Irske forskere: Lavt D-vitaminnivå øker dødsrisiko blant covid-pasienter fire ganger

0
Healthy foods containing vitamin D. Top view

Covid-19-pasienter med lave vitamin D-nivåer har mye større sannsynlighet for å lide av alvorlig sykdom og død, ifølge en studie utført av irske forskere. Det er Irish Times som skriver dette.

Uvaksinerte voksne med lavt vitamin D har høyere dødelighet på grunn av Sars CoV-2 lungebetennelse, ifølge småskalastudien utført av forskere ved Connolly Hospital Blanchardstown og Technological University Dublin. Dette er ikke forklart av alder eller fedme og er ikke nært knyttet til betennelse, sier de.

Å ha et utilstrekkelig nivå av vitamin D var assosiert med en større enn fire ganger økt dødelighetsrisiko, ifølge studien, publisert i tidsskriftet Nutrients.

Studien så på resultatene til 232 uvaksinerte pasienter ved Connolly sykehus, som alle hadde Covid-19 og trengte ekstra oksygen. Pasienter på steroidbehandling ble ikke rekruttert til studien for, sier forfatterne, å eliminere effekten deres bruk kan ha på målinger av både vitamin D og betennelse.

Dødeligheten blant pasienter under 70 år og som hadde «utilstrekkelige» vitamin D-nivåer (mindre enn 30 nanomol per liter) var 11,8 prosent, sammenlignet med 2,2 prosent som hadde høyere vitaminnivåer (større enn 30 nanomol per liter).

Blant over 70-årene var dødeligheten for de med utilstrekkelige vitamin D-nivåer 55 prosent, sammenlignet med 25 prosent for de med høye vitamin D-nivåer.

Studien: Vitamin D Status and Mortality from SARS CoV-2: A Prospective Study of Unvaccinated Caucasian Adults

Les også: Israelsk studie gir det sterkeste beviset hittil på at vitamin D er effektivt for å bekjempe COVID

Forskere fra Bar Ilan University og Galilee Medical Center sier at vitaminet har en så sterk innvirkning på sykdommens alvorlighetsgrad at de kan forutsi hvordan folk ville klare seg hvis de ble smittet basert på ikke annet enn deres alder og vitamin D-nivåer.

En tilsvarende studie ble gjort i 2020 og publisert her.

Figur fra studien.

Mangel på vitamin D øker farenivåene betydelig, konkluderte de i nylig fagfellevurdert forskning publisert 3. februar 2022 i tidsskriftet PLOS One.

Sammenhengen kjent allerede i 2020

Vi skrev i mars 2020:

Kan C-vitaminer forhindre eller kurere koronasmitte? Er mangel på D-vitamin en årsak til at folk lettere blir smittet?

Dette er spørsmål som forkere i Kina og Italia stiller seg i disse dager. Det er lite populært blant de store farmasøytiske selskapene som kjemper om å være først ut med (dyre) vaksiner og patenterte medisiner, men det er noe man ser seriøst på i de to landene som først hadde flest smittede. Dette skriver MedicineNet.

I Italia sier dr. Pier Luigi Rossi i Arezzo at D-vitamin er viktig for å unngå smitte eller for å bli mindre sjuk hvis du blir smittet. Han legger i det hele tatt vekt på sunt kosthold for å bygge opp immunforsvaret, og deriblant tilstrekkelig med D-vitamin. Tradisjonelt har den såkalte middelhavsdietten, som det italienske kostholdet er preget av, vært regnet som svært sunn. Den siste generasjonen er dette blitt undergravd av den globale matvareindustrien. Fast food har for mange erstattet det tradisjonelle cucina lenta, noe som også har ført til økt fedme og andre helseproblemer.

Farmasøytisk industri er blant de mest profitable og mest monopoliserte industriene i verden. De gjør profitt på å patentere medisiner og vaksiner. For dem er det derfor maktpåliggende å stemple alt annet enn deres produkter som kvakksalveri.

Lovende resultater med bruk av vitaminer mot covid-19

I oktober 2020 skrev vi:

En spansk studie som er gjennomført av Instituto Maimónides de Investigación Biomédica de Córdoba har vist at bruk av Calcifediol, som er et D-vitamin, har gitt gode resultater i behandlinga av covid-19-pasienter. Avisa Córdoba hoy skriver:

Bruk av av legemidlet Calcifediol hos pasienter med Covid-19 kan være et vellykket terapeutisk alternativ, framgår det av de første dataene fra en foreløpig studie utviklet ved Maimonides Institute for Biomedical Research i Córdoba (Imibic) og Reina Sofía Hospital. Helse- og familieministeren, Jesús Aguirre, deltok under presentasjonen.

Ifølge nylig publisert informasjon, var det bare en av de 50 pasientene som ble behandlet med oral calsifediol, som trengte intensivbehandling (to prosent), mot 13 i gruppen som ikke ble fikk medisinen (50 prosent). Disse dataene ser ut til å støtte hypotesen om at aktivering av D-hormonelle systemet kan redusere risikoen for akutt respiratorisk nødsyndrom (ARDS) hos pasienter som er rammet av Covid-19.

Dette er også omtalt i oktobernummeret av The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.

I desember 2021 skrev Fedon Lindberg på hemali og steigan.no:

– Graverende at ikke vitamin D-mangel nevnes

Disse studiene må nå regnes som bekreftet nok en gang av den israelske studien, men i Norge er slike resultater forsøkt latterliggjort og utdefinert av den såkalte «faktasjekkeren» Faktisk.no.

Hvorfor insisterte Faktisk på at det ikke finnes behandlinger mot covid-19?

Faktisk har hatt to artikler som har gått krasst ut mot bruk av vitaminer i behandlinga av covid-19:

Det finnes ikke bevis for at C-vitamin hjelper mot koronaviruset.

Sensasjonell D-vitaminstudie er full av mangler

Forrige artikkelUkraina kriminaliserer stemmer de ikke liker
Neste artikkelMaria, en liberal krigsmotstander, dro til Donbass