– Kinas militære er konstruert for å nedkjempe USA i kampen om Taiwan

0
Global Times

Fra Taipei på Taiwan advarte man 6. august 2022 om at det pågikk betydelige kinesiske militærøvelser i havet rundt Taiwan og i lufta over øya der PLA simulerte et angrep. Mandag kunngjorde Kina at de utvider manøvrene, og det halvoffisielle kinesiske talerøret Global Times skriver at de utvidede øvelsene «ikke vil stoppe og forventes å bli rutine inntil gjenforening.»

Den tidligere amerikanske oberstløytnanten Daniel Davis skriver i magasinet 19fortyfive.com at det er på tide at USA tar et kaldt og nøkternt blikk på situasjonen og USAs politikk overfor Taiwan.

China’s Military Was Built to Defeat America in a Taiwan War

Vi gjengir noen sentrale utdrag av argumentene til Davis:

Forbedret kinesisk forsvar

I kjølvannet av Taiwanstredet-krisa i 1995, der daværende president Bill Clinton effektivt stengte aggressive kinesiske trekk mot Taiwan ved å seile to hangarskipgrupper gjennom sundet – på det tidspunktet hadde Kina ikke tilstrekkelig makt til å bestride kampgruppene – Kina startet en prosess over flere tiår for å skape en dødelig utfordring for enhvert framtidig marineinngrep nær Kinas farvann. I vest er strategien kjent som anti-tilgang, områdenekt; anti-access, area denial (A2/AD).

Pentagon beskriver Kinas A2/AD-strategi som utformet for å «avskrekke, forhindre eller, dersom det virkelig blir en intervensjon fra tredjepart, beseire den» – primært som betyr USA. PLA planlegger å avskrekke eller beseire amerikanske styrker ved en kombinasjon av flere og overlappende militære evner. Disse forsvarene inkluderer landbaserte missilbatterier, mobile utskytningsramper, luftavfyrte missiler, hangarskip, landbaserte jagerfly og bombefly, et betydelig antall store overflatefartøyer, ubåter, sjøminer, langtrekkende artilleri og andre offensive og defensive tiltak.

Nøkkelen blant disse nye kapasitetene er den kinesiske evnen til å senke skipene våre og skyte ned amerikanske fly. Kina har stilt med flere ballistiske missiler designet for å ødelegge selv de største amerikanske skipene, ofte referert til som «carrier-killer»-missiler, som DF-21D og DF-26B. Selv om den amerikanske marinen jobber flittig for å gi mottiltak for å beseire disse missilene, avslører krigshistorien ofte at det er mye lettere å ødelegge et mål enn det er å forsvare et.

Analyse

I analysen av styrkeforholdet og Kinas muligheter til å påføre USA et nederlag over Taiwan, skiver Davia om det taktiske problemene US Air Force og US Navy vil møte i en krig om Taiwan, han drøfter de store logistikkproblemene (les: hvordan få nok våpen fram tidsnok), ressursproblemene og kapasiteten til USA. Og han konkluderer slik:

Konklusjon

Det er mange i Washington som ønsker å få slutt på «strategisk tvetydighet» og åpenlyst uttale at USA militært vil forsvare Taiwan i tilfelle et kinesisk angrep. Det er fullt forståelig hvorfor frihetselskende mennesker ville være hardt imot en aggressiv overtakelse av en demokratisk nasjon av en fiendtlig større makt. Men ønsker må underkastes en steinkald virkelighet når det gjelder å fastsette politikk og iverksette tiltak, spesielt de som påvirker vår nasjonale sikkerhet.

Den rene og harde sannheten er at hvis Kina velger å angripe Taiwan og gjør det i en massiv, storstilt overraskelsesoperasjon, ville det være en nesten umulighet for USA å komme dem til unnsetning. Jeg kan ikke understreke dette nok: uavhengig av hvor mye vi måtte ønske å forsvare Taiwan, er de militære og logistiske utfordringene som ligger i ethvert forsøk på å bekjempe Kina for store til å overvinne. Hvis vi likevel prøver – hvis vi skynder oss inn i kamp uten tilstrekkelige forberedelser – risikerer vi å lide et stort nederlag.

Det amerikanske militæret, til tross for hva noen tilsynelatende tror, er ​​ikke skuddsikkert, er ikke immunt mot grunnleggende kamprealiteter og beregninger, og hvis det misbrukes, kan det faktisk lide et sviende nederlag. Amerikas konvensjonelle makt er virkelig betydelig, og vi forblir framtredende på verdensscenen. Men i det trange Taiwanstredet, tusenvis av mil fra flertallet av amerikanske baser, hvor Kina har forberedt seg på å stoppe oss i flere tiår, har vi ikke militær overlegenhet.

Våre styrker er absolutt sterke nok til å forsvare landet vårt og beskytte innbyggerne våre mot angrep hvor som helst i verden. Utenfor Taiwanstredet-regionen er vi helt overlegne Kinas marine og luftvåpen, fordi deres evne til å projisere makt er minimal sammenlignet med vår. Den eneste måten PLA kan beseire en amerikansk militærstyrke på er hvis vi tåpelig roter oss inn i nettet til Kinas A2/AD-forsvar hvor de har den taktiske fordelen. Gud hjelpe oss hvis vi prøver.

Kommentar:

Daniel L. Davis er seniorstipendiat i Defense Priorities og tidligere oberstløytnant i den amerikanske hæren som har deltatt i kampsoner fire ganger. Han er forfatter av «The Eleventh Hour in 2020 America.» Artikkelen ble først publisert av nettmagasinet 19FortyFive.

Det er ingen tvil om at han prøver å se dette fra USAs side og vurdere hva som er mest fordelaktig for USA. Reint fagmilitært kommer han til at den politikken som føres av neocons i USA, inkludert det svært provoserende besøket til Nancy Pelosi, er både uinformert, urealistisk og farlig.

Kina har forberedt seg på å vinne en eventuell krig med USA om Taiwan, og påføre USA så store nederlag som er nødvendig for å lykkes med dette. Det virker å være en nøktern vurdering.

Les også Kinas hvitpapir om Taiwan: China releases white paper on Taiwan question and reunification, outlines irreversible historical


Les også analysene til Daniel L. Davis av krigen i Ukraina:

Russlands fremgang i Donbass betyr at Ukraina sannsynligvis ikke vil vinne krigen

«Amerikanske generaler har tatt feil om Ukraina»

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNullstilling mellom Russland og Tyrkia demper regionale spenninger
Neste artikkelBolivias tidligere president Evo Morales etterlyser en global kampanje for å avskaffe NATO
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.