Algerie advarer EU-land om gassforsyning

0
Fra et av anleggene til Sonatrach

Forsyningen til Spania kan bli kuttet, advarer Algerie.

Fra Derimot.no.

Algerie, som kan skryte av å være Afrikas nest største gass-leverandør, sier de vil stanse gassleveranser til Spania dersom Madrid overfører dem til å bli «en tredje leverandør».

Advarselen kommer etter en nylig beslutning Spania har gjort for å forsyne Algeries nabo og regionale rival Marokko med gass.

«Naturgass som bli levert til Spania er det den eneste leveringen som står i kontrakten. Noe annet vil bli betraktet som brudd på kontrakt-bestemmelsene», sa den algeriske energiministeren på onsdag.

At Spania nå kommer med et slikt trekk «kan resultere i avslutning på kontrakten mellom Sonatrach og deres spanske kunder», la han til.

Sonatrach er Algeries statseide gass-selskap. De forsynte Madrid med mer enn 40 % av byens naturgass-import i 2021.

Trusselen skiller seg fra  forrige ukes uttalelse fra den algeriske presidenten Abdelmadjid Tebboune, som forsikret «det spanske folket at Algerie aldri vil gå fra sine forpliktelser med å skaffe Spania gass, ikke  under noen omstendigheter».

I mars tilbakekalte Algerie sin ambassadør fra Madrid etter at Spania støttet Marokko, Madrids tidligere koloni, i disputten med Algerie om Vest-Sahara.

Marokko ser på Vest-Sahara som sitt område, og planlegger å gi dem autonomi (selvstyre), mens Algerie støtter bevegelsen Polisario Front, som går inn for uavhengighet til området, et område med mer enn en halv millioner innbyggere.

I disputten mellom naboene kuttet Algerie de diplomatiske forbindelser med Rabat (Marokko) i fjor. De nektet også å forlenge en avtale om gassleveranser til Spania via en rørledning som går gjennom Marokko, og som skaffer Rabat mesteparten av den naturgassen de behøver.

Rabat - Wikipedia
Rabat er hovedstaden i Marokko, og ligger ved elva Bou Regregs utløp. Byen er kjent blant annet for praktfulle hager og en rik og lang forhistorie. Det er er den tredje største byen i Marokko med rundt 580 000 innbyggere. I Rabat og områdene rundt byen bor det cirka 1,2 millioner mennesker. Wikipedia

Spanske kunder får nå bare algerisk energi gjennom en undervanns-rørledning.

Som et EU-land nekter Spania å betale gass fra Russland med rubler.

Madrid lover Rabat (Marokko) hjelp i denne vanskelige situasjonen, og «garanterer dem sikker energiforsyning».

Og tidligere denne uken bekreftet den spanske energi-ministeren planer om å sende gass til Marokko med skip.

I mellomtiden slår Algerie fast at ikke noe algerisk gass vil komme til Rabat.

«Marokko kan jo handle LNG på det internasjonale markedet, losse det ved et gassverk på det spanske fastlandet og bruke Maghreb-rørledningen til å sende gassen til sitt område», forklarer ministeren. 

Algerie er en av Afrikas største gass-eksportører. Deres gass blir stadig viktigere for Europa midt i Ukraina-konflikten og Russlands krav om betaling for gass i rubler. 

Dette er jo et svar fra Russland på sanksjonene og at Vesten har frosset deres eiendeler utenlands – noe flere EU-land har sluttet seg til.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.