Israelsk studie gir det sterkeste beviset hittil på at vitamin D er effektivt for å bekjempe COVID

0
Healthy foods containing vitamin D. Top view

Israelske forskere har styrket konklusjonene fra tidligere studier og levert det sterkeste beviset hittil på at D-vitamin er effektivt for å bekjempe covid, skriver Times of Israel.

Israelske forskere sier at de har samlet de mest overbevisende bevisene til dags dato for at økte vitamin D-nivåer kan hjelpe COVID-19-pasienter med å redusere risikoen for alvorlig sykdom eller død.

Forskere fra Bar Ilan University og Galilee Medical Center sier at vitaminet har en så sterk innvirkning på sykdommens alvorlighetsgrad at de kan forutsi hvordan folk ville klare seg hvis de ble smittet basert på ikke annet enn deres alder og vitamin D-nivåer.

En tilsvarende studie ble gjort i 2020 og publisert her.

Figur fra studien.

Mangel på vitamin D øker farenivåene betydelig, konkluderte de i nylig fagfellevurdert forskning publisert 3. februar 2022 i tidsskriftet PLOS One.

Vitamin D-mangel er endemisk over hele Midt-Østen, inkludert i Israel, hvor nesten fire av fem personer har lite vitamin, ifølge en studie fra 2011. Men ved å ta kosttilskudd før infeksjon, fant forskerne i den nye israelske studien at pasienter kan unngå de verste effektene av sjukdommen.

Sammenhengen kjent allerede i 2020

Vi skrev i mars 2020:

Kan C-vitaminer forhindre eller kurere koronasmitte? Er mangel på D-vitamin en årsak til at folk lettere blir smittet?

Dette er spørsmål som forkere i Kina og Italia stiller seg i disse dager. Det er lite populært blant de store farmasøytiske selskapene som kjemper om å være først ut med (dyre) vaksiner og patenterte medisiner, men det er noe man ser seriøst på i de to landene som først hadde flest smittede. Dette skriver MedicineNet.

I Italia sier dr. Pier Luigi Rossi i Arezzo at D-vitamin er viktig for å unngå smitte eller for å bli mindre sjuk hvis du blir smittet. Han legger i det hele tatt vekt på sunt kosthold for å bygge opp immunforsvaret, og deriblant tilstrekkelig med D-vitamin. Tradisjonelt har den såkalte middelhavsdietten, som det italienske kostholdet er preget av, vært regnet som svært sunn. Den siste generasjonen er dette blitt undergravd av den globale matvareindustrien. Fast food har for mange erstattet det tradisjonelle cucina lenta, noe som også har ført til økt fedme og andre helseproblemer.

Farmasøytisk industri er blant de mest profitable og mest monopoliserte industriene i verden. De gjør profitt på å patentere medisiner og vaksiner. For dem er det derfor maktpåliggende å stemple alt annet enn deres produkter som kvakksalveri.

Lovende resultater med bruk av vitaminer mot covid-19

I oktober 2020 skrev vi:

En spansk studie som er gjennomført av Instituto Maimónides de Investigación Biomédica de Córdoba har vist at bruk av Calcifediol, som er et D-vitamin, har gitt gode resultater i behandlinga av covid-19-pasienter. Avisa Córdoba hoy skriver:

Bruk av av legemidlet Calcifediol hos pasienter med Covid-19 kan være et vellykket terapeutisk alternativ, framgår det av de første dataene fra en foreløpig studie utviklet ved Maimonides Institute for Biomedical Research i Córdoba (Imibic) og Reina Sofía Hospital. Helse- og familieministeren, Jesús Aguirre, deltok under presentasjonen.

Ifølge nylig publisert informasjon, var det bare en av de 50 pasientene som ble behandlet med oral calsifediol, som trengte intensivbehandling (to prosent), mot 13 i gruppen som ikke ble fikk medisinen (50 prosent). Disse dataene ser ut til å støtte hypotesen om at aktivering av D-hormonelle systemet kan redusere risikoen for akutt respiratorisk nødsyndrom (ARDS) hos pasienter som er rammet av Covid-19.

Dette er også omtalt i oktobernummeret av The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.

I desember 2021 skrev Fedon Lindberg på hemali og steigan.no:

– Graverende at ikke vitamin D-mangel nevnes

Disse studiene må nå regnes som bekreftet nok en gang av den israelske studien, men i Norge er slike resultater forsøkt latterliggjort og utdefinert av den såkalte «faktasjekkeren» Faktisk.no.

Hvorfor insisterte Faktisk på at det ikke finnes behandlinger mot covid-19?

Faktisk har hatt to artikler som har gått krasst ut mot bruk av vitaminer i behandlinga av covid-19:

Det finnes ikke bevis for at C-vitamin hjelper mot koronaviruset.

Sensasjonell D-vitaminstudie er full av mangler

I begge disse artiklene er hovedpoenget å slå fast at vitaminer ikke hjelper mot covid-19, og enda mer: Faktisk gnir det inn med sitat fra FHI: «Det finnes ingen spesifikk behandling mot sykdommen.»

Som vanlig fra Faktisk er artiklene kategoriske og bedrevitende. Ingen skal være i tvil om at dette er autoritativt og den endelige sannhet. Journalisten bak oppslaget om C-vitaminer er Geir Molnes. Han har en bachelorgrad i kultur- og samfunnsfag fra Universitetet i Oslo, så han burde jo vite alt om dette.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSportsvasking: Motstanden mot Kina-OL, et ledd i USAs kamp for fortsatt verdensmakt
Neste artikkelDe diktatoriske koronatiltakene til Mario Draghi i Italia krenker grunnloven og menneskerettighetene