Inflasjonen i Storbritannia vil nå 18 prosent i 2023 sier Citi bank

0
Victoriatidas England får sin renessanse

Inflasjonen i Storbritannia vil nå 18 % tidlig neste år ettersom forbrukerne teller kostnadene ved den stadig djupere energikrisen, har en av verdens største banker spådd. Dette skriver The Guardian.

Det amerikanske finanskonsernet Citi sa at det forventet at konsumprisindeksen ville bryte med 18 % i første kvartal 2023, mens inflasjonsraten for utsalgsprisindeksen ville stige til 21 %.

Citis prediksjon er betydelig høyere enn tidligere modellering av virkningen av økende kostnader. Tidligere denne måneden sa Bank of England at den forventer at inflasjonen vil nå 13 % innen utgangen av året, mens Resolution Foundation-tenketanken har spådd at den kan nå så høyt som 15 % tidlig i 2023.

Sist gang britisk inflasjon nådde 18 % var i 1976 da et oljekrisa slo gjennom den globale økonomien og sendte Storbritannia ut på jakt etter en redningsaksjon fra Det internasjonale pengefondet.

For folk med dårlig råd blir det mye verre

Enda så vanvittig en generell prisøkning på 18% måtte bli, så er det noen priser som kommer til å stige mye mer, og som vil ramme millioner av mennesker brutalt og hardt – energiprisene.

Høsten 2021 var de gjennomsnittlige energiregningene i Storbritannia på 1.400£. I de siste prognosene sies det at de vil nå £4.266 i januar 2023, altså tre ganger så mye.

Sentralbankene kommer til å reagere på inflasjonen med å sette opp rentene, fordi det sier lærebøkene deres at de skal gjøre. Men denne inflasjonen har ingenting med press i økonomien å gjøre. Inflasjonen er drevet av den ekstreme veksten i energiprisene. Og de er igjen produkter at politiske valg: «det grønne skiftet» og sanksjonens mot Russland. Ingen har forklart oss hvordan renteøkninger kan gjøre noe som helst med disse årsakene – de vil bare gjøre vondt verre.

Sult og ekstrem fattigdom på vei inn i Europa

Slike priser vil slå bunnen ut av budsjettene til vanlige folk. Dette er ikke til å leve med. Dette betyr at folk vil fryse i hjel og sulte i hjel, i vår tids Europa. En del folk vil oppleve tilstander som er best beskrevet av Charles Dickens eller av Jack London i The People of the Abyss.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.