Tidligere rådgiver for NATO i Ukraina: De ønsker denne krigen for å skade Russland

0

Den tidligere sveitsiske sikkerhetsoffiseren Jacques Baud har tjenestegjort i en rekke stillinger som rådgiver både for det sveitsiske militære og for NATO. Han har blant annet vært rådgiver for NATO i Ukraina etter 2014, der han blant annet bidro til gjenoppbygging av hæren i landet. I dette intervjuet med Aaron Maté fra The Grayzone analyserer han krigen i Ukraina og hva USA og Vesten ønsker å oppnå med den.

Intervjuet er transkribert her. Vi siterer noen avsnitt:

Om forspillet

Jeg tror vi må forstå at krigen faktisk ikke startet 24. februar i år. Det startet allerede i 2014. Og jeg tror at russerne hele tiden håpet at denne konflikten kunne løses på politisk nivå, med Minsk-avtalene og alt det der. Så det som førte til beslutningen om å starte en offensiv i Donbas, var ikke det som skjedde siden 2014. Det var en trigger for det, og utløseren er to ting; Jeg mener, det kom i to faser, hvis du vil.

Den første er beslutningen og loven som ble vedtatt av [Volodymyr] Zelenskyy i mars 2021 om å gjenerobre Krim med makt, og som startet en oppbygging av de Ukrainske panserstyrkene i de sørlige delene av landet. Jeg tror russerne var helt klar over denne oppbyggingen. De var klar over at en operasjon skulle iverksettes mot republikkene i Donbas, men de visste ikke når, og selvfølgelig observerte de det, og så kom den virkelige utløseren.

Du husker kanskje at – jeg tror det var den 16. februar – fortalte Joe Biden under en pressekonferanse at han visste at russerne ville angripe. Og hvordan skulle han vite det? Fordi jeg fortsatt har noen kontakter, og ingen trodde faktisk at russerne – før slutten av januar, begynnelsen av februar – tror jeg ingen trodde at russerne ville angripe Ukraina. Så det må ha vært noe som gjorde Biden klar over at russerne ville angripe. Og dette noe var faktisk intensiveringa av artilleribeskytninga av Donbas som startet 16. februar, og denne økninga i beskytninga ble faktisk observert av [grense]observatøren til OSSE [Organisasjonen for sikkerhet] og Co-operation in Europe], og de registrerte denne økninga av krenkelser, og det var en massiv krenkelse. Vi snakker om noe som er omtrent 30 ganger mer enn hva det pleide å være, for de siste åtte årene har du forresten hatt mange krenkelser fra begge sider. Men plutselig den 16. februar hadde du en massiv økning av brudd på ukrainsk side. Så for russerne, spesielt Vladimir Putin, var det tegnet på at operasjonen – den ukrainske operasjonen – var i ferd med å starte.

Og så startet alt; Jeg mener, alle hendelsene kom veldig raskt. Det betyr at hvis vi ser på tallene, kan du se at det, som sagt, er en massiv økning fra 16.-17., og så nådde den et slags maksimum den 18. februar, og det fortsatte.

Og det russiske parlamentet, Dumaen, var også klar over denne mulige offensiven, og de vedtok en resolusjon som ba Vladimir Putin om å anerkjenne uavhengigheten til de to selverklærte republikkene i Donbas. Og det var det Putin bestemte seg for å gjøre 21. februar. Og like etter å ha vedtatt dekretene, loven som anerkjenner uavhengigheten til de to republikkene, signerte Vladimir Putin en vennskaps- og bistandsavtale med de to republikkene. Hvorfor gjorde han det? Jo, fordi det ville tillate republikkene å be om militær hjelp i tilfelle angrep. Og det er derfor, den 24. februar da Vladimir Putin bestemte seg for å starte offensiven, kunne han påberope seg artikkel 51 i FN-pakten som gir bistand i tilfelle angrep.

Russland har mistet all tillit til Vesten

Jeg tror russerne har mistet troen på Vesten totalt. Jeg tror det er hovedsaken. De stoler ikke lenger på Vesten, og det er derfor jeg tror de nå stoler på en total seier på den militære sidan for å ha noen fordeler i forhandlingene.

Jeg tror Zelenskyy … jeg er ikke sikker på nøyaktig om han er så motvillig til å ha fred. Jeg tror han ikke kan gjøre det. Jeg tror helt fra begynnelsen var han fanget mellom sine … husk at han ble valgt med ideen om å oppnå fred i Donbas. Det var hans mål; det var hans program som president. Men jeg tror Vesten – og jeg vil si at amerikanerne og britene ikke ønsket at denne freden skulle inntreffe. Og selvfølgelig, tyskerne og franskmennene som var garantistene for Minsk-avtalen for ukrainsk side, de implementerte egentlig aldri dette – deres funksjon. Jeg mener, de har aldri gjort jobben sin, helt klart. Og spesielt Frankrike, som samtidig er medlem av Sikkerhetsrådet. For jeg vil bare minne om at Minsk-avtalene også var en del av en resolusjon fra Sikkerhetsrådet. Altså, det betyr at de ikke bare har signaturen til de forskjellige partiene som ble gjort i Minsk, men du har også medlemmene av Sikkerhetsrådet som var ansvarlige for gjennomføringen av avtalen, og ingen ønsket å få denne avtalen inngått. Så det betyr at jeg tror det var mye press på Zelenskyy slik at han ikke en gang ville snakke med representantene for de to utbryterrepublikkene.

Og etter det har vi forresten sett at vi har flere indikasjoner på at Zelenskyy ikke hadde fullstendig, eller ikke helt, kontroll over det som skjer i Ukraina. Jeg tror den ekstreme, la oss si, nasjonalistiske ekstreme høyresiden – jeg vet ikke nøyaktig hva som er riktig begrep fordi det er en blanding av alt – men disse kreftene har definitivt forhindret ham, eller forhindret ham, så langt i å gjøre noe. Og vi kan også se at han er frem og tilbake når det gjelder fred. Så snart han startet, husker du kanskje at i slutten av februar, så snart Zelenskyy indikerte at han kanskje var villig til å starte forhandlinger, var dette tiden hvor disse forhandlingene skulle finne sted i Hviterussland. I løpet av timer etter at Zelenskyy bestemte det, kom EU med en beslutning som ga en halv milliard våpen til Ukraina, noe som betyr at amerikanerne, absolutt, men jeg tror Vesten som helhet, gjorde alle mulige anstrengelser for å forhindre en politisk løsning på konflikt, og det tror jeg russerne er klar over.

Forrige artikkelDominoene har begynt å falle – Sri Lanka stenger børsen ei uke i landets verste krise siden 1948
Neste artikkelJohn Mearsheimer: – Finnes det noen løsning på krigen i Ukraina?