Simon Wiesenthal-senteret fordømmer Ukraina for å hylle nazister

2
Tilhengere av det nåværende regjeringspartiet Svoboda demonstrerer til ære for Stepan Bandera i Kiev

Tatt i betraktning at nazister og fascister har fått stadig sterkere innflytelse i Ukraina, har det vært svært stille fra jødisk hold. Det til tross for at disse høyreekstreme kreftene hyller Stepan Bandera og andre fascister som begikk massemord mot jøder og andre folkegrupper. Både Holocaust-senteret i Norge og The Simon Wiesenthal Center har vært tause. Men nå tar de siste bladet fra munnen. Da Ukrainas nasjonalforsamling vedtok å forby kommunismen og å hylle fascister i ukrainsk historie, og gjøre det ulovlig å kritisere dem, ble det for mye. I følge Jerusalem Post har Simon Wiesenthal Center uttalt følgende:

The passage of a ban on Nazism and Communism equates the most genocidal regime in human history with the regime which liberated Auschwitz and helped end the reign of terror of the Third Reich, said Wiesenthal Center director for Eastern European Affairs Dr. Efraim Zuroff.

In the same spirit the decision to honor local Nazi collaborators and grant them special benefits turns Hitler’s henchmen into heroes despite their active and zealous participation in the mass murder of innocent Jews. These attempts to rewrite history, which are prevalent throughout post-Communist Eastern Europe, can never erase the crimes committed by Nazi collaborators in these countries, and only proves that they clearly lack the Western values which they claim to have embraced upon their transition to democracy, he added.

Jeg har omtalt vedtaket i Verkhovna Rada her.

Jeg har også gang på gang stilt spørsmålet: Hvorfor tier HL-senteret om nazismen i Ukraina?

Dovid Katz, som er tidligere professor i jiddisch-studier ved universitetet i Vilnius, Litauen, skriver for ConsortiumNews at Vesten har en farlig tendens til å undervurdere eller se bort fra oppvåkningen av nazismen i Ukraina og resten av Øst-Europa. Han skriver at det er særlig to punkter som går ut over Ukraina og ikke minst gjelder de nye medlemslanda i EU:

Det første er uformell aksept av nynazistiske elementer, symbolikk og ideologi som en del av enhver form for et angivelig sentrums mainstream. I Latvia og Estland, kan man se dette ved en stilltiende (eller ikke så stilltiende) statlig støtte til utmerkelser for disse landenes Waffen SS divisjoner. I Litauen kan det uttrykkes i statsstøttete minnesteder for den Litauiske Aktivist Frontens (LAF) mordere som utløste Holocaust jødiske naboer før de første tyske soldatene hadde kommet.

Men det er et annet problem som er mye dypere, og har ingenting å gjøre med disse mer prangende typer nazitilbedelse. Og det problemet er historie.

Det kan gjelde heltedyrkelse av Ungarns Miklós Horthy, av Kroatias hitleristiske Ustasja, Waffen-SS-divisjonene i Latvia og Estland eller slike folk som Ukrainas Bandera og hans OUN og UPA.

Det er en hån mot vestlige verdier at en NATO- eller EU-stat, eller kandidat til å bli det, gir statsstøtte til forvrengning av historien, tilsløring av Holocaust og oppbygging av samfunn som beundrer noen av de verste rasistene i historien.

Henvendelse til HL-senteret

På hjemmesidene til HL-senteret finnesdet ingenting om den urovekkende framveksten av nazisme i Europa som Dovid Katz skriver om. Jeg har derfor i sommer henvendt meg til forskerne Odd Bjørn Fure og Terje Emberland ved HL-senteret med følgende e-post:

Jeg kan ikke se at HL-senteret har publisert noe om den voksende nazismen og anti-semittismen i Ukraina og visse nye EU-medlemsland i Øst-Europa.
Jeg viser til denne artikkelen av Dovid Katz fra Litauen, som advarer mot at Vesten har en tendens til å overse og bortforklare dette.

Hva gjør HL-senteret?

Fram til i dag har jeg ikke mottatt noe svar. Det kan naturligvis skyldes mange ting, men siden jeg ikke lykkes gjennom en skriftlig henvendelse til senteret, håper jeg at det vil gå bedre når jeg tar det offentlig. Altså, en gang til, og nå til ledelse og forskere ved HL-senteret: Hvorfor er dere fullstendig tause om framveksten av nynazisme og anti-semittisme i Ukraina og andre land i Øst-Europa?

Og hva gjør regjeringa Solberg? Øser norske skattepenger over i de bunnløse slukene til disse nazi-tilhengerne.

KampanjeStøtt oss

2 KOMMENTARER

  1. HL-senteret skriver på sitt nettsted at de er et forsknings-, dokumentasjons- og formidlingssenter med fokus på Holocaust og andre folkemord, og på minoriteters vilkår i moderne samfunn. På nettstedet har de artikler om det de definerer som folkemord. Vietnamkrigen og blokaden av Iraq er ikke med. Massedrap på 500 000 kommunister i Indonesia er ikke med. Massedrap på sivile i Mellom-Amerika er ikke med. Behandlingen av urbefolkningen i USA er ikke med etc. Churchills Bengali Holocaust, den menneskapte hungersnød i Bihar and Orissa i perioden 1942-1945 er ikke med. Ustasha genocide i Kroatia blir ikke nevnt. Nanking massakren blir ikke nevnt. Ukrainske quislinger med Bandera i spissen blir ikke nevnt. Massedrapene under belgisk ledelse i Congo Free State blir ikke nevnt. Massedrapene i Bangladesh på Hinduer i 1971 kvalifiserer ikke til å bli nevnt.

    Konklusjon: Den viktigste oppgaven til HL-senteret er å få nye generasjoner til å bruke mye tid på å studere Holocaust og skape konsensus om at Holocaust er den største forbrytelsen i menneskehetens historie, selv om dette kan ta mye av oppmerksomheten vekk fra folkemord i vår samtid og nære fremtid. Den sekundære oppgaven til HL-senteret er å ikke befatte seg med det faktum at USA er involvert i utallige massedrap på sivile etter andre verdenskrig.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.