Gribbene plyndrer Brasil

0

Eletrobras ble privatisert

Den brasilianske statsgiganten Eletrobras ble privatisert i nattens mulm og mørke – og for ynkelige 6,9 ​​milliarder dollar.

Eletrobras er det største energiselskapet i Latin-Amerika. Det er nå majoritetskontrollert av lokale og globale fond. De største investorene er 3G, eid av milliardæroligarken Jorge Paulo Lemann, Brasils rikeste person, tett knyttet til Masters of the Universe og BlackRock, Vanguard-gjengen.

Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse og JP Morgan var blant de som deltok i avtalen. Energi i Brasil vil bli mye dyrere – og profitørene vil allerede være megarike aksjonærer.

Den brasilianske staten blir omhyggelig demontert av Bolsonaro-teamet.

Det har lenge vært klart at Jair Bolsonaros regjering var på vei mot sin første store privatisering av et statseid selskap med den nylige avgjørelsen fra Brasils revisjonsrett som ga klarsignal til å redusere statens andel fra 72 prosent til 45 prosent i Eletrobras.

Radio Havana skrev om dette:

Eletrobras er det største strømselskapet i regionen og er det første statseide selskapet som selges av Bolsonaro-administrasjonen. Brasils Union Court of Accounts (TCU) støttet privatiseringen av energigiganten.

Privatiseringa av Eletrobras hadde allerede blitt godkjent av den brasilianske kongressen i midten av 2021. Det vil skje gjennom kapitalisering med utstedelse av nye aksjer som vil redusere statens andel fra dagens 72 prosent til 45 prosent. Brasil vil opprettholde sin vetorett over strategiske beslutninger i selskapet som genererer en tredjedel av landets energi.

Tidligere president Lula da Silva, en favoritt i meningsmålingene til å etterfølge Bolsonaro, har uttrykt seg mot privatisering av kraftselskapet.

«Uten et offentlig Eletrobras, mister Brasil mye av sin energisuverenitet og sikkerhet. Strømregninger vil bli enda dyrere. Bare de som ikke vet hvordan de skal styre prøver å selge strategiske selskaper, enda mer ved å skynde seg å selge i likvidasjon.» sa venstrelederen.

Det statseide selskapet ble grunnlagt i 1962 og har nesten halvparten av elektrisitetsoverføringslinjene i landet, med mer enn 70 tusen kilometer med kraftledninger og kapasitet til å generere rundt 50 tusen megawatt (MW).

Forrige artikkelAvslutningsprosedyren til Grand Jury
Neste artikkelHvorfor sluttet FHI å publisere data om covid-19-vaksineeffekt?