skrive eller dele, forsøkt strupt, så derfor deler jeg også dette arrangementet de skal ha i Bergen. Så dere som bor der eller i nærheten kan møte opp, dele og støtte opp om dette.

Vi møtes klokken 15.00 på sør-siden av Lille Lungegårdsvannet, der ved den lille parken overfor biblioteket. 

Jeg tok som sagt kontakt med initiativtaker Sascha og vi hadde en svært hyggelig telefonsamtale, etterpå stilte jeg ham noen spørsmål på mail som jeg fikk gode svar på.

Hvorfor har dere startet, og hva er formålet med bevegelsen; Jeg betaler ikke

«Det var to grunner til at vi startet initiativet Jeg Betaler Ikke.

Først og fremst har jeg selv ikke betalt strøm i hele år, etter å ha gitt strømselskapet beskjed om at jeg nekter å betale mer enn maks 50 øre/kWh, og at jeg anser alt over som svindel. Jeg ba dem sende en oppdatert faktura med riktig pris, samtidig som jeg også gav dem beskjed om at dersom de forsøker å drive inn kravet så ville de gjøre seg medskyldig i kraftsvindelen.

Jeg har selvsagt fått inkasso, har fått satt denne i bero og venter nå på at saken skal komme til Forliksrådet. Jeg kommer til å ta denne saken til retten, om jeg må.

Den andre grunnen er at vi ble tipset om Don’t Pay UK, som hadde en bra måte å presentere kampanjen sin på, og kunne virke som en katalysator på det norske folks vilje til å sette seg opp mot svindelen.»

Har dere vært i kontakt med noen politiske partier, får dere noe støtte

«Vi har ikke vært i kontakt med noen politiske partier, for vi har mistet tiltroen til systemet. Politikerne har brukt lang tid på å legge til rette for kraftsvindelen, og det finnes ingen politisk løsning på et tverrpolitisk skapt problem.

Vi nærmer oss først en løsning når folket kollektivt setter foten ned og sier STOPP! Og da er det essensielt at folket ikke lar seg avspise med almisser fra staten, men står løpet ut inntil vi har fått igjen det som er vårt!

Vi er først og fremst for handling, så om noen ønsker å være med på å få ting til å skje, så kan de kontakte oss via gruppen vår på Facebook eller på Telegram.

Vi har midler til å få ting i sving i Bergen, men ikke til å spre bevegelsen til hele landet. Vi ønsker kontakt med noen som er bemidlet og som ønsker å se nordmenn igjen kreve sin rett!»

Sascha avsluttet mailen med dette diktet som dere sikkert kjenner historien til.

“For Norge, Kjæmpers Fødeland,
Vi denne Skaal vil tømme,
Og naar vi først faae Blod paa Tand,
Vi sødt om Frihed drømme;
Dog vaagne vi vel op engang
Og bryde Lænker, Baand og Tvang;
For Norge, Kjæmpers Fødeland,
Vi denne Skaal udtømme!”

-Johan Nordahl Brun»

Takk til deg Sascha.

Så det skjer noe i Norge, det skjer definitivt noe i Bergen. Jeg vil oppfordre leserne til å gå inn på FB gruppa, bli medlem og støtte opp om arrangementet, dele og ta initiativ til liknende Arrangementer andre steder.

Jeg vil avslutte med nok en oppdatering fra FB sida til gruppa Jeg Betaler ikke:

«Klarer du deg en stund til, sier du?

Hva med å vise solidaritet med dine medmennesker som allerede nå sliter med å få endene til å møtes?

La deg gjerne inspirere av dette diktet fra omkring 1946. Teksten er kanskje utdatert og overhodet ikke tilpasset denne situasjonen, men budskapet er likevel høyaktuelt:

Likegyldighet

Først tok de kommunistene 
men jeg brydde meg ikke for jeg var ikke kommunist.
Så tok de sosialdemokratene 
men jeg brydde meg ikke for jeg var ikke sosialdemokrat
Deretter tok de fagforeningsfolkene
men jeg brydde meg ikke for jeg var ikke fagforeningsmann.
Til slutt tok de meg. Men da var det ingen igjen til å bry seg.

– Martin Niemöller»

Forrige artikkelSSB vil ha matkvitteringen din – dagligvarekjeder protesterer
Neste artikkelIndiske selskaper bytter dollar mot asiatiske valutaer for å kjøpe russisk kull