TV2 og Øystein Bogen bagatelliserer nazismen i Ukraina

0
Fascistdemonstrasjon i Kiev på 110-årsdagen for fødselen til nazikollaboratøren Stepan Bandera. Shutterstock.

Men TV2 sier ingenting om at Øystein Bogen er påvirkningsagent for Atlantic Council.

TV2 slutter rekkene blant dem som hvitvasker nazismen i Ukraina. I artikkelen Mener nazimyte hjernevasket Putin har Øystein Bogen intervjuet historikeren Jaroslav Hrytsak, som bare blåser av problemet.

«Bare det å nevne navnet til Stepan Bandera var forbudt.

– Han var som Voldemort i Harry Potter-bøkene. Navnet hans måtte ikke nevnes. Han var ondskapen selv, sier Hrytsak.»

Det Bogen ikke sier er at Hrytsak er knyttet til Aspen Institute, som igjen er finansiert av stiftelser som Carnegie Corporation, Rockefeller Brothers Fund, Gates Foundation, Lumina Foundation og Ford Foundation. Mer hard core amerikansk propagandamaskin går det vel ikke an å være. På deres egne hjemmesider kan man se hvor tett de er knyttet til CIA.

Israels president fordømte ukrainsk nazisme i Kiev

Bogen kunne ha gjort hjemmeleksene sine bedre og for eksempel lest den talen som Israels president holdt i nasjonalforsamlinga i Kiev.

Israels president Reuven Rivlin besøkte Kiev og holdt en tale til nasjonalforsamlinga Verkhovna Rada i anledning 75-årsdagen for jødemassakrene ved Babij Jar. Til ei forsamling full av tilhengere av fascisten Stepan Bandera og den ukrainske nazi-organisasjonen OUN sa han blant annet følgende:

Omkring 1,5 millioner jøder ble drept på territoriet til det moderne Ukraina under den annen verdenskrig, ved Babij Jar og mange andre steder. De ble skutt i skogene, nær grøfter og diker og så skuffet ned i massegraver. Mange av kollaboratørene som utførte disse forbrytelsene var ukrainere, inkludert OUN-militser, som utmerket seg spesielt ved å spotte jøder, drepe dem eller overlevere dem til tyskerne.

Dette kan ikke ha skapt begeistring i salen. Den samme nasjonalforsamlinga vedtok 9. april 2015 både å forby kommunismen og alle kommunistiske symboler og samtidig å gjøre kritikk av OUN, Stepan Bandera og andre ukrainske fascister ulovlig. I loven, som på engelsk bærer tittelen On Legal Status and to commemorate fighters for Ukraine’s independence in the twentieth century heter det:

Public denial of the legitimacy of the struggle for the independence of Ukraine in the twentieth century recognized insult to the memory of fighters for independence of Ukraine in the XX century constitutes disparagement of the Ukrainian people and is illegal.

Den israelske presidenten forbrøt seg altså mot ukrainsk lov ved å nevne sannheten om de ukrainske nazistenes forbrytelser. Fascisten Oleh Lyaskho, som er leder av parlamentsgruppa til Det radikale partiet, svarte da også på Facebook med å kreve en unnskyldning fra Rivlin.

Det må være litt pinlig for den norsk HL-senteret at det til denne dag, på tross av gjentatte forespørsler ikke har klart å ta avstand fra hyllesten til Bandera og OUN i Ukraina og den åpne framveksten av nazistiske og fascistiske bevegelser som viderefører deres lære – med den ukrainske statens velsignelse.

Les Folkemord, fascisme og førerkult i Ukraina og Hvorfor er HL-senteret taus om nazismen i Ukraina?

Simon Wiesenthal-senteret fordømmer Ukraina for å hylle nazister

Da Ukrainas nasjonalforsamling vedtok å forby kommunismen og å hylle fascister i ukrainsk historie, og gjøre det ulovlig å kritisere dem, ble det for for Simon Wiesenthal-senteret. I følge Jerusalem Post har Simon Wiesenthal Center uttalt følgende:

The passage of a ban on Nazism and Communism equates the most genocidal regime in human history with the regime which liberated Auschwitz and helped end the reign of terror of the Third Reich, said Wiesenthal Center director for Eastern European Affairs Dr. Efraim Zuroff.

In the same spirit the decision to honor local Nazi collaborators and grant them special benefits turns Hitler’s henchmen into heroes despite their active and zealous participation in the mass murder of innocent Jews. These attempts to rewrite history, which are prevalent throughout post-Communist Eastern Europe, can never erase the crimes committed by Nazi collaborators in these countries, and only proves that they clearly lack the Western values which they claim to have embraced upon their transition to democracy, he added.

Vi har omtalt vedtaket i Verkhovna Rada her.

