Rubelen skulle knekkes, men ble i stedet verdens sterkeste valuta

0

Umiddelbart etter Russlands folkerettstridige invasjon i Ukraina og proklamasjonen av de drakoniske vestlige sanksjonene mot landet, stupte den russiske rubelen nesten loddrett ned. Skadefryden i vestlige medier var enorm. Det var helt tydelig at hensikten var å knuse russisk økonomi, og også å knekke rubelen.

Men så kom det russiske mottiltaket.

«Uvennlige land» må nå kjøpe russisk olje og gass i rubler

Den russiske avisa Kommersant meldte:

President Vladimir Putin instruerte å gi Gazprom et direktiv om å konvertere kontrakter til rubler for uvennlige land. Etter hans mening gir det ingen mening for oss å levere russiske varer til EU, USA og motta betaling i dollar og euro.

For å betale i rubler, må man først kjøpe rubler. Putins vedtak skapte umiddelbart et sterkere marked for rubler, og reaksjonene lot ikke vente på seg. Rubelen, som gikk i fritt fall da sanksjonene ble forsterket fikk seg et skikkelig løft oppover.

Michael Hudson skriver: – Dollarhegemoniet tok slutt sist onsdag!

Så lenge USAs dollar har vært regnet som «trygg havn» for alle land og alle investorer, kunne USA trykke dollar for å betale for sin import og sine utgifter i andre land. Det har gitt USA et ekstremt sterkt privilegium. Dollarhegemoniet var en gratisbillett for USA. Alt dette tok slutt da USA konfiskerte Russlands utenlandsreserver slik de tidligere har stjålet Venezuelas og Afghanistans reserver. Dette sier økonomen Michael Hudson i et intervju med Margaret Flowers i Clearing the Fog.

Les: USAs konfiskering av Russlands utenlandsreserver er et knusende slag mot dollaren som reservevaluta

En rubel støttet av gull og vareproduksjon er nå den sterkeste valutaen i verden

Mens dollarsystemet består av «fiat-penger«, som er penger uten en iboende verdi er nå rubelen støttet av gull og vareproduksjon, altså i reelle, håndgripelige verdier. Det gjør den til verdens sterkeste valuta, noe også markedet har oppdaget. Her er utviklinga av rubelkursen i forhold til dollar, yen, euro, britiske pund, yuan renminbi og norske kroner (kilde XE.com):

Som en ser av disse grafene er det særlig euro og yen som taper stort i forhold til rubelen.

Til tross for de massive sanksjonene øker Russlands salg av olje og gass

BusinessInsider skriver at til tross for sanksjonene tjener Russland mer enn noensinne på salg av olje og gass. Analytikere regner med at Russland kommer til å tjene 320 milliarder dollar på energisalg i 2022. Det er en økning med en tredel siden i fjor.

Forrige artikkelProtest mot vindkraft i Sørfold og Fauske
Neste artikkelHans Petter Graver: Var corona-restriksjonene unødvendige?