Inflasjonen i Tyrkia er ute av kontroll – matvareprisene har økt 70 prosent

0

Tyrkias offisielle inflasjonsrate nådde det høyeste nivået på 20 år ettersom høye energi- og matpriser forsterker de økonomiske utfordringene president Recep Tayyip Erdogan står overfor, skriver Financial Times.

Konsumprisindeksen steg 61 prosent fra år til år i mars, ifølge det tyrkiske statistiske instituttet – opp fra 54 prosent i februar og det er det høyeste nivået siden mars 2002.

Matkostnadene, som utgjør omtrent en fjerdedel av Tyrkias inflasjonskurv, steg med 70 prosent fra år til år. Energikostnadene steg nesten 103 prosent og transportkostnadene steg med 99 prosent da et hopp i råvareprisene på grunn av Russlands invasjon i Ukraina rammet et land som importerer nesten all olje- og naturgassforsyning.

Separate data offentliggjort på mandag viste at produsentprisindeksen, som reflekterer kostnader for produsenter, steg nesten 115 prosent fra år til år.

Som svar på inflasjonstallene sa finansminister Nureddin Nebati at landet hans gikk gjennom en «ekstraordinær periode» som et resultat av to år med koronaviruspandemien etterfulgt av krigen i Ukraina.

Opposisjonspolitikere hevdet at den virkelige inflasjonen er enda høyere enn de offisielle tallene. Ali Babacan, en tidligere økonomiminister som nå leder et opposisjonsparti, sier at prisstigningene nå er «ute av kontroll».

Istanbuls uavhengige forskergruppe ENAG sier at den virkelige inflasjonen i Tyrkia nå er 143%.

Det er bare et tidsspørsmål før slike inflasjonstall fører til større sosial uro. Titalls millioner av tyrkere får ikke hverdagene til å henge sammen, og verre skal det bli nå som krigen fortsetter og sanksjonene øker.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.