Dovid Katz, som er tidligere professor i jiddisch-studier ved universitetet i Vilnius, Litauen, skriver for ConsortiumNews at Vesten har en farlig tendens til å undervurdere eller se bort fra oppvåkningen av nazismen i Ukraina og resten av Øst-Europa. Han skriver at det er særlig to punkter som går ut over Ukraina og ikke minst gjelder de nye medlemslanda i EU:

Det første er uformell aksept av nynazistiske elementer, symbolikk og ideologi som en del av enhver form for et angivelig sentrums mainstream. I Latvia og Estland, kan man se dette ved en stilltiende (eller ikke så stilltiende) statlig støtte til utmerkelser for disse landenes Waffen SS divisjoner. I Litauen kan det uttrykkes i statsstøttete minnesteder for den Litauiske Aktivist Frontens (LAF) mordere som utløste Holocaust på jødiske naboer før de første tyske soldatene hadde kommet.

Men det er et annet problem som er mye dypere, og har ingenting å gjøre med disse mer prangende typer nazitilbedelse. Og det problemet er historie.

Det kan gjelde heltedyrkelse av Ungarns Miklós Horthy, av Kroatias hitleristiske Ustasja, Waffen-SS-divisjonene i Latvia og Estland eller slike folk som Ukrainas Bandera og hans OUN og UPA.

Det er en hån mot vestlige verdier at en NATO- eller EU-stat, eller kandidat til å bli det, gir statsstøtte til forvrengning av historien, tilsløring av Holocaust og oppbygging av samfunn som beundrer noen av de verste rasistene i historien.

Forsida til rapporten fra Atlantic Council. Innfelt Øystein Bogen, Norge.

Bogen sjøl er jo påvirkningsagent for blant annet Atlantic Council

TV2-journalist Øystein Bogen har sammen med Atlantic Council kartlagt «pro-russiske» personer, medier og partier i Norge. Det gir historiske ekko fra listeføring og opposisjonelle og «potensielle landsforrædere», skriver Aslak Storaker i Radikal Portal.

Denne såkalte tenketanken har nå utgitt rapporten TheKremlin’s Trojan Horses 3.0: Russian Influence in Denmark, The Netherlands,Norway, and Sweden.

Forfatterne skriver i forordet:

«Denne rapporten er den siste delen av et treårig prosjekt som forsøkte å avsløre et mindre ofte diskutert element i Kremls politiske krigføring: framdyrkingen av politiske allierte iEuropas kjerne. Målet med prosjektet er å trekke oppmerksomheten motVest-Europa, hvor den russiske trusselen alt for lenge enten ble avvist, ignorert eller oversett. Som det er kjent, stopper Kremls tentakler ikke i Ukraina, Georgia eller Øst-Sentral-Europa. De kommer langt og dypt i kjernen i vestlige samfunn. Å anerkjenne den pågående trusselen er det første skrittet for å motvirke effektene og bygge langsiktig motstandskraft.»

«Tentakler» – intet mindre altså – nå skal den indre fienden brennemerkes og tas. Enhver som står imot NATOs krigspolitikk er enten kjøpt og betalt av Kreml eller eventuelt en uvitende agent for Russland. At det kan tenkes å forekomme legitim motstand mot den vestlige imperialismens krigsplaner er en tanke som ligger fjernt fra forfatternes verdensbilde. Enhver som er imot oss er agenter for fienden. Og nå er tida kommet for Skandinavia og Nederland.

Forfatterne bak denne rapporten om den innerste fienden er Alina Polyakova, Flemming Splidsboel Hansen, Robert van der Noordaa, Øystein Bogen, og Henrik Sundbom, og det er Bogen som er rapportør fra Norge. I Bogens CV i rapporten har han beskjedent utelatt at han studerte russisk på Forsvarets Etterretningshøyskole, hva nå det kan komme av.

Mccarthyisme på norsk: TV 2 driver hetskampanje mot professor

Den 5. februar publiserte TV 2 en artikkel, forfattet av Øystein Bogen, med tittelen ”Professor beskyldes for å drive propaganda fra norsk universitet”. Budskapet er at Glenn Diesen, professor ved Universitetet i Sørøst-Norge og spesialist på Russland, Eurasia og geoøkonomi, benytter sin stilling til å tale Russlands sak, og at han nå får kritikk for dette.

Grunnlaget for anklagene mot professor Diesen og hvorfor TV 2 mener at dette er en sak av journalistisk interesse får vi ikke vite noe om. Det eneste kritikken mot Diesen bygger på, er at han oppgis å ha skrevet minst 15 artikler for den russiske internasjonale tv-kanalen RT (tidligere Russia Today).

Les Glenn Diesen: Russland – Å forstå er ikke å forsvare

Øystein Bogen er en påvirkningsagent med tette bånd til etterretningstjenestene og deres underbruk. Det er helt naturlig at han hetser mot kritiske intellektuelle og hvivasker nazisen. Det er jobben hans.

Forrige artikkelEn lang historie med covid-19-dødsfalltriksing
Neste artikkelEn analyse av den russiske strategien i Ukraina og en sammenligning med USAs kriger