Hunter Bidens korrupte affærer i Ukraina

0
Ukrainas daværende president, Petro Porosjenko i samtale med Joe Biden i 2015. Foto: Drop of Light / Shutterstock.com

Joe Bidens sønn Hunter Biden er fortsatt i søkelyset for sine korrupte forbindelser i Ukraina. I USA har Senatets Homeland Security and Governmental Affairs Committee gjennomført en undersøkelse av Hunter Bidens forhold til det ukrainske gasselskapet Burisma der den unge Biden ble utnevnt til styremedlem.

Deres rapport avdekker en rekke svært kritikkverdige forhold der Hunter Biden skal ha fått millioner av dollar fra oligarker og andre «utenlandske borgere med tvilsom bakgrunn», som det heter i rapporten.

Sammendraget av rapporten ligger her Johnson, Grassley Release Report on Conflicts-of-Interest Investigation, og rapporten i fulltekst finnes her.

Vi har omtalt Hunter Bidens korrupte forbindelser i Ukraina flere ganger, blant annet her: Ukrainske kilder: – Joe Biden fikk 900.000 dollar for å drive lobby.

Biden-familiens forbindelser i Ukraina er direkte knyttet til USAs rolle i statskuppet i landet 22. februar 2014 og etterspillet til kuppet. Joe Biden var da visepresident, men han sørget også for sin sønns forretningsforbindelser. Rapporten sier at visepresident Biden hadde et møte i Det hvite hus med sin sønns forretningspartner Devon Archer 16. april 2014. Fem dager seinere dro han til Kiev for å lede «Obama-administrasjonens arbeid i landet». Dagen etter ble Archer oppnevnt til styret i gasselskapet Burisma. Den 28. april beslagla britiske myndigheter 23 millioner dollar fra bankkontoen til Burismas eier, oligarken Mykola Zlochevsky. 12. mai 2014 ble Hunter Biden også oppnevnt til Burismas styre og i årene som kom fikk han og Archer millioner av dollar fra Burisma og selskapets korrupte eier.

De to fikk 4 millioner dollar for styrevervet i Burisma, men de skal også ha «fått millioner av dollar fra andre tvilsomme personer». Hunter Biden skal også ha mottatt 3,5 millioner dollar fra Elena Baturina, kona til den tidligere borgermesteren i Moskva.

Men komiteen sier også at forut for dette fra 2009 til 2014 var Hunter Biden en protesjé for US Secret Service og hadde deres beskyttelse på sine mange reiser rundt i verden. Komiteen hender at utenriksminister John Kerry hadde løyet da han sa at ikke visste noen ting om disse lyssky forbindelsene.

Det ukrainske parlamentsmedlemmet Andriy Derkach offentliggjorde 19. mai 2020 et lydopptak der det gikk fram at den tidligere visepresidenten Joe Biden og den tidligere utenriksministeren John Kerry presset daværende president i Ukraina Petro Porosjenko til å si opp den ukrainske riksadvokaten. Dette gjorde de opplagt fordi denne riksadvokaten drev undersøkelser av korrupsjon og andre økonomiske forbrytelser i Burisma der Hunter Biden hadde sitt svært lukrative styreverv. I lydopptaket hører man Joe Biden love å signere låneavtalen på en milliard dollar hvis riksadvokaten blir skiftet ut.

I enhver annen situasjon ville disse avsløringene eksplodert på avisforsider og i TV-reportasjer. Men det skjer ikke nå, og grunnen er åpenbart at USA nå er så polarisert at medier som holder med demokratene ikke vil ta i saker som kan undergrave posisjonen til deres presidentkandidat.


Forrige artikkelStephen F Cohen er død
Neste artikkelVerdensledere ber Storbritannia løslate Julian Assange
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).