Vitaminer mot koronavirus?

0
Illustrasjon: Shutterstock

Kan C-vitaminer forhindre eller kurere koronasmitte? Er mangel på D-vitamin en årsak til at folk lettere blir smittet?

Dette er spørsmål som forkere i Kina og Italia stiller seg i disse dager. Det er lite populært blant de store farmasøytiske selskapene som kjemper om å være først ut med (dyre) vaksiner og patenterte medisiner, men det er noe man ser seriøst på i de to landene som først hadde flest smittede. Dette skriver MedicineNet.

Richard Cheng, som er redaktør for den kinesiske utgaven av Orthomolecular Medicine News Service sier at det er minst tre kliniske studier i Kina der bruk av høye doser C-vitamin blir forsøkt brukt mot koronasmitte. Cheng sier at de første resultatene av disse forsøkene er lovende. Deltakerne i eksperimentet får tilført 260 ganger daglig dose av C-vitamin i sju dager. Cheng sier at disse pasientene fikk redusert sine betennelser merkbart. Han har skrevet om dette her.

Dr. Carol DerSarkissian sier til MedicineNet at hun er skeptisk til om dette vil virke. Og dr. Betty Kovacs Harbolic advarer mot bivirkninger av så store doser med C-vitamin. Professor Peter McCaffery avviser at store doser C-vitamin kan hindre koronasmitte.

I vestlig medisin er det generell skepsis mot denne typen behandling, mens Kina, som har en sterk tilknytning til tradisjonell medisin, ikke har den typen fordommer. Kineserne er også mer pragmatiske. Som Deng Xiaoping sa: «Det er samme om katta er svart eller hvit, bare den fanger mus.» Videre forskning vil vise om Dr. Chengs resultater kan gjentas med suksess.

I Italia sier dr. Pier Luigi Rossi i Arezzo at D-vitamin er viktig for å unngå smitte eller for å bli mindre sjuk hvis du blir smittet. Han legger i det hele tatt vekt på sunt kosthold for å bygge opp immunforsvaret, og deriblant tilstrekkelig med D-vitamin. Tradisjonelt har den såkalte middelhavsdietten, som det italienske kostholdet er preget av, vært regnet som svært sunn. Den siste generasjonen er dette blitt undergravd av den globale matvareindustrien. Fast food har for mange erstattet det tradisjonelle cucina lenta, noe som også har ført til økt fedme og andre helseproblemer.

Farmasøytisk industri er blant de mest profitable og mest monopoliserte industriene i verden. De gjør profitt på å patentere medisiner og vaksiner. For dem er det derfor maktpåliggende å stemple alt annet enn deres produkter som kvakksalveri.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelVirus den nye oljen?
Neste artikkelGoldman Sachs: USA får sitt største fall i historien