– Graverende at ikke vitamin D-mangel nevnes

0

Det er intet annet enn fantastisk at norske forskere ikke nevner en meget sannsynlig og signifikant faktor som fører til økt Covid-19 blant innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn.

Dr. Fedon Lindberg, Foto: Johs Bøe

Av Dr. Fedon Lindberg, spesialist i indremedisin

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på Hemali.

Innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn har, som meget godt kjent, langt mer vitamin D mangel enn befolkningen for øvrig. At denne faktoren ikke nevnes med ett ord er graverende. Det bidrar til at mange lider unødvendig. forskning.no 10.12.: «Ny rapport viser ni grunner til at norske innvandrere ble hardere rammet av Covid-19». Forskerne bak rapporten hevder at én av de ni grunnene er «manglende allmennkunnskap». En annen skal være «svakheter i tilkalling av tolker». Men manglende vitamin D nevnes ikke med ett ord.

Hva gjør myndighetene? Pressen? NRK debatten?

Hele 51 forskningsartikler er publisert om hvorfor innvandrere med mørkere hud og lavere vitamin D-nivå mye oftere rammes mer alvorlig av Covid-19. Men blir noe av dette formidlet? Nei. Hvorfor? Hvor etisk er det? Og hva med protokoll for hjemmebehandling når man blir smittet med Covid som nesten helt forebygger mer alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse? Hva gjør myndighetene? Pressen? NRK debatten?

Søk i medisinsk litteratur på «Vitamin D» og «Covid 19» gir 944 treff. 

Optimalt nivå av vitamin D forebygger

Er det bare smittevern og vaksine som kan hjelpe oss i pandemien? Eller kan vi med relativt enkle og rimelige tiltak hjelpe vårt immunsystem? Et optimalt vitamin D-nivå er en av de beste strategiene for å unngå alle typer infeksjoner. Mangel på vitamin D er sterkt medvirkende årsak til sykdom av sesonginfluensa og mange andre infeksjoner. I snart to år har vi lært om tiltak som håndvask og isolasjon. Men den virkelige garantien mot korona, influensa og alle infeksjoner, er et immunsystem som fungerer optimalt. Et sterkt immunsystem hjelper deg ikke bare til å holde bakterier og virus på avstand, men du vil også føle deg sunn og frisk hele året. Et sterkt immunsystem beskytter også mot kreft, som er nå den viktigste årsaken til for tidlig død i Norge, hvert år.
Mange matvarer inneholder virus- og bakteriedrepende stoffer, som kan hjelpe immunsystemet å bekjempe nesten alt. Les: Maten som støtter immunforsvaret.


Et apropos: Aftenposten ønsker heller ikke vitamin D som tema

Se hvordan det gikk da biolog og fagredaktør i Helsemagasinet VOF Iver Mysterud håpet at Aftenposten kunne være interessert i en kronikk om betydningen av å støtte immunforsvaret. Dette skrev han til Aftenposten:
«Under hele pandemien er det ett viktig emne som har vært totalt oversett av våre helsemyndigheter, nemlig alt vi som enkeltepersoner kan gjøre for å få vårt immunforsvar mer robust og bedre til å takle smitte av virus, enten det er varianter av det aktuelle koronaviruset, forkjølelsesvirus eller influensavirus. Vi snakker da om kosthold og livsstil. Fagfolk over hele verden river seg i håret over manglende fokus på slike faktorer hos sine respektive lands helsemyndigheter. Selv har jeg vært med å skrive fire kronikker i løpet av pandemien, ett om flere kostholdstiltak og tre bare om vitamin D. Dette er temaer som har omfattende støtte i vitenskapelig litteratur, og den faglige støtten har økt sterkt gjennom pandemien, særlig for vitamin D. Er det noen som helst mulighet for at Aftenposten kan tenke seg å publisere en kronikk om dette temaet?»

