Mercosur nekter Zelenskij å tale til deres toppmøte

0

Sør-Amerikas handelsblokk Mercosur har avslått en forespørsel fra Ukrainas president Volodymyr Zelenskij om å tale sitt kommende toppmøte, sa verten Paraguay onsdag.

Blokkmedlemmene Argentina, Brasil, Uruguay og Paraguay klarte ikke å komme til enighet om Zelenskijs forespørsel, som ble sendt til vertslandet forrige uke, ifølge viseutenriksminister Raul Cano, som nektet å si hvilke stater som var imot det.

Zelenskij har talt til flere nasjonale parlamenter samt regionale og internasjonale fora siden Russlands invasjon av landet hans i februar, inkludert NATO, G7, World Economic Forum, FN og til og med filmfestivalen i Cannes. (Og det norske Stortinget, fullstendig i strid med Stortingets protokoll og tradisjoner.)

Den ukrainske lederen snakket med Paraguays president Mario Abdo Benitez forrige uke, og ba om å få tale til et Mercosur-toppmøte som skal holdes torsdag, etter et ministermøte onsdag.

«Det var ingen konsensus,» sa Cano, og la til at avgjørelsen var kommunisert til Kiev.

Brasils president Jair Bolsonaro, hvis tilstedeværelse på toppmøtet ikke er bekreftet, har sagt at landet hans vil forbli «nøytralt» over Russlands krig mot Ukraina.

Han hadde reist til Moskva for samtaler med Russlands president Vladimir Putin i februar, bare dager før invasjonen.

Mercosur er potensielt et økonomisk og politisk gigant.

Lunken holdning i det globale sør

Også finansavisa Financial Times, som støtter NATO og Ukraina, har notert seg at det globale sør ikke vil delta i fordømmelsen av Russland: Why the global south won’t take sides on Ukraine. FT skriver:

På FNs generalforsamling stemte 141 land for å fordømme Russland. Bare fem støttet Moskva. Men det var også en mellomgruppe på 35 land som avsto, og de inkluderte noen store land: Kina, som man kunne forvente, gitt det nære forholdet mellom Moskva og Beijing; men også India, et stort demokrati som har trukket nærmere USA de siste årene; og Sør-Afrika, det eneste afrikanske landet sør for Sahara som er representert i G20-gruppen av ledende økonomier. Alt i alt utgjorde landene som avsto eller stemte med Russland over 50 % av verdens befolkning. I denne ukens utgave skal vi utforske holdningene til India og Sør-Afrika spesielt. … Så hvorfor står det globale sør på den ene siden av Ukraina? Det har vært den russiske linjen fra begynnelsen at denne krigen ikke er Moskvas skyld, men Nato. Så det må ha vært gledelig for Kreml å høre Cyril Ramaphosa, Sør-Afrikas president, gjenta denne argumentasjonen i en tale til det sørafrikanske parlamentet i mars, kort tid etter invasjonen.

Det globale sør bryter med Vesten

Ikke bare er det globale sør kritisk til NATOs stedfortrederkrig mot Russland, men lederne der har oppfattet at de nå har muligheten til å bryte ut fra USAs og Vestens hegemoni og begynne å formulere en alternativ kurs.

Den indiske diplomaten og kommentatoren M. K. Bhadrakumar har vært inne på dette i flere artikler, slik som:

Å skape kald krigsforhold i Asia er ikke lett

Ukraina er en kvernstein rundt Europas hals

Det samme har forfatteren og analytikeren Pepe Escobar, slik som blant annet her:

I Eurasia er krigen om økonomiske korridorer i full sving

G7 har mistet grepet – et nytt G8 er i emning

Forrige artikkelYtringsfrihet og Ukrainakrig
Neste artikkelHvordan CIA og andre globale etterretningsbyråer bruker media for å promotere «The Great Reset»