Dominoene har begynt å falle – Sri Lanka stenger børsen ei uke i landets verste krise siden 1948

0
Fra de omfattende demonstrasjonene i Sri Lankas hovedstad Colombo

Sri Lanka vil stanse aksjehandelen hele neste uke for å unngå en mulig børskollaps, mens den økonomiske krisa blir djupere og protester mot regjeringen sprer seg. Dette skriver Bangkok Times fra Colombo som også skriver at dette er den verste økonomiske krisa landet har opplevd siden uavhengigheten i 1948.

Noe av hovedproblemet er at Sri Lanka knapt sitter på utenlandsk valuta til å betale utenlandsgjeld og helt sentral import, skriver E24 på bakgrunn av en artikkel i Bloomberg.

Sri Lanka sitter på utenlandsk valuta til en verdi av under 2 milliarder dollar, per i dag, mens tilbakebetalingen av gjeld bare i år er langt høyere. Reuters opererer med 4 milliarder dollar, mens Bloomberg setter verdien av gjeldsforpliktelsene til 8,6 milliarder doller.

Tirsdag gikk myndighetene ut og sa at de ikke kommer til å tilbakebetale mer utenlandsgjeld, og at de heller vil prioritere å bruke utenlandsreservene på å kjøpe inn matvarer og drivstoff.

– Det har kommet til et punkt hvor betaling av gjeld er utfordrende og umulig. Det beste grepet som kan tas er å restrukturere gjelden og unngå et hardt mislighold, sa sentralbanksjef Nandalal Weerasinghe, ifølge Reuters.

Kursen på Colombo-børsen har falt med 38% og kursen på rupee har falt 35% mot dollar.

Krisen har forårsaket omfattende elendighet for Sri Lankas 22 millioner mennesker og ført til uker med protester mot regjeringen.

Flere fagforeninger sluttet seg til demonstrantene som beleiret president Gotabaya Rajapaksas kontor åttende dag på rad på lørdag. De krevde at han og hans regjering skulle gå av, mens tusenvis av helsearbeidere marsjerte til Galle Face-promenaden for å delta i protesten. Kunstnere og populære idrettssstjerner har stilt seg i spissen for protestene, skriver Hindustan Times.

Sri Lanka blir ikke det siste

Den økonomiske krisa i verden er uten sidestykke etter to år med sjølpålagt økonomisk destruksjon gjennom lockdownpolitikken og så sanksjoner mot Russland som rammer svært mange økonomier hardere enn de rammer Russland, må det ramme flere.

Våren 2020 hadde Sri Lanka et underskudd på handelen med utlandet på 200 millioner dollar. Nå ligger det på 1000 millioner dollar.

I Asia, Afrika og Latin-Amerika er det stor frykt for at de uansvarlige sanksjonene fra Washington vil sette i gang en krisetsunami som det vil ta mange år å komme seg ut av, skriver Al Mayadeen.net.

I en tid hvor globale forsyningskjeder fortsatt sliter med å komme seg etter epidemien, har krigen i Ukraina og sanksjonene som er satt mot Russland forverret forstyrrelsene i forsyningskjeden. Land rundt om i verden bærer byrden av Washingtons geopolitiske gambiter, med mangel på energi, råvarer og matforsyninger.

Mens amerikanske og vestlige tjenestemenn hevder at deres økonomiske og finansielle sanksjoner er ment å straffe Russland, er sannheten at de også har skadet interessene til utviklingsland, som er spesielt utsatt for høy inflasjon når det kommer til import av mat og andre nødvendigheter. Mange av disse utviklingslandene har allerede å gjøre med store økonomiske problemer, og vestlige sanksjoner gnir salt i såret.

I rike land kan inflasjon bety prisøkninger, skriver Al Mayadeen, men i utviklingsland kan betydelig inflasjon føre til matmangel og kanskje en omfattende humanitær krise. Det har allerede vært en økning i advarsler om fremvoksende land i Asia og andre steder som opplever alvorlig energi- og matmangel, samt økonomiske katastrofer.

Denne kommentaren er riktig, men med den tilføyelsen at også rike land, eller skal vi si «angivelig rike land», også vil oppleve både sult og katastrofale fall i levestandard. USAs og EUs sanksjoner er et minst like hardt angrep på arbeiderklassen og de fattige som lockdownpolitikken har vært.

Dominoene vil fortsette å falle.

Forrige artikkelKorsfest, korsfest! Halvor Fjermeros sier farvel
Neste artikkelTidligere rådgiver for NATO i Ukraina: De ønsker denne krigen for å skade Russland