«Hei, vi får ikke prioritert en slik kronikk den neste tiden, det er svært
trange debattsider nå.
Med vennlig hilsen Erik Tornes, Debattredaktør»



Anbefalinger og fakta

  • Sjekk vitamin D-nivået ditt (25-OH Vitamin D). Normalt blodnivå er 50-150nmol/l.
  • Uheldig lavt blodnivå av vitamin D, er meget vanlig. Enten deler av året (vinter og vår), eller hele året (eldre, eller som resultat av tildekning).
  • Det optimale vitamin D-nivået for best mulig immunforsvar ser ut til å ligge på 80-150 nmol/l. Det skal mye til før vitamin D kommer opp på toksisk (giftig) nivå (over 375 nmol/l) som resultat av store doser med tilskudd.
  • Få matvarer inneholder vitamin D. Det er heller ikke meningen, fordi Vitamin D er egentlig ikke et vitamin, men et hormon som produseres i huden fra kolesterol i kontakt med sollys.
  • En systematisk gjennomgang og meta-analyse av 25 studier ble publisert i 2017, på alle kliniske randomiserte studier på spørsmål om tilskudd av D-vitamin kunne forhindre akutte luftveisinfeksjoner. Totalt 11 321 deltakere var med i studien, i alderen 0 til 95 år. Tilskudd av vitamin D reduserte risikoen for akutt luftveisinfeksjon blant alle deltakerne med nesten 20%.
  • I undergruppeanalyse ble beskyttende effekter sett hos dem som fikk daglig eller ukentlig vitamin D tilskudd. Blant dem som mottok vitamin D daglig eller ukentlig, var beskyttelseseffekten sterkere hos dem med blodnivå av 25-OH vitamin D på under 25 nmol/l før de begynte med tilskudd, de fikk hele 70% mindre risiko.
  • De med blodnivå av 25-OH vitamin D over 25 nmol/l fikk sin risiko redusert med opptil 40%, men i snitt med 25%.
  • Forskningen som bidro til disse analysene ble vurdert til å være av høy kvalitet.
  • Konklusjonen ble at D-vitamintilskudd var trygt og det beskyttet mot akutt luftveisinfeksjon generelt. Pasienter som var betydelig D-vitaminmangel opplevde mest fordel.
  • Med mindre du har hatt fått en del sollys på kroppen gjennom høsten og vinteren, er det nesten garantert at ditt vitamin D blodnivå er lavt eller veldig lavt.
  • Da kan du først ta ganske høy dose for å fylle kroppen, før du fortsetter med en vedlikeholdsdose.
  • Vitamin D er fettløselig og samler seg gradvis i fettvev i kroppen. Ikke som vannløselige vitaminer (Vitamin B og C) som fjernes gradvis hver dag via urinen og ikke lagres i kroppen.
  • Det innebærer også at overvektige trenger vesentlig større doser for å oppnå optimalt nivå.

Referanser

Lei Zhang
Yunhui Liu
https://doi.org/10.1002/jmv.25707
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jmv.25707
https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583

Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections, systematic review and meta-analysis of individual participant data:

Lagunova Z, Porojnicu AC, Lindberg FA, Aksnes L, Moan J. Vitamin D status in Norwegian children and adolescents with excess body weight. Pediatr Diabetes.2011 Mar;12(2):120-6. doi: 10.1111/j.1399-5448.2010.00672.x. Epub 2010 Sep 7.PubMed PMID: 21352427.
Lagunova Z, Porojnicu AC, Vieth R, Lindberg FA, Hexeberg S, Moan J. Serum 25-hydroxyvitamin D is a predictor of serum 1,25-dihydroxyvitamin D in overweight and obese patients.
J Nutr. 2011 Jan;141(1):1127.doi:10.3945/jn.109.119495.-     
Epub 2010 Nov 17. PubMed PMID: 21084655.
Lagunova Z, Porojnicu AC, Lindberg F, Hexeberg S, Moan J. The dependency of vitamin D status on body mass index, gender, age and season. Anticancer Res. 2009 Sep;29(9):3713-20.
Moan J, Lagunova Z, Lindberg FA,Porojnicu AC. Seasonal variation of 1,25-dihydroxyvitamin D and its association with body mass index and age, Journal of Steroid Biochemistry & Molecular Biology 113 (2009) 217–221.
Lagunova Z, Porojnicu AC, Lindberg F, Hexeberg S, Moan J. The dependency of vitamin D status on body mass index, gender, age and season. Anticancer Res. 2009 Sep;29(9):3713-20. PubMed PMID: 19667169.
Preventive Effects of Vitamin D on Seasonal Influenza A in Infants https://journals.lww.com/pidj/fulltext/2018/08000/preventive_effects_of_vitamin_d_on_seasonal.5.aspx

Fedon Lindberg har bidratt i forsking om sammenhenger mellom vitamin D-mangel hos barn og overvekt.

Forrige artikkelHar krigen i Etiopia tatt en dramatisk vending?
Neste artikkelUt med Nord Stream 2, inn med Sibirkraft 2
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.