Indiske selskaper bytter dollar mot asiatiske valutaer for å kjøpe russisk kull

0
Shutterstock

Selskaper som handler med russisk kullimport bytter dollar mot asiatiske valutaer for å unngå vestlige sanksjoner mot Russland, skriver Reuters.

Indiske selskaper bruker asiatiske valutaer oftere for å betale for russisk kullimport, ifølge tolldokumenter og industrikilder, og unngår amerikanske dollar og reduserer risikoen for brudd på vestlige sanksjoner mot Moskva.

Reuters har tidligere rapportert om en stor indisk kullavtale der handelen foregår i kinesiske yuan, og tolldataene viser at oppgjør uten dollar er i ferd med å bli vanlig.

India har aggressivt trappet opp kjøpene av russisk olje og kull siden krigen i Ukraina startet, og har bidratt til å dempe Moskva fra virkningene av sanksjoner og tillater New Delhi å sikre råvarer til rabatter sammenlignet med forsyninger fra andre land.

Russland ble Indias tredje største kullleverandør i juli, med importen økte med over en femtedel sammenlignet med juni til rekordhøye 2,06 millioner tonn.

I juni betalte indiske kjøpere for minst 742.000 tonn russisk kull ved bruk av andre valutaer enn amerikanske dollar, ifølge et sammendrag av avtaler som er utarbeidet av en handelskilde basert i India ved bruk av tolldokumenter og delt med Reuters, tilsvarende 44% av 1,7 millioner tonn russisk import den måneden.

Indiske stålprodusenter og sementprodusenter har kjøpt russisk kull ved å bruke De forente arabiske emiraters dirham, Hong Kong-dollar, yuan og euro de siste ukene, ifølge tolldokumenter som er gjennomgått separat av Reuters.

Yuanen sto for 31 % av betalingene utenom amerikanske dollar for russisk kull i juni og Hong Kong-dollaren for 28 %. Euroen utgjorde under en fjerdedel og Emirati-dirhamen rundt en sjettedel, viste dataene fra handelskilden.

Holder dollar på avstand

To forhandlere basert i India som kjøper kull for innenlandske kunder og en forhandler basert i Europa som driver med russisk kull sa at de forventet at andelen transaksjoner utenom dollar for russisk kull ville øke ettersom banker og andre parter utforsker måter å dempe seg mot ytterligere skjerping av sanksjonene.

Av-dollarisering skyter fart

Bloomberg bekrefter at av-dollarisering skyter fart i Asia. De digitale betalingssystemene gjør det lettere for asiatiske land å handle i andre valutaer enn dollar, gjerne rubel eller yuan, men også i egne valutaer som rupee og baht:

Nå ønsker beslutningstakere å samle det hver asiatiske nasjon gjør med suksess innenfor sine egne grenser for å skape et større nettverk. En slik sammenkobling av innenlandske betalingssystemer kan bli en realitet for fem av Sørøst-Asias største økonomier – Indonesia, Thailand, Singapore, Malaysia og Filippinene – innen november, sa Bank Indonesia-guvernør Perry Warjiyo nylig i et panel på sidelinjen av en møte med gruppen på 20 finansministre og sentralbanksjefer på Bali.

Ifølge planen vil betalinger utført i Thailand ved hjelp av en indonesisk app bli utvekslet direkte mellom rupee og baht, og omgå behovet for amerikanske dollar som mellomledd, rapporterte Bloomberg News.

23 land forlater nå amerikanske dollar

23 land (60 % av verdens BNP) setter opp handelslinjer som omgår dollaren og SWIFT, som er det dollarbaserte verdensomspennende finansielle transaksjonssystemet.

Disse landene inkluderer Russland, Kina, India og til og med Tyskland, Frankrike og Storbritannia.

Når det nye systemet er på plass, vil US dollar ikke være nødvendig i disse landene, og en ny reservevaluta vil bli født. Alle disse dollarene på utenlandske kontoer vil komme hjem, noe som vil få dramatiske virkninger på USAs pengesystem.

Kina kunngjorde også at de vil slutte å kjøpe USAs gjeld (holde dollar i reserve). Dette vil tvinge Federal Reserve til å trykke enda flere dollar enn de 85 milliardene dollar man er i ferd med å trykke.

Russland og India har inngått en handelsavtale i rubler og indiske rupier, og ekskludert euro og amerikanske dollar i sin samhandel. Saudi-Arabia sies å vurdere å akseptere kinesisk yuan som betalingsmetode for oljesalg til Kina. Vil en slik overgang ryste den amerikanske dollarens globale dominans?

Ifølge en ny studie fra Det internasjonale pengefondet har den amerikanske dollarens dominans falt fra 71 % i 1999 til 59 % i 2021 – en nedgang på 12 prosentpoeng. Omtrent en fjerdedel av nedgangen kan forklares med større bruk av kinesisk renminbi.

Forrige artikkelNorge har fått sin Don’t Pay gruppe: – Jeg Betaler ikke
Neste artikkel– På energimarkedet er Putin i ferd med å vinne krigen