Bidens desinformasjonsdirektorat

0

Av Martin Langvad, journalist i steigan.no.

Department of Homeland Security (DHS), som ble opprettet for å bekjempe terror etter 9.11, har annonsert opprettelsen av Disinformation Governance Board (DGB) for å bekjempe fake news. Direktoratets offisielle oppgave er å motarbeide «falsk informasjon som menneskesmugglere bruker for å oppfordre migranter til å dra til USA, russisk desinformasjon om valginnblanding, krigen i Ukraina, og Covid-19-vaksiner» (Wikipedia).

Les: USA vil opprette et sannhetsministerium

DHS har lenge vært under kritikk for ineffektivt byråkrati, brudd på personvern og ulovlig overvåkning av egen befolkning, og kritikken av det nye direktoratet DGB kommer allerede fra flere hold.

Desinformasjonsdirektoratets leder

Flere har kritisert DGBs leder, Nina Jankowicz, for hennes manglende evne til å gjenkjenne desinformasjon. Hun sluttet opp under den udokumenterte teorien om at Hunter Bidens laptop var en russisk/republikansk desinformasjonskampanje, og har komplimentert Christopher Steele, forfatter av Steele-rapporten for hans kunnskap om desinformasjon.

Les: Tap i retten for eks-spion bak Trump-anklager

Les: Hunter Bidens laptop – hva dreier det seg om?

Jankowicz er ifølge Wikipedia en forsker og forfatter med spesialisering innen desinformasjon. Hun har utdanning i russisk og statsvitenskap. Hun studerte i Russland i 2010, og var på Fulbright-stipend i Kiev i 2017, mens hun jobbet for Ukrainas utenriksdepartement. Hun har blitt publisert i mange store amerikanske aviser som New York Times, Forbes, og Washington Post. Det Wikipedia ikke nevner at Jankowicz allerede er en dreven informasjonskriger, som har jobbet som rådgiver for flere regjeringer. Det var det hun jobbet med i Ukraina, det kommer frem av hennes nettside: «I 2016-2017, var hun rådgiver for Ukrainas utenriksdepartement på desinformasjon og strategisk kommunikasjon i regi av stipend fra Fulbright-Clinton Public Policy Fellowship. Før Fulbrightstipendet, overså hun programmer for utvikling av demokrati i Russland og Hviterussland på vegnet av National Democratic Institute.»

I 2020 publiserte hun boka How to Lose the Information War: Russia, Fake News, and the Future of Conflict. Amazons sammendrag: «Siden begynnelsen av Trump-epoken har USA og Vesten endelig begynt å innse trusselen som nettbasert krig og angrep fra Russland utgjør. Spørsmålet ingen ser ut til å kunne svare på er: hva kan vesten gjøre med det?

Sentrale, og østlige europeiske land, derimot, har kjent til trusselen i årevis. Nina Jankowicz har vært rådgiver for disse regjeringene som er i informasjonskrigens frontlinjer. Lærdommen hun fikk fra den kampen, og fra hennes forsøk på å få kongressen til å handle, må leses. «

Basert på bokens kapitler ser det ut som Jankowicz’ erfaring som rådgiver kommer fra Polen, Estland, Georgia, Polen, Tjekkia og Ukraina. Hun snakker flytende russisk, og habil ukrainsk og polsk.

Jankowicz’ karriere så langt gir inntrykket av en erfaren og ambisiøs informasjonskriger tross hennes unge alder.

Har tidligere støttet Bidenfamilien – republikanerne er bekymret for valget

I år det er mellomvalg, og republikanerne er redd for at det nye direktoratet, som offisielt er opprettet å bekjempe russisk desinformasjon, kan komme til å ramme dem. For de som fulgte Russiagate, og så hvordan det ble brukt mot Trump, Bernie Sanders, Tulsi Gabbard og Jill Stein, så er ikke det ikke vanskelig å forstå denne bekymringen.

DHS bekrefter at det kommende valget er en av arbeidsoppgavene til det nye direktoratet.

