Tusenvis av demonstranter i Sri Lankas kommersielle hovedstad Colombo stormet presidentens offisielle residens og hans sekretariat på lørdag 9. juli 2022 etter måneder med økende offentlig raseri over landets verste økonomiske krise på sju tiår, altså siden frigjøringa fra det britiske koloniveldet.
Dette melder Reuters.
New York Post skriver:
Noen demonstranter, med srilankiske flagg og hjelmer, brøt seg inn i presidentens bolig, viste videoopptak fra den lokale TV-nyheten NewsFirst-kanalen. Tusenvis brøt også opp portene til presidentsekretariatet ved sjøen og finansdepartementet, som har vært åstedet for en kontinuerlig protest i flere måneder, og gikk inn i lokalene, viste andre TV-opptak. Militært personell og politi på klarte ikke å holde tilbake folkemengden noen av stedene, da de ropte slagord som ba president Gotabaya Rajapaksa om å trekke seg.
Presidenten har trukket seg
Speakeren i Sri Lankas parlament sa lørdag at president Gotabaya Rajapaksa trekker seg på grunn av presset. Også statsminister Ranil Wickremesinghe sa seg villig til å trekke seg.
Økonomisk kollaps
Øya med 22 millioner mennesker sliter under en alvorlig valutamangel som har begrenset viktig import av drivstoff, mat og medisiner, og kastet den ut i den verste økonomiske krisa siden uavhengigheten i 1948.
Økende inflasjon, med rekordhøye 54,6 % i juni og antatt å nå 70 % i løpet av de kommende månedene, har ført til store vanskeligheter for befolkninga.
Politisk ustabilitet kan undergrave Sri Lankas samtaler med Det internasjonale pengefondet som søker en redningspakke på 3 milliarder dollar, en restrukturering av noe utenlandsgjeld og innsamling av midler fra multilaterale og bilaterale kilder for å lette dollartørken.
Krisa kommer etter at Covid-19 knuste den turismeavhengige økonomien og kuttet pengeoverføringer fra utenlandske arbeidere, og den har blitt forsterket av oppbyggingan av en enorm statsgjeld, stigende oljepriser og et forbud mot import av kjemisk gjødsel i fjor som ødela jordbruket. Gjødselforbudet ble opphevet i november i fjor. Men nå er det til gjengjeld internasjonal knapphet på gjødsel og vanvittig høye priser.
Et offer for koronapolitikken
Når Sri Lankas økonomi er i fritt fall, skyldes det ikke minst lockdownpolitikken som knuste landets næringsliv og økte gjelda til finansinstitusjonene til et nivå hvor regjeringa ikke lenger klarer å låne penger til det aller nødvendigste.
Les: Dominoene har begynt å falle – Sri Lanka stenger børsen ei uke i landets verste krise siden 1948
Den økonomiske krisa i verden er uten sidestykke etter to år med sjølpålagt økonomisk destruksjon gjennom lockdownpolitikken og så sanksjoner mot Russland som rammer svært mange økonomier hardere enn de rammer Russland, må det ramme flere.
Våren 2020 hadde Sri Lanka et underskudd på handelen med utlandet på 200 millioner dollar. Nå ligger det på 1000 millioner dollar.
I Asia, Afrika og Latin-Amerika er det stor frykt for at de uansvarlige sanksjonene fra Washington vil sette i gang en krisetsunami som det vil ta mange år å komme seg ut av, skriver Al Mayadeen.net.