Opprør mot prisøkningene i England

0
Illustrasjonsfoto

Folk i England reiser seg i landsomfattende protester mot økte levekostnader.

Av Romy Rohmann

Flere britiske veldedige organisasjoner advarer om alvorlige konsekvensene av å ikke betale energiregningen, ettersom en kampanje for å stoppe betalinger fra oktober får fart.

Don’t Pay UK er ei aksjonsgruppe som krever en reduksjon av regninger til et overkommelig nivå, de har foreløpig samlet støtte fra 80 000 personer som har til hensikt å kansellere direkte belastningsbetalinger fra 1. oktober, og gruppa øker.

Dette skriver de på sin nettside:

«Det er enkelt: Vi krever en reduksjon av energiregningen til et overkommelig nivå. Vår innflytelse er at vi vil samle en million mennesker for å forplikte seg til ikke å betale hvis regjeringen går videre med en ny massiv økning 1. oktober.

Massiv betalingsnekt er ikke en ny idé, det skjedde i Storbritannia på slutten av 80- og 90-tallet, da mer enn 17 millioner mennesker nektet å betale meningsmålingsskatten – noe som bidro til å felle regjeringen og reversere de hardeste tiltakene.

Selv om en brøkdel av oss som betaler med avtalegiro stopper betalingene våre, vil det være nok til å sette energiselskapene i alvorlige problemer, og det vet de. Vi ønsker å bringe dem til forhandlingsbordet og tvinge dem til å avslutte denne krisen.»

https://dontpay.uk/

Storbritannia står overfor sin største krise på flere tiår nå som energi- og matprisen har steget.  Det er et rekordantall av husholdninger som ikke har penger til å slå til å slå på kjøleskapet eller slå på gassen for å lage et varmt måltid.

Gass- og strømregninger er klassifisert som prioriterte regninger, noe som betyr at det kan få alvorlige konsekvenser for manglende eller forsinket betaling. Dersom disse regningene ikke blir betalt kan leverandøren kreve inn gjelden ved hjelp av et inkassobyrå. De kan også få en rettskjennelse for å gå inn i folks hjem for å få plass til en forskuddskortmåler.

Leverandøren din kan også fjerne måleren og kutte forsyningen.

The Guardian: Serious consequences for not paying energy bills, warn UK charities

Ifølge tall fra OECD har matvareprisene i England økt med 9,8% og energiprisene med 57,1%.

Vi har tidligere skrevet om nedgangen i kjøpekrafta og hvordan disse tallene for Norge her på Steigan.no  

Kilde OECD.

Britiske arbeidere vill nå møte den verste reallønnsnedgangen på svært mange år.

Analyser gjort av TUC (Trades Union Congress) viser at reallønningene i Storbritannia forventes å krympe med 6,2 % i løpet av de neste to årene – det er den strammeste lønnsnedgangen i noen G7-økonomi. 

Selv i I Italia, som anses som en sterkt rammet økonomi, mener man at reallønnen er forventet å gå ned med 0,7 % i 2023, mens den i Storbritannia er spådd å falle med 3,0 % i 2023. 

Tidligere analyse publisert av TUC  har avslørt at arbeidsfolk tapte nesten £20 000 i realinntekt mellom 2008 og 2021 som et resultat av at lønnen ikke har holdt tritt med inflasjonen, og nå mer enn et tiår etter finanskrisen tjener britiske arbeidere fortsatt £75 i måneden mindre, i reell verdi enn i 2008.  

TUCs generalsekretær Frances O’Grady har ved flere anledninger uttalt: 

«Å få endene til å møtes burde ikke være en kamp»  

TUC etterlyser en plan for: 

  • En betydelig økning i den nasjonale minstelønnen 
  • Styrking av kollektive forhandlingsrettigheter for å øke lønnen i hele økonomien 
  • En reell lønnsøkning for offentlig ansatte slik at man kan gjenopprette det som er tapt det siste tiåret   

Husholdningenes energigjeld har aldri vært så stor, offisielle Ofgem-data viser at 3,4 millioner gass- og elektrisitetskontoer er på etterskudd. Joe Cox fra Debt Justice Campaign har uttalt: «Disse sjokkerende nye tallene viser utover enhver tvil at millioner av husholdninger blir presset inn i gjeld bare for å varme opp og drive hjemmene sine. Denne krisen er nå så alvorlig at vi bør se på å avskrive denne energigjelden for å hjelpe disse husholdningene å komme seg gjennom vinteren.»

Flere veldedige organisasjoner etterlyser at energiselskapene gjør noe, energiselskapene har også blitt kritisert for å ta ut store overskudd.

Revealed: UK household energy debt hit record high even before price hikes

«Levekostnadskrisen risikerer nå å bli en nasjonal nødsituasjon» meldte avisa Hull Daily Mail allerede i April i år 2022. Da hadde de en reportasje om hvor mange matpakker det ble felt delt ut til fattige husholdninger og barn i East Yorkshire.

Og TUC melder at i en av fem husholdninger der voksne er klassifisert som «nøkkelarbeidere» lever barn i fattigdom. En studie som de har gjort tyder på at antallet barn som vokser opp i fattigdom i nøkkelhusholdninger har økt med 65 000 de siste to årene til nesten en million.

Analysen, som Landman Economics har utført for TUC, viste at i noen regioner i Storbritannia lever mer enn to femtedeler av barna i nøkkelarbeiderhusholdninger i fattigdom. Nøkkelarbeiderfamilier i Nordøst har den høyeste andelen barnefattigdom (41 %) etterfulgt av Nordvest og London (begge 29 %), og Øst-England (24 %), mens Skottland (8,3 %) og Wales ( 8,9 %) har de laveste prisene, sa TUC.

Child poverty increasing in key worker households, warns TUC

Her er det viktig å legge merke til at tallen TUC oppgir er tall for familier hvor iallfall en er i arbeid, Sjøl om arbeidsledigheten i England er lav, er det også mange som står utenfor arbeid.  Arbeidsledigheten i England var i mai på 3,8%.

StorbritanniaSisteForrigeEnhetReferanse
Arbeidsledighet3.803.80ProsentMay 2022
Arbeidsledige1549.101569.20TusenJun 2022
Sysselsatte32863.0032707.00TusenApr 2022
Full Jobb24686.0024562.00TusenApr 2022
Deltid Sysselsettingen8177.008145.00TusenApr 2022
Sysselsetting75.9075.60ProsentApr 2022
Yrkesdeltakelse78.9078.70ProsentApr 2022
Arbeidsledighet for unge10.4010.80ProsentApr 2022
Forrige artikkelKrigsdagbok del 17, 11. til 18. mai 2022
Neste artikkelFauci gjennom årene