Ny nettariff innført – kombinasjon av irrelevans og rein svindel

0

Av Odd Handegård.

Jeg hadde egentlig tenkt å ta en liten energipause, men det dukker stadig opp ting som burde nevnes og eventuelt kommenteres. I går, 1. juli, kom det en nyhet som riktignok var forventet: Nettariffen, som har vært planlagt revidert i 7-8 år, ble endret – til tross for at NVE fikk liten støtte tidligere i vår for den nye varianten – den ble støttet kun av noen få nettselskap, av bl.a. Naturvernforbundet, og merkelig nok også av Huseierforeningen.

Fastleddet i nettleien skal nå fastsettes på en spesiell måte: NVE har bestemt seg for at fastleddet heretter skal være gjennomsnittet av de tre høyeste kW-målingene hver måned. Kraftbransjen skal gjøre de nødvendige beregningene. Forbrukerne har selvfølgelig ingen muligheter til å sjekke konkret når i måneden forbruket er høyest. Forbruket kommer først, deretter fastleddet. Ingen kan kontinuerlig følge med på når fryseren, kjøleskapet eller vaskemaskinen slår seg inn, i tillegg til varmepumpa, varmtvannsbeholderen og panelovnene. De fleste har andre heldagsjobber.

Det finnes riktignok noen tilbud på hjelpemidler, men de er i praksis uforståelige – og kostbare, jfr. vedlegget som gjør et hederlig forsøk på å forklare den kaotiske tariffordningen: 

Det er liten tvil om at den varianten som blir innført, er så uoversiktlig at protester uten tvil vil komme. Vi kan faktisk håpe at den nye tariffen vil bli droppet i løpet av høsten/vinteren. Argumentet for likevel å beholde tariffen, er NVEs overordnede formålet med nettariffen: Regjeringen har som kjent fortsatt tenkt å eksportere så mye strøm, elektrifisere mye av norsk industri (pluss bygge ny batteri- og hydrogenindustri) at Norge vil trenge et uendelig antall nye vindturbiner som bare kan levere variabel kraft til norske husstander. Derfor innbiller kraftmyndighetene at det kreves «fleksibilitet» av husstander og mindre bedrifter.

Men det er en illusjon å tro at den nye strømtariffen kommer til å endre særlig på folks strømforbruk: De med mye penger gir blaffen, og de med dårlig råd har ingenting å spare. Resultatet blir derfor periodevise utkoplinger, kanskje allerede til vinteren.

Den nye nettariffen er en kombinasjon av irrelevans og rein svindel.

Forrige artikkelNord-Korea og atomvåpen
Neste artikkelTotalitarismens psykologi