Bondeopprøret i Nederland fortsetter

0
Nederlands regjering vil legge ned store deler av landbruket. Bøndene protesterer.

Regjeringa har ikke til hensikt å komme bøndene i møte, men har begynt å omtale dem som «terrorister»

Høyballer i flammer, gjødsel dumpet på motorveier, blokkeringer ved distribusjonssentraler i supermarkeder og demonstrasjoner på politikernes dørstokker, skriver BBC.

Nederlandske bønder har skapt globale overskrifter med protester som beskrives av statsminister Mark Rutte som «med vilje sette andre i fare, skade infrastrukturen vår og true folk som hjelper til med oppryddingen».

Denne stolte bondenasjonen er under et enormt press for å gjøre radikale endringer for å kutte skadelige utslipp, og noen bønder frykter at deres levebrød vil bli utslettet.

Den nederlandske regjeringens forslag for å takle nitrogenutslipp krever et radikalt kutt i husdyrhold – de anslår at 11 200 gårder må stenge og ytterligere 17 600 bønder må redusere antall husdyr betydelig.

Jelle van Buuren fra Universitetet i Leiden sier i en samtale med de Volkskrant at «Nederland har gått inn i en farlig protestspiral som nå fører til ekstremisme. Likevel er det fortsatt fornuftige krefter og politikere bør bruke dem for å forhindre en nedadgående voldsspiral. Den er for øyeblikket drevet av den nåværende situasjonen på ekstreme elementer.» Hvis den får ytterligere næring, kan ting spore av til terror som bevisst prøver å påvirke folks liv. 

Anmeldt for «oppvigleri»

En protesterende bonde i Oldebroek ble arrestert og tiltalt for «oppvigleri» mistenkt for å ha dumpet avfall på A18 ved Westendorp. Han ble tatt på fersk gjerning og umiddelbart arrestert, opplyser politiet. Mannen var involvert i bøndenes protester mot regjeringas nitrogenpolitikk, skriver Metronieuws

Avstanden mellom nederlandske bønder og deres regjering skaper kaos i Nederland denne sommeren, skriver magasinet Time. Demonstranter har holdt tilbake leveranser til dagligvarebutikker, smurt gjødsel utenfor hjemmet til landbruksministeren og sperret motorveier med høyballer og bildekk. «Det er det du får når du gjør folk så veldig sinte,» sa Sieta van Keimpema, sekretær for Farmers Defense Force (FDF), 27. juli da gruppa startet en ny runde med demonstrasjoner.

Hvorfor nederlandske bønder gjør opprør

«For mange bønder er det slutten på deres virksomhet, og de vil kjempe til det siste. Noen ganger går disse gårdene generasjoner tilbake, de ble bygget for hånd, og folk føler bøndenes hjerte og sjel. Alt dette blir tatt bort.»

Dette skriver Senay Boztas i UnHerd.

Hun skriver videre:

Jan Brok, nestleder i partiet BoerBurgerBeweging (BBB), forstår hvorfor nederlandske bønder har brukt den siste måneden på å blokkere matdistribusjonssentre, veier og ministres innkjørsler . De er forferdet over en ny miljøpolitikk som vil bety en sannsynlig 30 % reduksjon  av husdyr.

Nederland er et land med fire millioner storfe, 13 millioner griser, 104 millioner kyllinger og litt over 17 millioner mennesker. Det er Europas største  kjøtteksportør  med et samlet areal på litt over 41 000 kvadratkilometer, og en femtedel av dette er vann. Det er et av verdens  tettest befolkede  land, med EUs  høyeste tetthet av husdyr.

I flere tiår har denne suksessen innen handel og landbruk vært ledsaget av høye utslipp av skadelige nitrogenforbindelser , inkludert nitrogenoksider som slippes ut av industri og transport. Nivåene falt , og i 2015 introduserte nederlenderne en «handelsordning» kjent som Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) for å prøve å redusere forurensningen.

Men en statsrådsdom  i  2019 – om en sak anlagt av to lokale miljøorganisasjoner mot forskjellige gårder – slo fast at denne motregningsordningen var ugyldig. Det kunne ikke gis tillatelse til forurensende prosjekter eller utvidelse av gårdsbruk i bytte mot lovede nitrogenrelaterte reduksjoner i fremtiden: reduksjonene måtte komme først.

Regjeringa fikk panikk og satte i verk en rekke strakstiltak som ikke hadde noen særlig virkning. Og så i januar lovte lovet den konservativ-liberale-kristne koalisjonen å halvere nitrogenproduksjonen innen 2030.

Planer utarbeidet av embetsmenn inkluderer å kutte husdyrantallet  med 30 %. Mer enn € 500 millioner  blir fremført for regionale myndigheter for å kjøpe ut bønder i år og neste år.

I spissen blant koalisjonspartnerne er partiet Demokratene 66 (D66). De insisterte på «reell handling for klimaet» i sitt siste manifest . Tjeerd de Groot, D66 natur- og oppdretts talsmann, påpekte at Nederland er Europas største nitrogenutslipp, etterfulgt av Belgia og Tyskland. Han fortalte et aktualitetsprogram forrige uke: «Det er helt avgjørende – men også smertefullt – at planene går gjennom.»

Og da kom bondeopprøret

På steigan.no har vi omtalt dette opprøret i disse artiklene. Som vanlig i slike tilfeller er det ikke mange norske medier som gjør oss rangen stridig.

Regjeringa i Nederland skader matproduksjonen med vilje for å bidra til «The Great Reset»

Dokumenter innhentet gjennom en forespørsel om informasjonsfrihet sendt inn av et medlem av det nederlandske representantenes hus avslørte at den nederlandske regjeringa samarbeider med World Economic Forum (WEF)  for å iverksette The Great Reset.

Pepijn van Houwelingen, et medlem av det nederlandske representantenes hus, stilte 42 spørsmål som førte til frigivelsen av dokumentene. Dokumentene, som sirkulerte på Twitter, indikerte at den nederlandske regjeringa var involvert i diskusjoner  fokusert på å utforme politikk etter COVID-19  under temaet «The Great Reset».

Disse dokumentene uttrykte også at den nederlandske regjeringens «bidrag til arbeidet med Great Reset spilte en spesielt viktig rolle på WEFs årlige møte.»

Nederlands statsminister Mark Rutte har vært knyttet til den multinasjonale giganten Unilever i hele sitt yrkesliv, og han er en nær samarbeidspartner med Klaus Schwab og World Economic Forum.

Forrige artikkelSpis norskprodusert mat og kjøp rett fra produsenten
Neste artikkelArgentinas regjering vakler – folk nekter å jobbe på grunn av store subsidekutt