Argentinas regjering vakler – folk nekter å jobbe på grunn av store subsidekutt

0

Bare 43 prosent av de voksne har jobb. Inflasjonen er over 60 prosent.

Det har vært omfattende protester i Buenos Aires de siste 90 dagene og de fortsetter å bygge seg opp inne i hovedstaden mens innbyggerne kjemper mot sin sentrum-venstre-regjering om betydelige endringer i sosiale programmer.

Epoch Times, som er høyreorientert og markedsliberal, skriver:

Kutt i subsidier i energisektoren basert på husholdningsinntekt startet allerede i juni.

Andre subsidier, inkludert landets velferdsprogram, er også på hoggestabben, og får tusenvis av sinte innbyggere til å gå ut i gatene.

Statsstøttet bistand til sivile har økt de siste 20 årene, og gjort 22 millioner argentinere avhengige av en form for statlig bistand.

I første kvartal 2022 var den nasjonale sysselsettingsgraden 43 prosent, ifølge myndighetene.

Inflasjonen var på 58 prosent i mai og passert 60 prosent i juli.

Argentinas økonomiminister Martin Guzman, trakk seg fra vervet 2. juli på grunn av klager om at interne konflikter hindret ham i å gjøre jobben sin.

Guzman var drivkraften bak en kritisk ny IMF-avtale. Han skal også ha kollidert med den nåværende visepresidenten og den tidligere presidenten Cristina Fernandez de Kirchner over håndteringa av Argentinas galopperende økonomiske krise.

Kirchner er en sterk subsidietilhenger og har tidligere fordømt Argentinas avhengighet av IMF.

Regjeringa i Argentina har nå oppnevnt en ny «superminister» for økonomi, utvikling og jordbruk. Det er lederen for Underhuset, Sergio Massa, som får den jobben.

Den offisielle kursen mellom pesos og dollar er en ting. Den reelle kursen vises på svartebørsen, skriver Financial Times. Gapet er nå på 150%.

Den britiske finansavisa skriver på lederplass at det er Time for the IMF to show Argentina some tough love.

Her ligger nok vekta på «tough» mer enn på «love», skulle vi tro.

Og dette er bare begynnelsen. Den økonomiske krisa sprer seg nå over hele verden, og i «de framvoksende økonomiene» trekker nå investorene seg for femte strake måned på rad, skriver FT.

Utenlandske investorer har trukket midler ut av fremvoksende markeder i fem måneder på rad i den lengste rekken av uttak som er registrert, og framhever hvordan resesjonsfrykt og stigende renter ryster utviklingsøkonomier.

Også i Nigeria…

Lista med land i krise der protestene øker vil bare bli lengre og lengre. Her er et klipp fra Nigeria:

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBondeopprøret i Nederland fortsetter
Neste artikkel– Zelenskij er ikke «reinkarnasjonen av Winston Churchill»