Matopptøyer i Sri Lanka – demonstranter brenner ned politikeres hus

0
En seksjon av demonstrasjonen i Colombo, under generalstreiken 28. april [WSWS Media]

Den økonomiske og politiske krisa i Sri Lanka går fra asken til ilden. Bokstavelig talt.

I ukevis har demonstranter som er sinte på de skyhøye prisene på dagligvarer inkludert mat, gjennomført omfattende demonstrasjoner i landet. Tirsdag 10. mai 2022 meldte politiet i Colombo at de har brent ned hjem som tilhørte 38 politikere. Nylig ga regjeringa i landet hæren om å «skyte for å treffe». Politiet i øynasjonen sa tirsdag at i tillegg til de ødelagte hjemmene, har 75 andre blitt skadet ettersom sinte srilankesere fortsetter å trosse et landsomfattende portforbud for å protestere mot det de sier er regjeringens feilhåndtering av landets verste økonomiske krise siden 1948.

Forsvarsdepartementet beordret tirsdag troppene til å skyte alle som ble funnet å skade statens eiendom eller angripe tjenestemenn, etter at vold førte til at minst ni mennesker døde siden mandag, ifølge CNN; det er uklart om alle dødsfallene var direkte relatert til protestene. Mer enn 200 mennesker er skadet.

Nasjonen på 22 millioner sliter med en ødeleggende økonomisk krise, med voldsom prisøkning på dagligvarer , og det har vært omfattende strømmangel i flere uker. Siden mars har tusenvis av anti-regjeringsdemonstranter gått ut i gatene og krevd at regjeringa skal gå av.

Militæret måtte redde landets avtroppende statsminister Mahinda Rajapaksa i en operasjon før daggry tirsdag, bare timer etter at han trakk seg etter sammenstøt mellom pro- og anti-regjeringsdemonstranter. Militæret ble tilkalt etter at demonstranter to ganger forsøkte å bryte seg inn i statsministerens Temple Trees private boligkompleks over natten, sa en framtredende sikkerhetskilde til CNN.

Hunger Games

Også i Iran har det brutt ut matopptøyer.

Et stort antall demonstranter gikk ut i gatene på fredag ​​i byer sør i Iran for å protestere mot den plutselige prisøkninga på viktige matvarer som så et massivt hopp på 300 prosent.

Minst 22 agitatorer ble arrestert fra to sørlige provinser i byen. Det statlige nyhetsbyrået IRNA rapporterte at 15 personer ble arrestert over natta i den sørvestlige byen Dezful i Khuzestan-provinsen og syv andre fra byen Yasuj i Kohgiluyeh-Boyerahmad-provinsen.

Rapporten sa også at 200 mennesker hadde samlet seg i en annen by i Khuzestan-provinsen – Andimeshk – der en brannmann ble skadet etter at demonstranter kastet stein mot politi og brannmenn.

Arrestasjonene følger Irans plutselige kunngjøring denne uken om at kostnadene for matolje, kylling, egg og melk vil stige med så mye som 300 prosent. Prisen på mel har økt fra 2.700 toman (60 øre) to 16.000 tomans (3,70 kr.)

Først koronalockdown og nå sanksjoner mot Russland og krigen i Ukraina driver titalls millioner mennesker over hele verden ut i sult. Alt tyder på at matopptøyene kommer til å fortsette.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.