Sri Lankas president mobiliserer militæret, med ordre om å skyte uten varsel

0
People stage a protest at near the Sri Lankan parliament in Colombo against the government of Sri Lanka and voiced their demand for the resignation of the president. 5th April 2022

Sri Lankas president Gotabhaya Rajapakse talte onsdag kveld 11. mai 2022 til nasjonen, etter å ha mobilisert militæret over hele landet med ordre om «strengt å håndheve loven mot oppviglere», og til å skyte uten forvarsel. Dette skriver WSWS.

Rajapakse fordømte den «beklagelige situasjonen», som hadde oppstått etter at torpedogjenger angrep antiregjeringsdemonstranter i Colombo på mandag, og sa politiet hadde blitt instruert om å sette i gang en full etterforskning.

Det hevdes fra Colombo at angrepet ble orkestrert av det regjerende partiet Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP) som påskudd for å få innført politi-stat-tiltak. Hundrevis av bøller, bevæpnet med køller og stokker, ble sluppet løs mot antiregjeringsdemonstranter utenfor statsminister Mahinda Rajapakses offisielle bolig. Gjengene gikk til angrep på demonstrantene som har okkupert Galle Face Green i Colombo sentrum i rundt en måned.

De omfattende og landsdekkende protestene, med krav om at president Rajapakse og hans regjering går av, har blitt drevet fram av en sosial katastrofe som er skapt av enorme prisstigninger, en akutt mangel på mat, medisiner og drivstoff, og lange daglige strømavbrudd.

Rajapakse erklærte allerede sist fredag en unntakstilstand, etter at en massiv én-dagsgeneralstreik og lukkingen av av all næringslivsvirksomhet (hartal) dagen før stengte ned landets økonomi. Unntakstilstanden gir presidenten vidtrekkende maktmidler til å utplassere de væpnede styrker med fullmakter til å arrestere personer uten rettsordre, til å forby streiker, protester og møter, til å innføre portforbud og mediesensur, og til å forby politiske partier.

Den tyrkiske nyhetskanalen Anadolu skriver:

Tusenvis av soldater flankert av politi patruljerte tirsdag gatene i Colombo, Sri Lankas hovedstad, for å håndheve et portforbud, en dag etter at voldelige sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter drepte åtte mennesker, inkludert en parlamentariker i regjeringspartiet og en politimann, ifølge lokale media.

I følge nettstedet News First ble 231 personer skadet i mandagssammenstøtene og kjørt til forskjellige sykehus, med 218 av dem som fortsatt mottar behandling ved Colombo National Hospital.

Sri Lankas forsvarsdepartement kunngjorde at landets væpnede styrker har fått ordre om å åpne ild mot alle som plyndrer eiendom eller forårsaker skade.

Sammenstøt brøt ut i byen da regjeringsvennlige støttespillere angrep opposisjonsledere og aktivister som protesterte mot landets pågående økonomiske krise. For å spre protestene skjøt politiet skudd i luften og sprayet tåregass, og skadet over et dusin mennesker.

Ceylon Electricity Board har varslet strømutkopling 13. og 14. mai «på grunn av mangel på drivstoff og vann i strømforsyninga».

Protesten fortsetter

Til tross for portforbud og militærpatruljer, samlet hundrevis av demonstranter seg på Colombos Bandaranaike internasjonale lufthavn og blokkerte innreisen etter rapporter om at den tidligere statsministeren og flere ministre var på flukt fra landet.

Ifølge en video lagt ut av Daily Mirror, skal den tidligere statsministerens familiemedlemmer angivelig bli overført av et flyvåpenhelikopter fra hans bolig til et ukjent sted.

Sri Lanka har misligholdt all sin utenlandsgjeld ettersom øynasjonen lider av den verste økonomiske krisen på flere tiår, og utløste enorme protester. Utenlandsreservene falt som et resultat av en kraftig nedgang i turismeaktiviteter under koronavirusutbruddet.

Regjeringen har henvendt seg til Det internasjonale pengefondet for å hjelpe det med å betale for import av mat, medisiner og drivstoff.

BBC skriver at Sri Lankas økonomi er i fritt fall, og det er neppe noen overdrivelse. Det er den verste krisa landet har opplevd siden frigjøringa fra Det britiske imperiet.

Statsministeren har gått av og blitt erstattet med Ranil Wickremesinghe som sier han vil knytte tettere bånd til India.

Som denne grafen viser går prisene i Sri Lanka rett til værs, kilde: tradingeconomics:

Les: Dominoene har begynt å falle – Sri Lanka stenger børsen ei uke i landets verste krise siden 1948

Millioner deltok i Sri Lankas generalstreik med krav om Rajapakse-regjeringens avgang

Forrige artikkelVarsler massiv energikrise: – Du kan ikke bytte ut russisk gass med vindturbiner i Nordsjøen når det ikke blåser
Neste artikkelOperasjon Gladio, NATOs hemmelige hærer