“Vi skal adressere alle sidene ved valgsikkerheten, selvfølgelig fordi mellomvalget er rundt hjørnet, og den fordi grunnleggende integriteten til våre demokratiske prosesser er under trussel» – Alejandro Mayorkas, sekretær for DHS.

I 2019 skrev Jankowicz en artikkel med navnet 5 myths about Ukraine, der hun hevder at da Joe Biden sørget for å få sagt opp en riksadvokat som etterforsket Burisma, hvor Hunter Biden hadde et godt betalt styreverv, så presset han egentlig Ukraina til å slå ned på korrupsjon. Vi har skrevet om dette tidligere:

«Det ukrainske parlamentsmedlemmet Andriy Derkach offentliggjorde 19. mai et lydopptak der det gikk fram at den tidligere visepresidenten Joe Biden og den tidligere utenriksministeren John Kerry presset daværende president i Ukraina Petro Porosjenko til å si opp den ukrainske riksadvokaten. Dette gjorde de opplagt fordi denne riksadvokaten drev undersøkelser av korrupsjon og andre økonomiske forbrytelser i selskapet Burisma der Biden sønn, Hunter Biden, hadde et svært lukrativt styreverv.»

Les: Hunter Bidens korrupte affærer i Ukraina

I en video på Twitter sier Jankowicz at dette egentlig dreide seg om diplomati, ikke utpressing, fordi riksadvokaten som etterforsket Burisma stod i veien for en «opprenskning» i riksadvokatens kontor:

I 2020 sa hun følgende om Hunter Bidens laptop til AP: «Vi bør se det [epostene] som et ledd i Trumps presidentkampanje.»

Senere twitret hun også nyhetsartikler som sådde tvil om laptoppens autensitet.

Skeptisk til Elon Musks kjøp av Twitter

I et intervju med NPR snakker hun om nettbasert hets, noe hun har skrevet en bok om. Den heter How to Be a Woman Online: Surviving Abuse and Harassment, and How to Fight Back. Den handler blant annet om hvordan Kamala Harris har blitt negativt omtalt på nettet. Om oppkjøpet sier hun:

«Og jeg grøsser når jeg tenker på hvis ytringsfrihetsabsolutister tok over flere plattformer, hvordan det vil bli for de marginaliserte samfunnene rundt om i verden, som allerede kjenner så mye av dette overgrepet, uforholdsmessige mengder av dette overgrepet, og retraumatiserer seg selv mens de prøver å beskytte seg mot det, du vet, rapportering, blokkering osv. Vi trenger at plattformene gjør mer, og vi trenger ærlig talt at rettssalene og våre lovgivere også gjør mer. Og i andre land som undersøker dette, vet du, har Storbritannia en nettsikkerhetslov som vurderes akkurat nå der de prøver å gjøre dette ulovlig for øyeblikket, i deres ord «forferdelig, men lovlig innholdet» som finnes på nettet og hvor folk blir trakassert.»

Reaksjoner

Desinformasjonsdirektoratet har allerede fått en røff start. I tillegg til kritikk fra høyresiden, har det fått gjennomgå i kommentarfeltene, og på sosiale medier.

AP skrev 28. april at flere titalls republikanske politikere og kommentatorer har kritisert opprettelsen av DGB. En skrev på twitter: «I stedet for å ha kontroll over våre landegrenser, har DHS bestemt seg for å kontrollere amerikaneres tale. De lager et departement for desinformasjon».

Politiker, og tidligere presidentkandidat for demokratene, Tulsi Gabbard oppfordrer «alle frihetselskende amerikanere, demokrater, republikanere og uavhengige» til å protestere.

Livestreamer og sosialist Jackson Hinkle twitret:

Tenk deg hvordan liberalere hadde reagert hvis Trump lanserte et «Desinformation Governance Board» som opererer under et av landets største rettshåndhevelsesbyråer.

YouTube player

Reaksjonene har ført til at sekretæren til DHS har vært på CNN og prøvd å berolige befolkningen om dagsordenen til det nye direktoratet, som av mange sammenlignes med Orwells sannhetsministerium fra boken 1984.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBrent levende i Odessa
Neste artikkelEva Bartlett rapporterer fra Mariupol: «Ukrainske styrker brukte den brente jords taktikk»