Vi skal tydeligvis bare se på at andelen ufaglærte i barnehage og skole øker
Av Romy Rohmann.
Den 25.juli kom de endelige opptakstallene på høyere utdanning, tallene er klare. Det vil ikke bli noen endring på antall ufaglærte i barnehage og skole. Regjeringa har tydeligvis ingen plan.
For tredje året på rad er det færre som vil bli lærere, for tredje året på rad synker antallet som har fått tilbud om plass på lærerutdanningene. Ser man på grunnskolelærerutdanningene og lektorutdanningen, ligger nedgangen på mellom 4,4 og 6,0 prosent.
Dersom vi ser på Barnehagelærerutdanningen, ser tallene enda verre ut. I år har 3 600 søkere fått tilbud om plass på barnehagelærerutdanningen, mot nesten 5000 i fjor. Det er en nedgang på nesten 27 prosent.
Les: Endelige opptakstall: – Lærermangelen vil øke ytterligere
Endelige opptakstall: Sterk nedgang i antall barnehagelærerstudenter
Våren 2022 avblåste KS rekrutteringskrisa og mener det ikke er noe problem at 20 prosent av undervisningstimene i grunnskolen holdes av personer uten lærerutdanning.
23 prosent av barnehagene oppfylte pedagognormen med dispensasjon. Det vil si at de har nok pedagogiske ledere, men at én eller flere av disse ikke er barnehagelærere.
Hvordan skal vi klare å øke andelen utdannende barnehagelærere og grunnskolelærere dersom vi ikke utdanner flere. Vi kan ikke bare slå oss til ro med at det er blir færre søkere hvert år, vi må gjøre noe for å gjøre det attraktivt å utdanne seg til disse yrkene. Lærernes og barnehagelærernes fagforeninger er klare på hva som må til, yrket må verdsettes høyere, lønna må bedres så vil flere søke og etter hvert vil vi få utdannede personer i stillingene.
Vi har skrevet om den pågående lærerstreiken på steigan.no tidligere:
Les: Hva med skolen høsten 2022 – Hva skjer når UDF trapper opp streiken?
Dette er ikke bare en kamp for forbundene til grunnskole- og barnehagelærere, foreldre må også på banen, foreldre må også kreve at barna blir ivaretatt og får opplæring av ansatte med den utdanningen som kreves for dette. Jeg regner med at du ikke vill sette en ufaglært til å gjøre rørleggerarbeidet hjemme hos deg, vannlekkasjer kan repareres. Ungene våre fortjener profesjonelle fagfolk. Det er underlig at ikke våre myndigheter ser dette, også med tanke på de kravene vi ser at dagens unge blir møtt med i yrkeslivet, og de vil nok ikke bli mindre framover.
Regjeringen skriver så fagert at personalet og deres kompetanse er barnehagens viktigste ressurs på sine nettsider og at disse er en forutsetning for at barnehagen skal være en god arena for omsorg, lek, danning og læring.
For ikke så mange år siden innførte vi en ny reform i skolen, Kunnskapsløftet, dette ble gjort fordi studier viste at norske lever kom dårligere ut enn elever i land vi gjerne sammenlikner oss med. Regjeringen skriver på sine sider at med denne reformen, Kunnskapsløftet, skal vi sikre tilpasset opplæring for alle elever og legge økt vekt på læring, slik at elevene får gode forutsetninger for å møte kunnskapssamfunnet.
Jeg kan ikke forstå at målene med en slik reform kan nås uten fagfolk i stillingene.
Når Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe blir konfrontert med disse synkende tallene på Grunnskole- og Barnehagelærerutdanningen den 26.juli svarer han at det ikke er noen krise.
Han svarer til VG på spørsmålet:
«– Har dere en strategi for å få færre ufaglærte lærere i skolen?
Moe ler hjertelig.
– Vi må utdanne flere faglærte lærere. Forventet du noe annet? Vi har kjørt en kampanje over tid for å rekruttere flere grunnskolelærere for mellom 1.–7. klasse. Det er åpenbart at det er mulig, så det finnes en strime av lys.»
Regjeringen har kjørt en kampanje over tid – ja, noe resultat av dette ser vi ikke på årets tall.
Vi er ikke aleine om lærermangelen, slik løser de den i Florida, og USA er jo et land vi gjerne like å sammenlikne oss med. Florida mangler 9000 lærere, for å fylle disse før skolen starter opp igjen etter ferien har The State’s Department of Education gått ut med at veteraner fra det militære nå kan fylle disse ledige stillingene.